sex hikaye

Októberben indul a 4. Moveast

Közép- és keleteurópa első nagyjátékfilmesei

2008. szeptember 23. - filmhu
Októberben indul a 4. Moveast
Október 7 és 14-e között immáron negyedik alkalommal rendezik meg Pécsett a Moveast Nemzetközi Filmfesztivált. A fesztivál a közép-, és kelet-európai első nagyjátékfilmes rendezőknek kínál bemutatkozási lehetőséget egy pénzdíjas verseny keretében.

A fesztiválon résztvevő országok: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Macedónia és Magyarország.

A felsorolt nemzetek közül Montenegró és Bulgária nem rendelkezik 2007-ben készült első nagyjátékfilmes alkotással, így nem képviseltethetik magukat a versenyszekcióban. 

Versenyszekció:

A beérkezett 34 filmből 12 film, egy három főből álló előzsűri döntése alapján került a végleges mezőnybe. A fesztivál a filmek elkészítésének dátumát (nem pedig a premieridőpontot) veszi figyelembe, mivel a különböző hazai és nemzetközi adatbázisok információi ugyanarra a filmre vonatkozóan eltérhetnek egymástól.

A versenyprogramot kialakító előzsűri tagjai:
- Forgács Iván, filmkritikus, a Filmkultúra főszerkesztője
- Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója, a „Művészetek Völgye” kulturális rendezvény igazgatója, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke
- Szomjas György filmrendező, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára
A fesztivál ideje alatt a legjobb filmnek járó 10 000 Euró-t érő Arany Benjámin díjat egy öt főből álló nemzetközi zsűri ítéli oda.

A zsűri tagjai:
- Phillip Bergson, filmkritikus
- Jasmin Durakovic, rendező, forgatókönyvíró, producer
- Fred Kelemen, operatőr, rendező, forgatókönyvíró
- Muhi András, producer
- Kira Muratova, rendező, forgatókönyvíró

Magyarországon kizárólag a Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon résztvevő FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique – Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége) három tagú zsűrije is díjjal jutalmazza az általuk kiválasztott legjobb alkotást, valamint hazánkban filmfesztiválon első ízben résztvevő Nemzetközi Filmklub Szövetség (FICC – Fédération Internationale Des Cinè-Clubs) három tagú delegációja Don Quijote Díjat ad át.

A FIPRESCI zsűri tagjai:
- Viliam Jablonicky – Szlovákia
- Thomas Rothschild – Németország
- Váradi Júlia – Magyarország

A FICC zsűri tagjai:
- Böszörményi Gábor – Magyarország
- Gary Hoctor – Írország
- Mart Rummo – Észtország

Természetesen a Diákzsűri is jelen lesz a fesztiválon, három taggal.

A zsűri tagjai:
- Lang Tamás
- Tóth Barbara
- Söjtöri Andor 

A versenyprogram filmjeit 2008. október 8. és október 12. között vetítik. A vetítéseket követően közönségtalálkozókat szerveznek az elsőfilmes rendezőkkel, amelyekre neves magyar rendezőket hívtak meg beszélgetőpartnerként.  


Egyéb programok

Kiemelt információs program

Kiemelt információs programként a közép-kelet európai régióban, előző évben gyártott nem elsőfilmes rendezők alkotásaiból vetítenek öt művészileg kiemelkedő filmből álló válogatást. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. 

Balkán kurzus

A Pécsi Tudományegyetemmel közösen ismét lesz Balkán a filmművészetben című szabadon választható műveltségi kurzus, amely a programokhoz kapcsolódva megismerteti a résztvevőket a Balkán országainak történeti, politikai, társadalmi hátterével, a térség multietnikus és multikulturális jellegével, valamint kulturális életével, különös tekintettel a filmművészetére. A tantárgy kredit-értéke 3 kredit. A kurzus bármely külső érdeklődő számára is szabadon látogatható lesz.

Filmkritikus Workshop

Báron György a Magyar FIPRESCI elnökének vezetésével a Moveast ad otthont hazánk egyedüli Filmkritikus Workshopjának. A programra hazai és határainkon túli kritikusok és diákok jelentkezhetnek, akik közül a Workshop 10-12 résztvevőjét pályamunkák alapján választotta ki a műhely vezetője.

Dusan Hanák fotókiállítás

A nagysikerű szlovák rendező által készített fotósorozat bemutatását a Budapesten működő Szlovák Intézet teszi lehetővé.

Passport Control – MEDIAWAVE NEMZETKÖZI ZENEI MŰHELY

Az „ÚJ UTAK-NEW LINES” Nemzetközi Zenei Műhely keretében – a régió több országának fiatal és középgenerációs muzsikusa találkozik egymással, hogy különböző zenei műfajokban (jazz-blues-underground), de a műfajok átjárhatóságát biztosítva keressék az együttműködés lehetőségeit. Az egyes műfaji szekciókat a saját stílusukban neves muzsikusok vezetik. A workshopon napközben szekciónkénti próbák, esténként nyilvános bemutatók váltják egymást. A műhelyt a MÉDIAWAVE csapatával közösen szervezik.

A Workshopok mellett hazai és a régió országaiból érkező fiatal együttesek adnak koncertet a fesztivál minden napján, mint Ferenczi György és a Rackajam, Joe Fonda (Eastern Boundary Trio), Pavel Fajt, Yumiko Ishijima, Grencsó István, Takáts Eszter és a Gumizsuzsi.

Zsebmozi

A fesztivál felvezető programjának része a 11 férőhelyes „zsebmozi”, amit tíz nappal a rendezvény előtt állítanak fel a Széchenyi téren és a fesztivál alatt folyamatosan működtetik. Az újdonságnak számító mobil moziban Filmművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem egyetemistáinak, a győri Mediawave Fesztiválon bemutatott és a dunaszekcsői Képköznapok alkotótáborában készült kísérleti-, rövid- és kisjátékfilmjeit vetítik. 

2009-ben 40 éves a Magyar Filmszemle

2009-ben ünnepli 40. évfordulóját a Magyar Filmszemle. A többlépcsős, többhelyszínes ünnepléssorozat első állomásának a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál ad otthont, amelyre a Magyar Filmszemle szervezőivel közösen filmes szakmabelieket invitálnak, köztük azokat, akik 1965-ben is részt vettek a Pécsi Filmszemlén, hogy együtt elevenítsék fel a magyar film, és a filmszemle történetét. 

Szakmai programok

A produceri találkozó mellett egyéb szakmai programoknak, konferenciáknak is teret biztosítanak a szervezők.

További információ a http://www.moveast.hu/ oldalon.



Címkék

hír , moveast , pécs



nka emblema 2012