sex hikaye

Nemsokára szavaznak az új román filmtörvényről

A román filmesek körében nagy az ellenállás

2010. június 14. - filmhu
Nemsokára szavaznak az új román filmtörvényről
15 évvel vetné vissza a román film helyzetét a tervezett filmtörvényi módosítás, amely lényegében indoklás nélküli állami filmfinanszírozást tenne lehetővé, és nehéz helyzetbe hozná a kisebb filmfesztiválokat és a függetlenfilmes forgalmazást.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok
A június 13-ával Nagyszebenben befejeződött 9. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon a fesztiváligazgató Tudor Giurgiu közreadott egy tiltakozó nyilatkozatot, amely a román filmtörvény módosítását támadja. A többek közt Radu Muntean (Jelszó: a papír kékre vált), Răzvan Rădulescu (Lazarescu úr halála forgk. író), Florin Şerban (Akkor fütyülök, amikor akarok), Corneliu Porumboiu (Volt-e vagy sem; Rendészet, nyelvészet), Cristi Puiu (Lazarescu úr halála), Vivi Drăgan Vasile operatőr (A részleg) által is aláírt kiáltvány leszögezi, hogy a most még érvényben lévő, 2005-ös filmtörvénynek köszönhető a román film évek óta tartó felívelése, nemzetközi elismerése. Ám a román képviselőház a héten szavaz a törvény módosításáról, amely a szociáldemokrata, most 80 éves, a Ceausescu-éra idején kedvelt rendező Sergiu Nicolaescu ötleteivel dúsítaná fel a jogszabályt - és vetné vissza a tiltakozók szerint a román film jogi közegét 15 évvel.

tiff2010a_500
Filmnézés Nagyszeben főterén (fotó: TIFF)

Az új törvény teljességgel szembemenne az európai szabályozás trendjeivel, hisz centralizálná a támogatási rendszert - minden mérhető és sztenderdizálható szempontot (a forgatókönyv minősége, a producer, a rendező kvalitásai, a közönség- és box office-sikerek) félresöpörve kézi irányítással intézné a támogatásokat, mindennemű indoklási kényszer nélkül.

-A törvényjavaslat a román film legfőbb szervezetét, a CNC-t (Centrul National al Cinematografiei) elsősorban az állami filmfinanszírozás legfőbb pénzkihelyezőjének és a filmek koprodukciós partnerének tekintené.

-Eltávolítaná a filmkritikusokat a magyar szakkolégiumoknak megfelelő szelekciós bizottságokból.

-A filmtámogatást a végső, technikai és nem a sztenderd, irodalmi forgatókönyv alapján ítélné meg a szervezet.

-Egy elnagyolt, kidolgozatlan szempont, a film "dimenzió"-ja lenne az elbírálás fő szempontja, ami szakmainak tűnő formába csomagolná a ki tudja milyen szempontok alapján meghozott döntést.

-A fesztiválok és a művészfilmek forgalmazása 8%-kal csökkenne.

lazarescu_500
Remélhetőleg a román film nem jut Lazarescu úr sorsára

Giurgiu szerint a törvény hatályba lépése fél évre vagy még több időre befagyasztaná a román film működését - ennyi időbe tellene, amíg Brüsszelben kimondják a jogszabály összeegyeztethetetlenségét at EU-s alapelvekkel.  

A román filmesek egyre növekvő tábora áll ki a tiltakozás mellett, a TIFF záróestjén a színpadra kiállva is megmutatták, milyen széles körű egyetértés van ez ügyben.

A tiltakozás mellett áll Wim Wenders is, aki a TIFF-en vendégként egyhetes tüntető jelenlétével erősítette a mozgalmat. Kelemen Hunor kulturális miniszter egyelőre nem kommentálta a törvényt, ám nagyobb minisztériumi támogatást ígért a jövő évi TIFF-nek (amelynek díjazottjairól itt olvashatsz).

tiff2010_500
Még a földön is ültek (Nagyszeben, fotó: TIFF)





nka emblema 2012