sex hikaye

Marad Pécsett a Mozgókép Fesztivál

Filmünnep után

2005. július 27. - filmhu
Marad Pécsett a Mozgókép Fesztivál
Több évtizedes működés, majd a tavalyi kihagyás után folytatódik a rövidfilmes seregszemle, amelynek most a dél-dunántúli régió központja ad otthont. A Pécsi Mozgókép Fesztivál (PMF) október 9. és 15. között zajlik majd, és az esemény igazgatójának, György Istvánnak legfrissebb közlése szerint a vetítéseket a mégsem Komlón, hanem a hagyományos helyszínen, Pécsett rendezik.

Filmünnep után Mozgókép Fesztivál

A mindig ősszel rendezett Pécsi Mozgókép Fesztivált most megelőzi az új időpontban megrendezett Filmünnep, mely szeptember 28-tól október 2-ig tart. Szekeres Dénes, a „konkurens” rendezvény igazgatója elmondta: „A Filmünnepet tavaly januárban rendeztük meg első alkalommal, és praktikus okokból helyeztük át őszre – folytatta Szekeres Dénes. - Egyrészt 2004 telén hidegrekordot mértek, ami elriasztotta az embereket a szabadtéri programoktól, másrészt a filmfesztiválok közönségbázisát sok egyetemista, főiskolás fiatal alkotja, akik januárban vizsgáznak. Ezért tavaly januárban bejelentettük, hogy idén ősszel kerül sor a Filmünnepre.”

György István, a PMF igazgatója a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, tavaly elmaradt a Mozgókép Fesztivál, mert az eseménynek otthont adó Miskolc városa más kulturális programnak biztosított helyszínt. „Így a 2005-ös seregszemlére a kimaradt év és az idei termésével lehet jelentkezni, egészen augusztus 20-ig. Pályázhatnak televíziós és más filmes alkotóműhelyek az ország egész területéről. Arra számítunk, hogy a tévések munkái hasonló arányban szerepelnek majd a programban, mint más mozgóképek. A nevezéseknél egyetlen szempont van, az alkotások minősége. Nem akartunk kizárni bizonyos filmes műfajokat, például a televíziós produkciókat, és nem törekedtünk arra, hogy a fesztivál a fiatal vagy az idősebb generáció munkáit állítsa előtérbe.”

Ugyanakkor a fesztivál honlapján olvasható, hogy a dokumentumfilmes, tudományos ismeretterjesztő, animációs és kísérleti film kategóriában lehet nevezni. György István indoklása szerint a kisjátékfilmek azért kimaradtak a felsorolásból, mert többségük inkább a Filmszemlén mutatkozik be.

A nevezett művek számától függően a rendezőség előzsűri felállítása mellet is dönthet. A héttagú szakmai zsűri által kiosztható díjak: egy Fődíj; egy Nagydíj, négy Kategória-díj és egy Operatőri díj. A filmkritikusok, műfajtól függetlenül elismerő oklevelet adnak az általuk legjobb tartott filmnek, a közönség szavazata alapján három Közönségdíjat osztanak ki.

„A fesztivál egyik kiemelt célja alkotások és alkotóik bemutatása, amit a régióban szervezett közönségtalálkozókkal szeretnének megvalósítani” – folytatta György István. Ennek részletei, például mely városokat, településeket érint az esemény, még nem teljesen tisztázott.

A nevezési lapot itt letöltheted!

Pécs kultúrfőváros akar lenni

A PMF létrejöttéhez nagyban hozzájárult Pécs városa, amely első körben biztosította a helyszínt és az anyagi feltételek egy részét, igaz, a részletekről a fesztiváligazgató még nem tudott nyilatkozni. „A szükséges összegek egy részét most igyekszünk az MMK-nál, az NKÖM-nél és más intézményeknél kiírt pályázatokkal megszerezni.”

Versenyben az "Európa kulturális fővárosa"
címért
Az utóbbi egy év filmes híradásai alapján úgy tűnik, hogy Pécsett megélénkült a filmes élet. Idén márciusban a város adott otthont a Kamera Hungáriának, és az eddig említett két filmes eseménynek. Ezzel kapcsolatban Dr. Kunszt Márta Pécs város alpolgármestere a filmhunak elmondta, hogy a mozgóképes területen látható mozgás nem véletlen. „2010-ben a város Budapesttel, Miskolccal, Egerrel és néhány más várossal együtt pályázik Európa kulturális fővárosa címre, aminek elnyerését segítheti a filmművészet támogatása. Ugyanakkor a mozgóképek mellett a Pécsett rendeznek országos színháztalálkozót és más jelentős kulturális eseményeket is.”

„Továbbá azért is fontos, hogy filmes rendezvényeknek biztosítsunk helyszínt - folytatta az alpolgármester -, mert a város egyetemén, a Pécsi Tudományegyetem két karán, a BTK-n és a Művészeti Karon folyik mozgóképes képzés. Így fontos, hogy a hallgatónk közelebbről is megismerjék a filmes szakmát.”






nka emblema 2012