sex hikaye

Mundruczó hazavágyik

Johanna lekéste a Szemlét

2005. január 24. - filmhu
Mundruczó hazavágyik
Februárban folytatódnak Mundruczó Kornél Johanna című filmjének forgatási munkálatai. A Delta csúszik egy évet, addig is Berlinben kisfilmmel szerepel majd, és idén sem hiányzik a cannes-i érdeklődés.  A rendező szerette volna, ha már az idei Szemlén látható lesz új nagyjátékfilmje, így azonban ismét külföldi premierre van nagyobb esély.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A Johanna októberi forgatási munkálataiból 6 nap maradt az idei évre, meséli Mundruczó Kornél kérdésünkre. Az eddig elkészült jeleneteket megvágták, így a filmből 60 perc már készen van, amivel egyelőre elégedettek. Az alkotás eleje hiányzik még: a nyitány, melynek hiányában persze az eddig elkészült rész is nehezen megítélhető.

A rendező elmondta, hogy a készülő nagyjátékfilm nagyon más lesz, mint a Jött egy busz egyik kisfilmjeként futó Szent Johanna. Az azóta eltelt 2 év alatt nagyon sokat változott a témához való viszonya. És nem csupán Mundruczó gondolkodik másképpen Johannáról, hanem Nagy András operatőr és Tallér Zsófia zeneszerző is mélyebben megértették a film médiumát. Fontos különbség az is, hogy a címében a "szent" jelzőt elhagyó Johanna nem lesz annyira kísérleti alkotás, mint a korábbi kisfilm. "Klasszikus film lesz, már amennyire ez nálam lehetséges", fogalmazott Mundruczó. "A Jött egy busz epizódja inkább egy vázlat, melynek a mostani játékfilm az igazi kibontása."

Bár Mundruczóék nagyon szerették volna, ha a film elkészülhet a Szemlére, a finanszírozást nem tudták úgy megoldani, hogy ez sikerülhetett volna. A rendező az MMK-nak ezt semmiképpen sem akarja felróni, hiszen elsősorban a Közlapítvány nyitottságának köszönhetik, hogy ez a film egyáltalán elkészülhet, ugyanakkor jelenleg nincs olyan pályázatatási szisztéma, amelyben a decemberi befejezésre pénzt nyerhetett volna. Így aztán a Johanna kénytelen megvárni február második hetét. A vágott változat március közepére lehet készen.

A Cannes-i Fesztiválon, ahol Mundruczó az elmúlt két évben már visszatérőként vett részt, máris érdeklődés mutatkozik az új játékfilm iránt. Ez persze még semmi konkrétumot nem jelent, csupán egy hangulat érzékelhető, hogy odafigyelnek rá, meséli a rendező. A Filmszemle, melyen idén Kis Apokrif No. 2. című kisfilmjével vesz részt, azért is lett volna fontos Mundruczónak, mert habár elsősorban magyar filmrendezőnek tartja magát, az utóbbi időben mégis többet vetítik alkotásait külföldön, mint idehaza.

Így lesz ez legújabb kisfilmjével is, amely Rövid ideig tartó csend címmel egy német szkeccsfilm részeként a Berlini Filmfesztiválon mutatkozik be. A premier után a kisfilm - a szerződések alapján - külön is vetíthető. Mundruczó bízik abban, hogy lesz olyan magyar forgalmazó, aki elvállalja a hazai piacon való bemutatását. A forgatás egyébként nagyon egyszerű és normális menetben zajlott. Mundruczó a kész filmet jónak tartja, és elégedett benne saját epizódjával is.

A rendező Delta című filmterve - a Johanna csúszása miatt - a tervezettnél egy évvel később, várhatóan novemberben kezd majd forogni. Jelenleg a financiális háttér megteremtése zajlik. Az egyéves csúszást Mundruczó nem nagyon bánja, mint fogalmazott: "jelenleg jól elvagyok a Johannával".

Mundruczó állandó alkotótársa és producere, Petrányi Viktória nemrégiben megalapította Proton Cinema nevű gyártó stúdiójukat, melyben a rendező tulajdonostársként van jelen. A stúdió nyitott, nem csupán a saját filmötleteik megvalósítására törekszenek, de elsősorban a minőségre figyelnek, és nem vállalnak olyan filmeket, melyekben nem hisznek 100%-ban. Így aztán - bár voltak már megkeresések, - egyelőre nem találkoztak még olyan alkotóval, akivel gyártóként kívánnak együttműködni. Ha mégis akad ilyen partner, kapcsolataik és tehetségük bevetésével igyekeznek majd segíteni azt, természetesen az alkotói szabadság meghagyásával - miként például a T.T. Filmműhelyben a Johannával kapcsolatban Mundruczó maga is tapasztalata ezt.

Filmes munkái mellett Mundruczó Kornél színházi terepen is egyre ismertebb lesz. Nemrégiben a Krétakörrel dolgozott együtt a Niebelung-lakópark színrevitelében, tavasszal pedig a Trafóban várható egy ír költőnő versei alapján készülő színházi estje. A rendező folytatni kívánja a Térey Jánossal való együttműködést is, valamint a Krétekörrel is folynak tárgyalások újabb közös munkáról. Mundruczó a színházat kísérletezőbb terepnek érzi, már csak a kisebb anyagi szükségletek miatt is.



Címkék

hír



nka emblema 2012