sex hikaye

Nyomulnak a kínai hősök

népszerű romantikus kung-fu filmek

2004. szeptember 29. - filmhu
Nyomulnak a kínai hősök

A kínai harcművészeti filmek sikeréről tanúkodik, hogy a Hős után itt az új Zhang-féle művészi kung-fu elbeszélés, a House of Flying Daggers. A Cannes-i Filmfesztiválon tartott bemutató után a mozi vegyes fogadtatásra talált hazájában, de a fanyalgást könnyen figyelmen kívül hagyhatják az alkotók, mert az eddigiek szerint az anyagi siker biztos.

Zhang Yimou az Ázsia-szerte minden idők legnagyobb bevételét hozó mű, a Hős rendezőjének legújabb filmje túl sok figyelmet fordít a vizuális effektekre, amely a kritikusok szerint a nem vált a forgatókönyv előnyére.

Cannes-ban szinte a teljes kínai média figyelmét ez a film kötötte le, amely szerintük örökölte a Hős összes erényét. A figyelem nem meglepő, mert közel egy évtizeddel ezelőtt szerepelt Yimou filmje a francia filmsziesztán, amikor a Houzhe/To Live el is nyerte a zsűri Nagydíját. A Repülő tőrök házánakvetítését körülbelül 20 perces taps követte, ami szintén azt sejteti, hogy a film "elődjéhez" hasonlóan sikerre számíthat. Számos nemzetközi médium is káprázatosnak tartja az új kínai akció-művész filmet, akárcsak az Oscar-díjas Tigri és Sárkányt.

Az elismerés mellet az anyagi siker is biztosnak tűnik. A film producere Zhang Weiping elmondta, hogy a vetítés jogát Japánba 10.2 millió, az USA-ba pedig 13.8 millióért dollárért adták el.

A House of Flying Daggers történet a Tang-dinasztia korában játszódik, 895-ben. A film címe egy, a hatalom ellen szervezkedő sötét szövetség neve. Vezetőjüket meggyilkolták, de egy új, titokzatos vezető gyorsan átveszi a hatalmat. Két rendőrkapitány feladata, hogy az új vezért tíz napon belül elfogják, ami lehetetlen feladat. Eközben egy gyönyörű vak táncosnőről, Meiről kiderül, hogy kapcsolatban lehetett az előző meggyilkolt vezérrel, és most érte akar bosszút állni.

Annak ellenére, hogy a rendezőt eddig három alkalommal jelölték Oscar-díjra, továbbá korábbi nagy nemzetközi leismerést jelentő alkotásokat is forgatott, a House… fogadtatása Kínában nem volt kedvező. A kritika és a moziba járók szerint Zhang munkája kulturálatlannak és elmaradottnak mutatja az országot.

A rendező mindenestre a Tigris és sárkány világszerte elért sikere után kezdett a harcművészeti eszközöket felhasználó elbeszélő művek felé fordulni. „A harcművészeti filmek tele vannak lehetőséggel, amit teljesen szeretnék kiaknázni” – mondta a rendező a cannes-i vetítést követően. Zhang a Tigris és sárkány igazi rajongójaként azt nem lemásolni akarta, hanem leforgatni egy művészi kung-fu filmet. Szerinte Kínában minden rendezőt érdekel az akció és az érzelmek keverékéből született műfaj, ami minden alkotónak komoly kihívás. Zhang is egy szerelmi és az utóbbi évek akciófilmjeinek látványelemeit elemeit ötvöző mozit készült készíteni, amit egy időtlen romantikus történetbe ágyazott. A filmben három ember szenvedése látható, akik mást szeretnek, és az, hogy miként viselik el ennek terhét. A rendező szerint a szerelem szétszakít minket, de mégis képesek vagyunk mindent feláldozni érte.

Míg a Hős forgatása során eredeti színhelyeken forgattak, addig Zhang legújabb moziját 40%-ban Ukrajnában vették fel.

A House of Flying Daggers, akár a Hős, hong-kongi sztárokat vonultat fel, az Infernal Affairsből ismert Andy Lau és a félig japán illetve kínai Takeshi Kaneshiro alakítják a filmbeli rendőrkapitányokat. A szép vak táncosnőt pedig a Hősben is látottZhang Ziyi játszotta.





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2004. november 21. vasárnap, 16:13#1| torolt felhasznalo
KELETI LEGÚJABB FILM(Usa and Chinese trailer):
http://demandy.freeweb.hu/legujabbkeletifilm.htm

House of Flying Daggers (Kina) 2004
2046 (Kina) 2004
NEW POLICE STORY (HongKong-Kina) 2004

KELETI LEGÚJABB FILM:
www.demandy.hu

nka emblema 2012