sex hikaye

Olasz-magyar-francia koprodukciót forgat a Focus Film - Mathilda May Budapesten!

2001. február 20. - Sulyok Máté
Giorgio Perlasca (1910-1992) budapesti zsidómentő tevékenységéről forgat olasz-magyar-francia koprodukcióban filmet Magyarországon a Focus Film. A felvételek február 12-én kezdődtek, és 10 héten át tartanak különböző fővárosi helyszíneken.
A Perlasca - Egy igaz ember történetét Alberto Negrin rendezi, a főszerepet Luca Zingaretti olasz színész játssza, Mathilda May Eleonóra grófnőként tűnik fel. A rabbit eredetileg Klaus Maria Brandauerre osztották, ám most mégis Garas Dezső ugrott be a szerepbe. Magyar színészek közül Cserhalmi György egy német századost (Bleiber), Stohl András egy nyilas tisztet, Szacsvay László pedig Lászlót, a hegedűst alakítja a játékfilmben.
Giorgio Perlascát az olasz Wallenbergként szokták emlegetni. Az itáliai marhakereskedő, aki spanyol konzulnak adta ki magát Budapest német megszállása idején, több mint 5000 magyar zsidó életét mentette meg. ő az utolsó, aki még beszélt Wallenberggel. 1988-ig, amíg az általa megmentettek rá nem találtak, ismeretlenül élt Padovában. 1988 és 1992 között Itália, Izrael, Spanyolország, az Amerikai Egyesült Államok és a Magyar Köztársaság is a legmagasabb állami kitüntetésekben részesítették.

A Perlasca - Egy igaz ember története szerdai (febr. 21-én) forgatási napján a magyar színészek közül láthattuk a felgyógyult Stohl Andrást, mint nyilas hadnagyot, valamint Rudolf Pétert és Szacsvay Lászlót, továbbá Téli Mártát, ahogy "lelötték a nyilasok" és a zsidó hírvivő fiú (Spáh Károly) dublőrét a New York Palota tetején rohangálni. Ezenkívül még egy 250 statisztás jelenetet is felvettek az alkotók.
Szombaton (24-én) a Nyugati Pályaudvar külső területén Luca Zingaretti (Giorgio Perlasca) 50 birka között próbált egérutat nyerni a magyar csendőrök elől a vonatok és vágányok között.
Kedden (27-én) 400 statisztát "vagoníroztak be", szintén a Nyugati Pályaudvar külső részén; a jelenetben Cserhalmi György (német százados), Rudolf Péter (Sárosi) és Szurdi András is szerepelt - tudtuk meg a Focus Filmtől. (A werkfotókat Kovács György készítette.)

(filmhu)


Címkék

hír



nka emblema 2012