sex hikaye

Megnyílt a Szarajevói Filmfesztivál

Tizedik délszláv szemle

2004. augusztus 23. - filmhu
Az idei Szarajevói Filmfesztivál olyan hírességeket lát vendégül, mint John Malkovich, Mike Leigh és Gerard Depardieu. A hétvégén kezdődött mustra immár 10. alkalommal kerül megrendezésre. Annak idején a délszláv háború elleni tiltakozásképp indult útjára a rendezvény.

Az első filmfesztivált a városban a 1992-1995-ös háborúban, Szarajevó szerb ostromának idején tartották. A külvilágtól elzárt és támadás alatt álló város azt kívánta üzenni a világnak hogy polgárai éppúgy sóvárognak a kultúra, mint az élelmiszer iránt. Mintegy 15 ezer néző cselezte ki akkor az orvlövészeket, hogy eljuthasson a vetítésekre. A Pulp Fiction például azért is emlékezetes maradt a fesztiválozók számára, mert közben robbanások döreje adott a filmnek bizarr háttérhangot.   

Idén a szervezők szerint 100 ezer néző is várható a 44 országból érkezett 180 film vetítésére.

Az augusztus 28-ig tartó fesztivál külön lehetőséget ad a délkelet-európai filmeseknek, hogy bemutatkozzanak egymás előtt, és kapcsolatokat építve filmjeiket eljuttathassák külföldre. Az idei mustrán 9 film versenyzik ebből a régióból. A versenyprogram mellett Dusan Makavejev és Gaspar Noé életművét bemutató sorozatok szerepelnek még.

A Kontroll mellett Szarajevóban Kocsis Ágnes 18 kép egy konzervgyári lány életéből című alkotását és Béres Dániel Páternoszterétvetítik a rövidfilmes programban.

A zsűri elnöke az ismert angol író-rendező, Mike Leigh.



Címkék

hír



nka emblema 2012