sex hikaye

Médiatanács: kilenc ismeretterjesztő film kapott összesen 78 millió forintot

Kollányi Ágoston pályázat

2013. március 28. - filmhu
Médiatanács: kilenc ismeretterjesztő film kapott összesen 78 millió forintot

A Magyar Média Mecenatúra program keretében meghirdetett Kollányi Ágoston pályázat elnyert összegéből ismeretterjesztő filmjeik gyártását finanszírozhatják az alkotók. A 2012-ben kiírt pályázat összesen 225 millió forintos keretet biztosított a műfaj támogatására a tavalyi évben. Az előző évi kiírás utolsó fordulója a Médiatanács szerdai döntésével zárult le. Ezzel kilenc alkotó jutott összesen 78 milliós támogatáshoz.

 

A Médiatanács 2013-ban is meghirdette a Kollányi Ágoston pályázatot 250 millió forintos megemelt  keretösszeggel. A pályázók idén is három szakaszban adhatják be filmes terveiket. A eddig nyertesként kihirdetett filmtervek témái között környezetvédelmi, történelmi és tudományos témákat feldolgozó filmek lesznek, de készül ismeretterjesztő film Magyarország természeti kincseiről is.

Farkas György arra vállalkozik, hogy bemutassa miként hatottak a kunok a magyarság történelmére és vándorlásuk során hogyan járultak hozzá a világ kulturális örökségének gyarapításához.  Eközben előkerül a legrégebbi kun nyelvemlék, a Codex Cumanicus, és a stáb forgat majd a kazahsztáni kipcsak (kun) törzsek mai életmódjáról is. Érdekesség, hogy Csukás István író és Berecz András mesemondó is büszkén vallanak kun származásukról a készülő rövidfilmben.

Tóth Zsolt Marcell legújabb - Valamit visz a víz című filmje készítése során összegyűjti a Tiszába került pillepalack hulladékot, abból tutajokat épít, azokat pedig eljuttatja a Felső-Tiszától a rendeltetési helyükig, Szegedig. A film igazi road-movie. Az expedíció során ismert zenészekkel és előadóművészekkel együttműködve ismeretterjesztő előadásokat tartanak, filmeket vetítenek. A továbbinduláskor a tutajok egyre növekszenek a helyi iskolások gyűjtötte pillepalackok által.

Vámbéry Ármin, Almásy György, Prinz Gyula, Szentkatolnai Bálint Gábor, Décsy Mór. Mind olyan nemzetközi hírnévre szert tett magyar tudósok, utazók, akik kutatták a XIX. század végén és a XX. század első évtizedében Közép-Ázsia és a Tien-san területét. Somfai Kara Dávid filmje a Magyar felfedezők nyomában Közép-Ázsiában róluk szól. A filmben szereplő tudósok világraszóló kutatásokat vezettek olyan országokban, amelyek a civilizált világ számára addig teljesen ismeretlenek voltak.

Skultéti Róbert tudományos ismeretterjesztő filmje, a Lendület egy kutatásfinanszírozási modellről szól, amely az akadémiai kutatáshálózat és a hazai egyetemek versenyképességének növelése mellett a kutatói utánpótlás biztosítását is elősegíti. Az alkotó célja, hogy bemutassa a kortárs természettudomány előtt álló utakat, megszólaltatva többeket mai elismert és neves gondolkodóink közül.

Az alkotások támogatásával a Médiatanács célja az, hogy sokszínű, értékes ismeretterjesztő filmek kerüljenek a televíziónézők elé. A most kihirdetett nyertesek filmjeiről, valamint az új pályázati kiírás részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.






nka emblema 2012