sex hikaye

Nemes Gyula Karlovy Varyban 

A mulandóság gátja

2004. május 14. - filmhu
Nemes Gyula Karlovy Varyban 
Nemes Gyula A mulandóság gátja című kísérleti dokumentumfilmje bejutott a Karlovy Vary Filmfesztivál versenyprogramjába. A 13 perces munka egy nagyobb terv része: a szerzők epikus folyamban dolgozzák fel a Kopaszi gát történetét, melyet a rendszerváltás metaforának tartanak.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Papagáj című filmjüket 1998-2000-ben forgatták a kopaszi gáton: Nemes Gyuláék megszerették ezt az elmaradott környéket, ami egyfajta kivonulást jelentett számukra a világból. 2001 és 2003 között készült A mulandóság gátja, melynek Karlovy Vary-ban lesz nemzetközi premierje a fesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjában.

Nemes Gyula a filmhunak elmondta, hogy a fesztiválon való szereplés azért is fontos, mert filmjüket most felnagyítják 35-ösre. Ez egy dokumentumfilm esetében elég ritka lehetőség. Különösen, hogy A mulandóság gátja egyébként „irdatlan amatőr módon” készült: régi kamerával, lejárt nyersanyagra. Ettől a rendező szerint olyan anyag született, mintha maguk az ott élők forgatták volna saját magukról. A moziforgalmazási esélyek is eszerint alakulhatnak: a Budapest Filmtől már kaptak ígérvényt, és Nemes Gyula bízik abban, hogy lesz olyan nagyjátékfilm, ami hasonló módon fogalmaz és illik hozzá kísérőfilmként A mulandóság gátja.

Emellett pedig aktualitása is van az anyagnak: 3 évvel ezelőtt elkezdték bontani a gátat, nagy szeméthalmot hagyva maguk mögött. Most a terület magánkézbe került. Az ott lakóknak idén májusig le kell bontaniuk a saját a házaikat, és végleg el kell hagyniuk a területet. A rendező elmondása szerint vannak olyanok is, akik már 30 éve élnek a Kopaszi gáton. Többen illegálisan telepedtek le, és építették fel a házaikat, mások az önkormányzat révén jöhettek ide – ők kárpótlást kapnak majd a kitelepítésért.

A bontási munkálatok alatt álló területen valaha, a háború előtt vagy a 60-as években aranyélet lehetett. A Nemes Gyula vezette stáb számára a Papagáj helyszínéül szolgáló Béla bácsi nyaralója éveken keresztül a biztos pontot jelentette: minden hétvégén lejártak forgatni. A ház a bontás során felgyulladt, jelenleg is lángokban áll, tűzoltók dolgoznak rajta, „az egész úgy néz ki, mint egy Koncsalovszkij-film”, meséli a rendező.

Nemes Gyula a rendszerváltás metaforáját látja a Kopaszi gát történetében. A területen ritka állatfajok élnek, természetvédelmi övezetként kellene kezelni a környéket. Ugyanakkor botrányos, hogy nem tisztítják azt megfelelő módon. Az utolsó idilli pillanatokat sikerült filmre rögzíteni: vízi-vidámpark, vízi-színház, kocsmák és diszkók épülnek hamarosan a Kopaszi gát helyére.

A tervek szerint a Papagájt és A mulandóság gátját újabb részek követnék, egy epikus folyamban egészen az átépítésig szeretnék rögzíteni az eseményeket. Kutatnak korábbi archív felvételek után is, valamint valószínűleg a Papagáj nyersanyagából is felhasználnak még nem látott részeket.

Nemes Gyula jelenleg első nagyjátékfilmjén, a „csajozós” Egyetleneimen dolgozik. A koprodukciós pályázaton sikerült még 8 millió forintot szerezni az ÁFA-törvény miatt pénzhiánnyal küszködő produkciónak. A filmhez Durst György producerrel Prágában és Cannes-ban keresnek külföldi partnereket. Ugyanakkor újabb szereplőket várnak a filmbe, a további jelenetekhez ugyanis még 468 lányra van szükség.



Címkék

hír



nka emblema 2012