sex hikaye

Mészáros és a Filmtörvény csapdái

Az elsőfilm a pénzre vár

2004. szeptember 1. - filmhu
Mészáros és a Filmtörvény csapdái
Mészáros Péter mozgalmasan tölti majd az év hátralévő hónapjait. Jövőre látható lesz Szendrey Júliáról készülő tévéjátéka, sőt ha a Filmtörvény is úgy akarja, bemutatásra kerülhet második nagyjátékfilmje, a részben görög helyszíneken játszódó Cythére - ma non troppo. A Szemlén A disznó útja, illetve a szeptember végén dobozba kerülő Kyrie című kisfilmmel szerepel majd.

Az aranypálmás rendező nemrég fejezte Kyrie című kisfilmjének forgatását. Az egy napos forgatást egynapos előkészítés előzte meg, hiszen a Duna medrében játszódó történethez külön díszletet kellett építeni. Mészáros Péter egy az Eső után-hoz hasonló haikunak szánja filmjét, amely a Szentírás Kyrie eleison-ját alapul véve az ironikus értelemben vett kegyelmet állítja középpontjába. Hogy az agresszív, szadista hajlamú halőr (Székely B. Miklós) miként kegyelmez a karmai közé került fiatal lánynak (Tóth Petronella), az csak a film utolsó pillanatában derül ki, mivel az alkotás teljes egészében egy vizuális poénra épül. Az emberi kiszolgáltatottság és megalázottság filmjének utómunkálatai szeptember végéig tartanak majd.

Október huszadikától forog a rendező Stammbuch című tévéjátéka, amely Krúdy Gyula Éji madár című írása alapján Szendrey Júlia és egy fiatal író, Balázs Sándor 1849-es erdélyi utazását követi nyomon. A film kellő iróniával mutatja majd be Petőfi Sándor özvegyének szorongásait, illetve a költő után kutató asszony küzdelmeit és féltékenységét, valamint a magyar vidék tipikus figuráit. Szendrey Júliát egy fiatal erdélyi színésznő, Vencz Stella alakítja majd. Mészáros Péter nem videó- vagy tévétechnikával kíván dolgozni, hanem az igényes vizuális világ kialakítása érdekében filmre forgat majd, így a műfaj rangját emelendő, a 60 perces tévéverzió mellett egy 75 perces moziváltozat is készül . A kosztümös film a szerződés szerint 2005. végéig bemutatásra kerül az mtv-n és a Duna Televízión, de a rendező reméli, hogy ugyanebben az évben sor kerülhet a mozipremierre is.

Mészáros Péter szombaton utazik Krétára, hogy ideális helyszínt találjon második nagyjátékfilmjéhez, amelyet Antoine Watteau Indulás Cythere szigetére című festménye ihletett. Az álmokról és az álmok elárulásáról szóló film két harmincas éveit taposó ember története, akiknek az életét megnyomorítja és korlátozza a televíziók és reklámok világa. Miután barátaikról, akik szemükben a szabadság jelképei voltak, kiderül, hogy nem szerencsésebbek náluk, marad az álmodozás a messzi Cythere szigetéről. A főbb szerepekre a rendező Tóth András Ernőt, a Pécsi Nemzeti Színház művészét, a kolozsvári Kovács Katit, illetve a nem hivatásos, 15 éves Tóth Petronellát és Krajcsi Nikolett modellt kérte fel. A Cythére - ma non troppo forgatása a tervek szerint szeptember végén kezdődne egy két-háromnapos görög etappal, majd december elején folytatódna a magyarországi felvételek rögzítésével.

Mint azt a rendező a filmhunak elmondta, a stáb az utolsó pillanatig küzd majd a film létrejöttéért, ám ha az mégsem készül el, azért nem ők lesznek a felelősek. A legfőbb hátráltató tényező ugyanis maga a Filmtörvény, amelynek kétértelműségei és adminisztratív akadályai egyszerűen lehetetlenné teszik, hogy a már meglévő befektető által felajánlott összegeket használni lehessen. Noha a film teljes költségvetése mindössze 80 millió forint, s a kezdéshez ennek az összegnek csak egy kisebb részére volna szükség, a stáb addig nem kezdhet, amíg a Filmtörvény körüli problémák meg nem oldódnak. Mészáros szerint, ha a forgatás nem indulhat el a tervezett időben, ez a nagyjátékfilm sosem készül el, hiszen a történet konkrét színészekre íródott, tehát másokkal elképzelhetetlen, ezen kívül jelentős lenne a produkció költségnövekedése is.






nka emblema 2012