sex hikaye

Megbukott Hughes-filmek

Milliárdos-projektek

2005. január 10. - filmhu
Megbukott Hughes-filmek
Martin Scorsese The Aviator (A pilóta) című filmje az első mozikba kerülő egészestés életrajzi mozgókép Howard Hughes-ról. A The New York Times összeállítást közöl azokról a filmtervekről, amelyek a több tucat, Hughes életét feldolgozni kívánó próbálkozások közül a legfrissebbek és legemlékezetesebbek.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Warren Beatty
1. Vörösök című 1981-es, a kommunizmus romantikáját feldolgozó John Reed-életrajza után, amelyért '82-ben rendezői Oscarral jutalmazták, a színész-rendező Warren Beatty a kapitalizmusról szeretett volna társadalmi drámát készíteni. A film Howard Hughes életén alapult volna. A rendező Bo Goldman-nel, a Száll a kakukk fészkére Oscar-díjas forgatókönyvírójával állt össze. A tervet Steven Spielbergnek vitték volna el a Warner Brothers-höz, végül azonban a film sosem készült el. 

2. A színész John Malkovich és társa, Russ Smith, 1993-ban Charles Higham Howard Hughes: The Secret Life (Howard Hughes titokzatos élete) című könyvét választották filmjük alapjául. A forgatókönyv kidolgozásával egy brit írót bíztak meg. A projekt azonban 1997-ben végképp megbukott, így Higham 2001-ben újra felajánlhatta könyvét Michael Mann producernek. Ebből született meg végül Scorsese mozija.
 
3. 1998 márciusában Allen és Albert Hughes egy másik életrajzi könyv vonalán indultak el, Donald L. Barlett és James B. Steele Empire: The Life, Legend and Madness of Howard Hughes (A birodalom: Howard Hughes élete, legendája és őrülete) című munkáján. A forgatókönyvírással Terry Hayes-t (Mad Max 2., Halálos nyugalom) bízták meg. A Hughes-testvérek (akik egyébként nem állnak rokonságban Howard-dal) Johnny Deppnek szánták a főszerepet, a filmet pedig a Universal-nál készítették volna.

Brian Da Palma
4. Ugyanezen év augusztusában a Disney Touchstone részlegében majdnem útjára indult egy rivális Hughes-filmterv, melyet Brian De Palma rendezett volna. A forgatókönyvírást David Koepp (Jurassic Park) vállalta, valamint Nicolas Cage volt a jelöltjük Hughes szerepére. A Disney azonban nem volt hajlandó 80 millió dollárnál többet fektetni a produkcióba, De Palma pedig nem tudott más finanszírozót találni.

5. Amikor 2000-ben a Hughes-testvérek projektje befulladt, A birodalom című könyv adaptációjának ötletét egy időre félretették. Hamarosan azonban egy újabb lehetséges főszereplő neve merült fel: Edward Nortoné. A rendezői székbe Milos Forman, a forgatókönyv lapjai fölé Scott Alexander és Larry Karaszewski, a Larry Flint és az Ember a Holdon írói kerültek volna.

6. 2002 januárjában Jim Carrey is beszállt a jelöltek közé. Ez a film a Castle Rock-nál készült volna Richard Hack Hughes: The Private Diaries, Letter and Memos (Hughes naplói, levelei és visszaemlékezései) című írása alapján, és maga Hack kezdte írni a forgatókönyvet. A rendezésre Christopher Nolan vállalkozott. Csakhogy a filmterv nem tudott olyan erős hátteret kapni, hogy kiüsse ekkor már elindított vetélytársát, a The Aviator-t.

7. 2002 augusztusában a veterán rendező-producer, Norman Jewison (A Thomas Crown ügy, Jézus Krisztus Szupersztár) lépett színre Terry Moore visszaemlékezésein, The Beauty and the Billionaire (A szépség és a milliárdos) című könyvön alapuló tervével. A színésznő Moore évtizedeken keresztül Hughes feleségének vallotta magát. Hughes szerepét ekkor John Travoltának szánták.

Norman Jewison
8. Nem sokkal 1996-os megjelenése után Peter Harry Brown és Pat H. Broeske Howard Hughes: The Untold Story (Howard Hughes elmondatlan története) című könyvére is lecsaptak a producerek. Charles Evans Jr. és Carroll Kemp először Dean Ollins-ra bízták az adaptációt, majd a Hetedik és a Pánikszoba rendezőjének, David Fincher-nek az apja, Jack Fincher vette át a munkáját. A forgatókönyv öt változata és egy pereskedés után a projekt összeolvadt Micheal Mann produkciójával.

Hughes életét a fentieken kívül Rod Lurie (A manipulátor, Az utolsó erőd), Alexandra Rose és Clifford Irving is szerette volna filmre vinni, végül egyikük sem járt sikerrel.

Számos, Hughes-hoz kötődő film született ugyanakkor az évek során. Edward Dmytryk rendezésében 1964-ben készült a Carpetbaggers (Kalandorok) című film, melyben a főszereplő George Peppard egy erőteljesen Hughes-ra emlékeztető figurát alakít. 1977-ben The Amazing Howard Hughes címmel és Tommy Lee Jones főszereplésével forgattak egy tévéfilmet, 1980-ban pedig Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) rendezett egy Melvin és Howard című hamiskás produkciót, amelyben Jason Robards egy megkergült Hughes-t alakít. A forgatókönyvet Bo Goldman írta, akit munkájáért Oscar-díjjal jutalmaztak.






nka emblema 2012