sex hikaye

Nagy durranás az animációs világban

Báb-burleszk

2009. november 9. - filmhu
Nagy durranás az animációs világban
Bábanimációt készít a 2008-ban végzett animációs rendező, Huszár Dániel. A burleszk alkotás egy kocsmában játszódik, ahol misztikus dolgok történnek az odaérkező idegenekkel, Elvis-szel és Zekk-kel. Az alkotók minden fontosabb fesztiválra benevezik majd a filmet, a gyártási költségek előteremtéséhez pedig egy, az animáció műfajában forradalminak számító szponzorációs ajánlatot dolgoztak ki.

Huszár Dániel 2008-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció szakán. A grafikus-animátor már az egyetem előtt-alatt számos logófilmet és szpotot készített, különböző médiumoknak, továbbá az ő nevéhez fűződik többek közt az Unesco gyermekjogi pályázatára készített Who do You loves more, Mummy or Daddy? című rajzanimáció, amely rendkívül érzékletesen meséli el egy két tűz közé került gyerek viszontagságait, akit kutya módjára próbál magához édesgetni mindkét szülője, miközben kigyót-békát összehordanak a másik félről.

Egy kocsmában játszódik, ahol misztikus dolgok történnek

Huszár Dániel 2007 óta készíti elő - elsősorban felnőtteknek szóló - bábanimációját, amely a Big Bang munkacímet viseli. "Azért választottuk ezt a klasszikus, mégis újra feltörekvő technikát, mert meglátásunk szerint a 3D és flash animációk steril képi világa már nem hat olyan erővel, megnövekedett az igény az emberibb, effektusoktól mentes valós élmények iránt", mondta a rendező, aki a Tim Burton filmeket, vagy a tavalyi Oscar nyertes Péter és a Farkast említette, mint a tendencia előfutárait.

A 12 percesre tervezett, a burleszk műfajába sorolt animáció forgatókönyve az Argó-t jegyző Huszár Péter nevéhez fűződik. A történet egy útszéli, elnéptelenedett hotel pincéjében található kocsmában játszódik, ahol a személyzeten kívül időtlen-idők óta csak néhány törzsvendég ücsörög. Ide tér be két idegen, Elvis és Zekk, kiknek érkezésével misztikus események láncolata veszi kezdetét, amelyben fontos szerepet kap a kocsma közepén elhelyezkedő biliárd asztal, és a sarokban ülő vak ember. A film operatőre Huszár Dániel, zeneszerzője Sabák Péter (Másfél zenekar), animátora Fischer Ferenc, producere pedig Fülöp József, a MOME animáció szakának vezetője.

Így készül a Big Bang

Huszár Dániel 5,5 milliós összköltségvetésű filmjéhez készített előtanulmányt diplomamunka gyanánt, Biliárd címmel, amelyhez 2006-ban 625 ezer foritot nyert az NKA-tól, és 300 ezer forintot az MMK-tól. Ennek köszönhetően a Big Bang díszletei és bábfigurái elkészültek, azonban a forgatáshoz, utómunkálatokhoz és forgalmazáshoz szükséges összeget a rendező önmaga igyekszik előteremteni. Ehhez egy, az animáció világában teljesen újszerű szponzorációs ajánlatot dolgozott ki: reménybeli szponzorait nem pusztán a stáblistán és a filmhez kapcsolódó kiadványokon való megjelenés lehetőségével kecsegteti, de a film díszletelemei közt való megjelenést is biztosít számukra, sőt, a figurák felhasználásának jogát is felajánlja a kellően bőkezű szponzornak.

A figurák felhasználásának jogát is felajánlja

A beszédes című Big Bang / Nagy durranás a rendező reményei szerint 2010. nyarára készülhet el, amikor is az alkotók tervei szerint kezdetét veszi a minden fontosabb fesztiválra kiterjedő körút. A filmet továbbá szeretnék mozikban, kísérőfilmként vetíteni, az interneten közzé tenni, és a televíziós megjelenés is adott, hiszen két csatornától is kapott szándéknyilatkozatot a produkció. A Big Bangről további információk a film blogján találhatóak.






nka emblema 2012