sex hikaye

Máthé Tibor lett az Év Operatőre

Aranyszem Operatőr Fesztivál

2007. december 20. - filmhu
Máthé Tibor lett az Év Operatőre
Máthé Tibor vehette át az idei Aranyszem Operatőr Fesztivál záróeseményén a tavaly júniusban elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas operatőr nevét viselő Illés György-díjat, és lett ezzel a 2007-es Év Operatőre.

A díjátadó gálát a VAM Design Centerben rendezték, impozáns körülmények között, ültetéses vacsorával, szórakoztató betétszámokkal, azok pedig, akik nem voltak jelen, élő online közvetítésen keresztül követhették az eseményeket. Ennek leginkább a Legenda díjjal jutalmazott Hildebrand István örülhetetett: ő ugyanis nem tudott eljönni, ám a jelen lévők vastapsa az interneten keresztül eljutott a mesterig.

Az eseményt szervező Magyar Operatőrök Társasága (HSC) nagy gondot fordított arra, hogy a létező összes műfajban díjazza a szakmabelieket; összesen 17 kategóriában osztották ki az elismeréseket, ami már-már az Oscar díjözönéhez hasonlítható. A szervezők érdeme, hogy ennek ellenére nem lett marathoni hosszúságú az esemény, habár így kevesebb alkalmunk volt megismerkedni a győztesekkel és munkáikkal: ha a beszédek nem is feltétlenül hiányoztak, rövid részleteket azért megnéztünk volna a díjazott művekből.

A díjátadó-sorozatot időről időre megszakította egy-egy betétszám, például Eszenyi Enikő és Darvas Ferenc produkciója, akik enyhén bizarr versekből megzenésített kuplékat adtak elő, vagy a népszerű trombitás, Barabás Lőrinc zenekara. A gála rangját jelzi, hogy felvonult a teljes MMK-vezérkar, országgyűlési képviselők s a filmszakma krémje, a top-producerektől a rendezőkig mindenki - csak azért nem kezdünk bele a felsorolásba, mert jó eséllyel kihagynánk valakit. Tehát végül igazuk volt a Novák Emil vezette szervezőgárdának, amikor úgy hirdette a gálát, mint az év egyik legfontosabb filmes eseménye.

Az Aranyszem-díjat nagyjátékfilm kategóriában a Máthé Tibor fényképezte Ópium, míg kisjátékfilm kategóriában a szintén Máthé Tibor nevéhez fűződő Vasárnap című alkotás nyerte el - derült ki az Aranyszem-gálán.. Az elismerést a nemzetközi játékfilm kategóriában a Pados Gyula fényképezésével készült Este kapta.

A dokumentumfilmek közül a Talán Csaba által fényképezett Elboronálva nyert díjat, míg dramatizált dokumentumfilm kategóriában az 56 villanás-t jutalmazták, amelyet operatőrként Reich László jegyez.

A természetfilm kategóriában Dala István operatőri munkája, A Vadludak útján, a kísérleti filmek közül a Varjasi Tibor által felvett Világítótornyok című alkotás kapott díjat.

Az Év Operatőre, Máthé Tibor a sziintén díjazott, Vasárnap című kisfilmjén dolgozik, mellette a HSC-gyűrűvel díjazott Hajdú Miklós

A közművelődési sorozat kategóriában a Balog Gábor nevéhez fűződő Enyedi Csend, a szórakoztató film kategóriában László Zsolt operatőri munkája, a Sztárok a jégen, míg zenés film kategóriában a Nemes Tibor fényképezte Köszönet a szabadság hőseinek című alkotás kapta az Aranyszem-díjat.

A hírmagazin kategóriában a Csendes Cs. Csaba fényképezésével készült Ékkőszobrok nyerte el az elismerést. A televíziós sorozat kategóriában B. Marton Frigyes Tűzvonalban című munkáját, tv-film kategóriában pedig a Szuromberek királyfi-t jutalmazták, amelyet operatőrként Szepesi Gábor jegyez.

A zenés klipek közül Mayer Zoltán munkája, a Nem lesz több tánc kapott elismerést. Az egyetemi filmek kategóriában a Reich Dániel fényképezésével készült C-változat című film nyerte el a 60 ezer dollár értékű kamera-felszerelést, a reklámfilm kategória fődíját Tóth W. Máté operatőri munkája, a Fütyülős Barack pálinka kapta, aki emellett a kategória különdíját is elnyerte.

Az idén hat tagú zsűri - Gurbán Miklós, Kapitány Iván, Márk Iván, Nagy András, Szalai András, valamint Ragályi Elemér - döntött arról, mely munkákat tartja a legjobbnak.

Amint arról korábban a filmhu beszámolt, a Magyar Operatőrök Társasága Legenda díját az idén Badal Jánosnak (Rákóczi hadnagya), Szécsényi Ferencnek (Édes Anna) és Hildebrand Istvánnak (Kőszívű ember fiai) adományozták.

Pár nappal ezelőtt szintén hír adtunk arról, hogy a társaság, amely 2004-ben rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, az idén első alkalommal HSC-gyűrűvel ismerte el azok munkáját, akik az operatőr közvetlen munkatársaként hozzájárultak a magyar filmművészet magas színvonalú alkotásaihoz. Ebben az évben Marton József, Romwalter Béla és Hajdú Miklós fővilágosítót jutalmazták.



Címkék

hír



nka emblema 2012