sex hikaye

Megjelent a Hogyan írjunk közönségfilmet?

Klasszikus Filmdramaturgia Bartóktól Bohron át Buddháig

2008. szeptember 26. - filmhu
Megjelent a Hogyan írjunk közönségfilmet?
A Magyar Televíziós, és Filmművészeti Szövetség támogatásával megjelent Tóth Róbert „Hogyan írjunk közönségfilmet” című könyve. "A kötet gyakorlati ismereteket tartalmazó zsebkönyv. Tárgya nem a filmesztétika, hanem a forgatókönyv létrehozása. Az olvasót a filmötlet kipattanásától a forgatókönyv rendezői kézbe kerüléséig vezetem, és mindezt közismert filmpéldákon keresztül mutatom be."
"Magyarországon az utóbbi években óriási igény mutatkozik egy minőségi szakkönyvre, amelyből a forgatókönyvírás, mint modern, egyetemes kommunikációs nyelv alapjai elsajátíthatóak. Mivel az úgynevezett „megélhetési forgatókönyvírás-oktatás” országa lettünk, ahol gombamód szaporodnak a különféle írói tanfolyamok, könyvemmel mindennek valamiféle szakmai gátat is szeretnék szabni.

A kötet gyakorlati ismereteket tartalmazó zsebkönyv. Tárgya nem a filmesztétika, hanem a forgatókönyv létrehozása. Az olvasót a filmötlet kipattanásától a forgatókönyv rendezői kézbe kerüléséig vezetem, és mindezt közismert filmpéldákon keresztül mutatom be.

Hogy a magyar filmek európai forgalmazhatósága javuljon, ahhoz a speciális magyar tartalmat nemzetközi történetmesélési formába kell öntenünk, ahogy ezt a zenében Bartók Béla is tette.

Könyvem tanulmányok gyűjteménye. Leginkább Balázs Béla: A látható ember című könyvéhez hasonlítható, így a forgatókönyvírás bonyolult szakmája tematikusan felosztott részekként mindenki számára könnyen elsajátítható. Nemcsak tankönyvként, de a filmek világa és a filmtörténet iránt érdeklődő olvasók számára is haszonnal forgatható, illetve az alkotómunka általános lélektani vonatkozásairól is több érdekességgel szolgál, a klasszikus zenétől a kvantumfizikán át a zen buddhizmusig. A dramaturgiai fejezetek bármilyen műfajú írást tanulók számára jól hasznosítható alapvetések."



(3) 
Hozzászólások
3-1  /  3
2008. december 5. péntek, 14:42#3| Estevez
Látom, mindenki megtalálta a lényeget a cikkben.


2008. szeptember 29. hétfő, 11:16#2| szakmabeli
"a speciális magyar tartalmat nemzetközi történetmesélési formába kell öntenünk, ahogy ezt a zenében Bartók Béla is tette." He? Melyik Bartók műre gondolsz? Miféle "nemzetközi történetmesélési formát" követett Bartók? A Balázs Bélás hasonlat meg elég érthetetlen, ha azt írod, könyveddel nem célod az esztétizálás.
2008. szeptember 27. szombat, 05:09#1| JA
"Könyvem tanulmányok gyűjteménye. Leginkább Balázs Béla A látható ember című könyvéhez hasonlítható."

Nem, Kedves Róbert! A könyved nem hasonlítható Balázs Béla művéhez.

Üdv:
Janisch Attila

nka emblema 2012