sex hikaye

Nemes Gyula balhéja Kispálékkal

Félidőnél az Egyetleneim

2003. december 15. - filmhu
Szombat este a PECSÁban tartott Kispál-koncerten forgatott az Egyetleneim stábja. A téli forgatási szakasz utolsó napján az újabb csajozós sztorikkal és trükkökkel 83-ra nőtt a lefilmezett jelenetek száma. A szombati "happeningről" és a forgatás eddigi tapasztalatairól a rendezőt, Nemes Gyulát kérdeztük.
Kovács Krisztián
A szombaton készült jelenetben a Kovács Krisztián által alakított főszereplő elmegy a Kispál-koncertre, és megpróbál belógni oda. Képzeletben különféle módszerekkel kísérletezik, egészen az olyan abszurd próbálkozásokig, mint a kötéllel bemászás, vagy a kidobókon való átrohanás. Nemes Gyula a filmhunak elmesélte, hogy a mit sem sejtő koncertlátogatók igencsak meglepődtek, amikor a tömegen átgázolva, két kidobó (egyébként beépített szereplők) vállán egyszer csak átugrott egy fiatal fickó, hogy bejuthasson a koncertre.

A képzeletbeli montázst követően az igazi belógás sem volt kevésbé abszurd: a mikrobusszal érkező zenekar láttán hősünk elszánja magát, kikapja Lovasi András kezéből a gitárt, és mint a zenekarnak segédkező kellékes, az őt üldöző Lovasi előtt átjut a bejáraton, míg a marcona kidobó az énekest megállítja.

A valós helyszín adta több ezer tinilány között a srác egy 30 év körüli nőt szúr ki magának. A Szőkített nő című szám közben azonban furcsa gyanúja támad: mintha az énekes őt nézné a színpadról. Mint kiderül, a megkörnyékezett hölgy Lovasi felesége. A háromszöget négyessé bővíti egy, az interneten keresztül megismert, csúnya lány megjelenése, aki elől hősünk folyton menekül.

A négy szereplő közötti akciókat a stáb nagyrészt a koncert közben vette fel. Nemes Gyula filmezési módszerüket egyféle happeningnek gondolja: az embereket kedvenc közegükben érik utol - ami egy dokumentarista hatást is kölcsönöz a felvételeknek -, majd fiktív szereplőkkel lejátszódik a jelenet, mely magát a közeget is megváltoztatja.

A kaland végén egy szintén képzeletbeli akció során öt zenész (efZámbó, Vígh Mihály, Gyulai Líviusz, Bárdos Deák Ágnes és Lovasi) alaposan megveri a főszereplőt, a valóság síkján pedig két kidobóval akad dolga, akik végül bedobják egy kukába.

Anyagi lehetőségeik szerény volta miatt a Kispál és a Borzzal úgy állapodtak meg, hogy a filmezésért cserébe videóklipet forgatnak a Csillag vagy fecske című számukra. A klip elkészítésére Durst György producer Dyga Zsombort (a Tesórendezőjét) kérte fel. 

Ganxsta Zolee a forgatáson
A koncert-felvételek a 14 napos késő őszi-téli forgatási szakaszban az utolsó, pótnapon készültek, a rendelkezésre álló pénz utolsó filléreiből. A rendező elmondta, hogy az eredetileg kitalált filmterve leforgatásához hagyományos módszerekkel kb. 100 napra volna szükség. Az idő-, nyersanyag- és pénzhiányt ellenpontozzák a valóságot a fikcióba oltó megoldások (mint például a Kispál-koncerten is). Így sikerült 11 millió forintból a lelkes stáb segítségével ez idáig 83 jelenetet celluloidra rögzíteni (közülük sokat éjszaka forgattak), és kb. 150 szereplőt megmozgatni (többek között olyan epizódszereplőket, mint Avar István, Babos Gyula, Balkay Géza, Beregi Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Oláh Lehel, Kenyeres Bálint és Ganxsta Zolee).

Nemes Gyula újabb pályázatoktól további támogatásokat remél, és ennek érdekében a külföldi lehetőségeket sem szalasztják el. A költségvetésben jelentkező problémák miatt ugyanis már eddig is sokat kellett kurtítani az eredeti forgatókönyvön, de ilyen kompromisszumok egy elsőfilmnél elkerülhetetlenek.

Az Egyetleneim forgatásának második felét júniusban kezdik majd, és a 2005-ös Filmszemlén már a kész filmet is megnézhetjük. 

(fotók: Huszár Mónika)

Címkék

hír



nka emblema 2012