sex hikaye

Négy mozi az Unio Filmnél

Spiró és Bartis könyve a vásznon

2005. december 23. - filmhu
Négy mozi az Unio Filmnél
Mint korábban hírt adtunk róla felgyorsultak az események az Unio Filmnél, filmfeldolgozás lesz Spiró György Fogság és Bartis Attila Nyugalom című művéből. A készülő alkotások producerével, Bodzsár Istvánnal folytatott telefonbeszélgetésből kiderült, további két másik film leforgatásában bízik az Állítsátok meg Terézanyut! jegyző pénzügyi szakember.
 
 
 
 

Univerzális és kalandos

„A Fogság 150. oldalánál tartottam, amikor úgy döntöttem, hogy felhívom az írót, és beszélek vele a megfilmesítésről, mert annyira jónak találtam a könyvet” – kezdte a filmhunak adott telefoninterjút Bodzsár István. Spiró egy másik színpadon már látható, Koccanás című munkájának megfilmesítése már körülbelül másfél éve folyik, de ez később megvalósuló projectnek ígérkezik.

A könyv több részes – eddig hatra tervezett - dokumentumfilm formájában kerül majd a vászonra. Bodzsár szerint a pénzügyi lehetőségek szűkössége miatt választották a dokus műfajt. „Egy három órás vatikáni forgatás 8000 euróba kerül.” A megvalósulás pedig részben annak a folyamatnak köszönhető, amelyet A Nagy Könyv is jelez, az irodalom népszerűsítése érdekében egyre több könyv kap filmes támogatást. A 35 millió forintos összköltségvetésű film MMK-s és ORTT-s támogatással valósul meg.

A könyv egy fiatal zsidó fiú kalandos utazását követi nyomon az időszámításunk szerinti első századi „császárváltogató” Római Birodalomban. A fiú, Uri kalandjai Krisztus halála után kezdődnek és mintegy húsz évet ölelnek fel. A stáb végigjárja a könyvben leírt helyszíneket, Rómában kezdenek, majd Szirakuzába utaznak, a következő állomás Izrael, és végül az egyiptomi Alexandrián keresztül ismét Rómába érkeznek vissza az alkotók.

Három év után film lehet belőle?
A film fényképezését Kardos Sándor végzi. Mivel konkrét történelmi korban játszódó dokumentumfilmről van szó, a produkció neves szakemberek segítségét is igénybe veszi a helyszínek, múzeumok anyagának és más korabeli leletek bemutatásához. „Komoróczy Géza Izrael-szakértő tanítványai is gyűjtik az anyagot, és segítségünkre lesz, többek közt, Török László professzor, aki a Szépművészeti Múzeumban látható Kopt kiállítást szervezte.”

A terepszemle 2006 januárjában kezdődik, a forgatás pedig februárban, ami egy hónapig tart. A filmet pedig június végéig tervezik befejezni az alkotók.

A másik irodalmi adaptáció Bartis Attila Nyugalom című könyvének filmfeldolgozása, amely immár három éve húzódik. Bodzsár bevallása szerint ez a project személyes kedvence, és ezért hívta meg Garaczi Lászlót a forgatókönyv elkészítéséhez. Ebben részt vett a szerző is, aki korábban Anyám, Kleopátra címmel elkészítette könyve színpadi változatát, a darabot Garas Dezső rendezte.

„A megvalósuláshoz eddig a Nemzeti Kulturális Alapprogram nyújtott támogatást a forgatókönyvírói munkához, valamint a project további fejlesztéséhez. Ezen kívül a Terézanyu után kapható 30 milliós normatív támogatást is erre a filmre szeretném fordítani, amihez az Erste Bank további 40 millióval járul hozzá.” A film összköltségvetése 200 millió forint.

Alföldi Róbert filmet rendez

A könyv komoly nemzetközi sikert ért el, Spanyolországban, Lengyelországban, a teljes német nyelvterületen, Norvégiában, Romániában, Bulgáriában. „Nobel-díjas alkotó mondott elismerő szavakat a műről a németországi felolvasókörút során, Spanyolországban pedig felkérték Bartist egy színmű megírására.” Ennek ellenére Bodzsár a filmet hazai pénzből szeretné leforgatni.

Az eddig összegyűlt összegek mellett a filmes pénzember arra számít, hogy sikerrel pályázik majd az MMK-nál, valamint a forgatókönyvet eljuttatták az országos tévécsatornákhoz, döntésükről januárban tárgyal majd a produkció.

Mint korábban már beszámoltunk róla a rendezői feladatok ellátására Alföldi Róbertet kérte fel a producer. „Régóta ismerem, mint színészt, rendezőt, operarendezőt, a munkái egyediek, különlegesek, meghökkentők és újszerűek, ezért esett rá a választásom, amivel az író, Bartis egyetértett, akinek a szerződése értelmében vétójoga volt a rendező személyét illetően.”

Alföldi Róbert, a különös
produkciók alkotója
A producer Bodzsár eddig kétszer ült le Alföldi Róberttel és állandó munkatársával, Vörös Róberttel. „A tárgyalásaink elsősorban nem a pénzről szóltak, hanem arról, hogy miként tudjuk összeegyeztetni a művel kapcsolatos elképzeléseinket. A következő közös megbeszélésre december végén kerül sor, ekkor állítjuk össze az alapstábot, kiválasztjuk az operatőrt, a jelmez- és díszlettervezőt, január 12-én pedig elkezdődik a szereplőválogatás.”

További két, hosszan húzódó produkció is hamarosan megvalósulhat. Az egyik a Kalandorok, Péterffy Gergely és Paczolai Béla forgatókönyvíró páros munkája - utóbbi egyben rendezője is a filmnek, Pados Gyula az operatőr „A Kalandorok forgatókönyve teljesen kész, a történet három generáció sajátos road movie-ját meséli el, a családtagok belső Erdélyből tartanak a magyar határ felé, ahol választás elé kerülnek.”

A film 200 milliós költségvetéséhez 45 milliót a román koprodukciós partner biztosítja, valamint az Erste Bank ad 20-at, köszönhetően a korábban kialakult szoros üzleti és személyes kapcsolatnak. A Kalandorokban főként romániai színházakban fellépő magyar színészek játsznak majd.

Az Unió Filmnél készül még egy 150 milliós produkció, egy újabb vígjáték Fazekas Csabától. „A filmben három különbözőirányból érkezett kudarccal szembesült nő egy idős zongoratanár vezetésével énekegyüttest alakít. A kicsit retrós hangulatú film napjaikban játszódik.






nka emblema 2012