sex hikaye

Mundruczó operája az Átriumban

A tisztességtudó utcalány

2003. október 16. - filmhu
Az Őszi Fesztivál keretében mutatják be október 18-án Mundruczó Kornél operarendezését, a Jean-Paul Sartre műve alapján Lendvai Kamilló által feldolgozott A tisztességtudó utcalányt. Az Átrium mozi előcsarnokában látható előadás főszereplője a rendező filmjeiből is jól ismert Tóth Orsi lesz.
A mindössze 4 hetes próbafolyamat eredménye a pénteki nyilvános főpróbán tekinthető meg először, majd a szombati premier után vasárnap tartanak még egy előadást. Ezután azonban már csak akkor játsszák a darabot, ha valahová meghívják őket. Mundruczó Kornél a magyar kortárs opera helyzetét ismerve nem is bízik abban, hogy több előadásra megtelne a nézőtér.

A rendező a filmhunak elmondta, hogy Kovalik Balázstól kapott felkérést a mű megrendezésére a fesztivál keretein belül. Miután nem akarta egyik színházban sem elkészíteni a darabot, az az ötlet merült fel, hogy egy bezárt mozit keres helyszínnek. Úgy gondolta, az előadáshoz jól illene egy olyan épület, amit az emberek ismernek, emlékeik, kötődéseik vannak hozzá. 

A tisztességtudó utcalány egy négergyilkosság témáját dolgozza fel. A prostituált szemtanút arra akarják rávenni, hogy tanúskodjon a fehér elkövető mellett. Mundruczó és csapata persze kiforgatta az eredeti történetet: a bőrszínprobléma nem igazán érdekelte őket, inkább a viszonyok érzékiségére helyezték a hangsúlyt.

Az előadás érdekessége, hogy a tátogó színészek és az énekesek szimultán szerepelnek benne. A színészek között Tóth Orsi és Rába Roland neve már Mundruczó filmjeiből is jól ismert.

Mundruczó egyébként a jövőben nem akar színházat rendezni, A tisztességtudó utcalány egyedi eset. Csupán egyetlen mű keltette fel igazán az érdeklődését, ez pedig Térey János ezeroldalas verses drámája, a Niebelung-lakópark. A mű feldolgozása Mundruczó elgondolásai szerint egy 8-9 órás előadást eredményezne. A rendező nem bízik abban, hogy lenne Magyarországon ma olyan színház, ahol ezt a tervét meg lehetne valósítani.

Címkék

hír



nka emblema 2012