sex hikaye

Mielőtt Ingmarból Bergman lett

A gyötrődő zseni archívuma

2003. augusztus 18. - filmhu
Habár minden idők egyik legnagyobb filmalkotójának tartják, Ingmar Bergman megkérdőjelezi fiatalkori tehetségét. Használhatatlan színésznek tartja egykori önmagát, valamint íróként is túlságosan sallangosnak.   
"Valahol bolond lelkem mélyén egyetlen önhitt elképzelést táplálok csupán: talán egy napon valami kikristályosodik ebből a nyomorúságból."- írja 1938-ban a naplójában.

A svéd rendező személyes archívumába a múlt héten először nyert betekintést néhány kiválasztott, adja hírül a Guardian, de hamarosan sokkal szélesebb körnek is lehetősége nyílik majd erre. A 85 éves rendező, aki 1966 óta egy messzi, Stockholmtól 100 mérföldnyire lévő balti szigeten, Farön élt, ritkán ad interjút és jelenik meg a nyilvánosság előtt. Így aztán meglepő esemény volt, amikor a múlt évben teljes személyes archívumát a stockholmi Svéd Filmintézetnek adományozta. A moziemlékezet kincsesbányájának tartott 45 doboznyi leírás között akadnak kéziratok, jegyzetfüzetek, cselekményvázlatok és fotók, melyek új fénybe helyezhetik a filmeket és a bennük megjelenő karaktereket is. Az anyag tartalmaz korábbi, még nem látott rövidfilmeket, melyek nagyobb munkáinak készítéséről szólnak. Ezeket maga Bergman vágta és  kommentálta.

Hamarosan végigutazza Európát egy kiállítás a gyűjteményből Mielőtt Ingmarból Bergman lett címmel. A kiállítás az 1938 és 1955 közötti időszakot öleli fel, és jól átszűrödik belőle Bergman önmagát újra és újra elítélő természete. Maaret Koskinen, akire Bergman archívumát rábízta, azt állítja, Bergman saját írásait túlságosan sallangosnak találja, valamint színészi képességeiről is sötét képet fest. "Használhatatlan színész voltam", áll a szöveg egy korai bohócruhás fényképén.
 
A szervezők szerint a kiállítás úgy mutatja be a rendező gondolatait, valamint témáinak körvonalait és munkáiban megjelenő karaktereit, hogy párhuzamba állítja azokat az életével és a szeretteivel, ahonnan műveihez is szerezte az inspirációt. Helsinkiben, Párizsban, Rómában és Torinóban retrospektív vetítésekkel kötik össze a kiállítást, szélesebb elmélyülési lehetőséget kínálva a Bergman-életműben. A jövő évtől pedig az interneten is elérhető lesz a kiállítás anyaga.

Címkék

hír



nka emblema 2012