sex hikaye

Márai, '56, Szabó Magda

Stúdiókörkép: FilmArt

2005. augusztus 15. - filmhu
Márai, '56, Szabó Magda
Márai Sándor utolsó naplóját filmesíti meg Dárday István és Szalai Györgyi. ’56 gyerekhősének, Mansfeld Péternek állít emléket Maia Morgenstern szereplésével Szilágyi Andor. 400 éves lelkek és Christopher Lambert metamorfózisa Hódi Jenő koprodukciós filmjében. Szabó Magda-regények adaptációja televízióra. Milyen filmek készülnek a közeljövőben a FilmArtnál?

„Három nagyjátékfilmet készítünk elő jelenleg: a Minden másképp van olasz-amerikai koprodukcióban készül, Márai utolsó naplóját dolgozza fel, és a tervek szerint karácsony előtt elkezdjük az előforgatást. Mansfeld Péterről készít filmet Szilágyi Andor, amelyben Maia Morgenstein már biztosan szerepel, Bruno Ganz pedig most olvassa a forgatókönyvet. A harmadik mozi pedig az amerikai-magyar filmrendező, Hódi Jenő műve lesz, Metamorfózis címmel.” – tájékoztatta a filmhu-t Hábermann Jenő producer, a FilmArt Kft. vezetője.

Koprodukciók és történelmi alakok

Az utolsó Napló
Dárday István és Szalai Györgyi jövő év februárjában kezdik el forgatni a Minden másképp van című Márai-filmet. A forgatás helyszínei elsősorban San Diegóban és Olaszországban lesznek, de néhány jelenetet itthon vesznek fel majd. Ennek megfelelően amerikai és olasz koprodukciós partnerek egészítik ki a 300-400 milliós összköltségvetést, amelyből 2003-ban az MMK 100 milliót megítélt. A filmtervet támogatta még az MTFA és a Szerencsejáték Rt. A stúdióvezető a szereplőkről még nem kívánt nyilatkozni, az előforgatás karácsony előtt indul el.
„Márai Sándor utolsó naplójának szövegét József Attila Ódájához tudnám hasonlítani, vagy egy balladához.” – érzékeltette a producer a készülő film mélységét.


Mansfeld Péter, 1956


Szilágyi Andor új filmje, a Mansfeld az 1956-os forradalom 18 éves vértanújáról, Mansfeld Péterről szól. Az anyafigurát Maia Morgenstern játssza, vele a megállapodás már megtörtént. A gyerekcsapat már megvan, lehetséges szereplő még Bruno Ganz, aki éppen most olvassa a forgatókönyvet. Ez a mozi német-kanadai koprodukcióban készül, az összköltségvetés 2-3 millió euro körül alakul, ebből 100 millió forintot ítélt meg idén az MMK. Az MTFA 75 millió forinttal támogatta a film elkészülését. Február végén indul a forgatás magyar és kanadai helyszíneken, a bemutatót stílszerűen jövő év október 23-ára, a forradalom ötvenedik évfordulójára tervezik.

Metamorfózis – ez a címe Hódi Jenő német-angol-magyar koprodukcióban készülő új filmjének. A Báthory Erzsébet-legenda átirata lesz ez a mozi, a Hatodik érzékhez hasonlatos történet, amely kicsit a múltban is, de főként a jelenben játszódik, női főszereplője pedig egy 400 éves lélek, vámpír. A film összköltségvetése meghaladja a 3 millió eurót.
„Három hét múlva kezdődik a forgatás. A szereplőgárda zömmel amerikai színészekből áll össze, és Christopher Lambert játssza az egyik főszerepet. A bemutatót Cannes-ra tervezzük.” – tájékoztat Hábermann Jenő, és azt is elárulja, hogy a filmnek két operatőre lesz, egyikük az Amerikában élő Sinkovics Géza, a másik pedig a reklám- és kisfilmes Szecsanov Martin.

Lambert készül a Metamorfózisra
Szabó Magda regények a televízióban
Televíziós produkciók is készülnek szép számmal a FilmArt gyártásában. Három Szabó Magda regényt filmesítenek meg a közeljövőben: A Régimódi történetet hat részes sorozatra tervezi (amelyből az első háromra már megvan a pénz), Sándor Pál és Bereményi Géza rendezik. Az Ajtó című regényből idén készül forgatókönyv. A harmadik Szabó Magda-adaptáció, a Nenő októberben kezd forogni, Soós Péter rendezésében. Ez a televíziós film egy egyedülálló idős nőről, Nenőről szól, akire mindenkinek szüksége van. A producer szerint „ez egy erkölcsi szempontból magasszintű történet lesz.”

A FilmArt minden készülő filmjét a Concorde Értékpapír Rt. támogatja. A cég legutóbbi nagyjátékfilmes produkciói a következők voltak: a 2000-ben bemutatott El Nino – A kisded, Klöpfler Tibor gengszterfilmje, a 2001-ben bemutatott Felhő a Gangesz felett, Dettre Gábor rendezésében, a 2002-es A hídember, Bereményi Géza filmje, és a 2003-ban bemutatott A boldogság színe című játékfilm Pacskovszky József rendezésében.



Címkék

hír



nka emblema 2012