sex hikaye

November 8-án jönnek a Lányok

Az arcodba lépnek!

2007. október 31. - filmhu
November 8-án jönnek a Lányok
A filmet még be sem fűzték a vetítőgépekbe, de máris beszédtéma. Mert nem mindennapi dolog, hogy egy nagy múltú, neves stúdió, mint a Hunnia felkarol egy frissdiplomás rendezőt; hogy országosan tizenkét kópiával indítanak egy elsőfilmet; hogy a szereplőlistán a két külföldi színésznő mögött felsorakozik az alternatív színházcsinálók java; és hogy egy filmplakát emailben terjedjen három kérdőjellel az üzenet tárgya rovatban.
 
 
 
 

Prukner Pál, a forgalmazó Hungarotop vezetője elmondta, valóban szokatlan, hogy tizenkét kópiával indítják egy elsőfilmes rendező filmjét, de egy tehetséges ember megfelelő indításához ezt a rizikót vállalni kell. A mozikban jó partnerre lelt a Hungarotop, hiszen nem csak az art mozik, hanem a multiplexek is vetítik majd a filmet, Budapesten a Corvin, a Westend és a MOM Park is műsorára tűzi, valamint Szegeden és Győrben is lesznek premierek. A forgalmazó magasra tette a mércét, mert úgy gondolja, a nézők a moziból kilépve jóhírét keltik majd a filmnek, a szájpropaganda pedig megsokszorozza a nézőszámot. 

„Elsősorban a fiatal mozinézőkre számítunk, de jó lenne, ha minél több szülő is megnézné a filmet, akiknek kamaszkorú gyerekeik vannak, hiszen a történet a szülői oda nem figyelés iskolapéldája”. Prukner Pál hozzátette még: „A Lányok kultuszfilmmé is válhat, ahogy annak idején a Moszkva tér. A Moszkva tér azért is jó példa, mert azóta nem indult a mozikban ilyen fiatal film, és a legendás Simó-osztály óta fiatal rendező nem kapott akkora lehetőséget, hogy diplomamunkája egy nagyjátékfilm legyen, és az moziba is kerüljön”. A forgalmazó harminc-ötvenezer nézőt remél, ami négy-ötszöröse egy átlagos magyar művészfilmnek, és olyan nézőszámot üt meg, mint a Hungarotop forgalmazta filmek közül a Taxidermia, a Fehér tenyér vagy az Ópium.”

A Lányok kultuszfilmmé is válhat?


Sándor Pál, a Hunnia Filmstúdió vezetője, a film producere kérdésemre elmondta, hogy a kész filmet látva nem bánta meg, hogy felkarolt egy elsőfilmes egyetemistát. „Örülök annak, hogy egy ilyen tehetséges rendezőt sikerült elindítanom. Azt gondolom, ez volt a dolgom, hiszen annak idején, kezdő filmrendező koromban engem is pályára segítettek. Ha ez a folytonosság működik, időről időre előhívja, kitermeli a magyar film tehetségeit. Faur Anna filmje várakozáson felüli, a végeredmény láttán nagyon elégedett vagyok. Annának sikerült olyan filmet csinálnia, ami nagyon itt, nagyon ma, nagyon kegyetlen és nagyon megrázó. A film átitatódik a szereplők életét betöltő kiszolgáltatottsággal, amit a két francia színésznő elképesztő hitelességgel tolmácsol. Ha összegeznem kéne a filmmel kapcsolatos benyomásaimat, csak ennyi lenne: hol a következő?”

Faur Annát, a film rendezőjét arról faggattam, milyen érzés volt profi rendezőket, mint Zsótér Sándor vagy Mundruczó Kornél színészként irányítani. "Sokan azt hiszik, hogy a rendezőként is tevékenykedő színészek megrendezik a saját jeleneteiket. De ők mindketten nagyon fegyelmezettek, színészként kizárólag a szerepükre összpontosítanak. Kornéllal már régóta barátok vagyunk, két korábbi filmemben is szerepelt. Már a Lányok írásakor tudtam, hogy vele szeretném eljátszatni a taxist." A forgatókönyv rengeteget változott, a végkifejletet befolyásoló dramaturgiai fordulat is az egyik átírás eredménye. "A három taxisfigura közül mindegyik szóba került az áldozat szerepében a könyv különböző stádiumaiban, de végül a legütősebb verziót sikerült megtartani. Az emberhalál értelmetlenségét akartam hangsúlyozni ezzel a csavarral, hiszen a lányok egész élete olyan, amilyen a film vége: esetleges és perspektíva nélküli."

A lányokat két francia színésznő alakítja, Dia szerepében Fulvia Collongues-t, Anita szerepében Hélène François-t láthatjuk. A színésznőket arról kérdeztem, személyes tapasztalataik mennyiben segítették őket a karakterek megformálásában. "Tőlem nem állt nagyon távol Dia karaktere, mert vidékről jöttem, ismerem a külvárosok világát. A megfigyeléseim, és az otthonról hozott modellek segítettek azonosulni a szerepemmel." - mondta Fulvia Collongues. Hélène François viszont viszonylag védett környezetben nőtt fel: "Sokkal idegenebb volt ez a környezet, ezek az emberek. Az sem volt egyszerű, hogy tizenéves, kiskamasz lányokat kellett játszanunk; az életkor miatt is volt köztem és a szerepem között némi távolság."

Ugyanabból a reménytelen környezetből


A film alaposan körüljárja, hogy miért lesz elegük az őket körülvevő világból, és miért szánják rá magukat a kitörésre. "Annak ellenére, hogy a történet bárhol megtörténhetett volna, miután megérkeztünk Magyarországra, akkor értettük meg, hogy a múlt, a kommunizmus emléke itt sokkal jobban ránehezedik az emberekre. A környezeten jobban érezhető, hogy egy ilyen eset a benne élőkkel megtörténhet" - vélekedett Hélène. 

A lányokat a magány tartja össze, és az, hogy ugyanabból a reménytelen környezetből jöttek, össze vannak zárva. "Ez nálunk, Franciaországban sincs másként: a külvárosokban élők saját környezetükből választanak barátokat, ez komoly összetartó erő köztük." - meséli Fulvia. A lányok közül Hélène figurája indul el a jellemfejlődés útján: "Az én figurámnak ez a történet a felnőttéválásról és az emancipációról szól. A két karaktert az teszi szimpatikussá, hogy miután megtörténik a baj, még akkor is kitartanak egymás mellett. Végigmennek az úton, ami tragédiába torkollik, de ők akkor is együtt maradnak."

És hogyan tetszik a lányoknak a film vitatható plakátja? "A filmet még nem láttuk, de a forgatás alapján a plakát nem olyan, mint a film. A film nagyon kemény, a plakát meg hát… De amíg a film jó, addig a plakát engem nem zavar."

A Lányok című filmet megtekintheted premier előtt a Filmhu Filmklubban: 2007. október 7-én, ahol vendégünk lesz Faur Anna rendező mellett a film két főszereplője is. Bónuszként levetítjuk Anna főiskolás vizsgafilmjét, a Nukert is, ezért kivételesen 17 órakor kezdünk. Gyertek oda, jó lesz.



Címkék

hír


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2007. november 7. szerda, 22:48#1| zacherlászló
Jó film! Nagyon jó film!
Egy nagyon tehetséges, nagyon szimpatikus fiatal magyar rendezőt ismerhettünk meg!
Még nagyon friss az ÉLMÉNY. De az biztos, hogy nem fog hagyni nyugodni!




nka emblema 2012