sex hikaye

ÖRKÉNY-KISFILMPÁLYÁZAT rendezői könyv összeállítására

2001. február 1. - Geréb Anna
2001 február 9-én a filmhu és a Pioneer Productions kiírásában új, pénzdíjas pályázat veszi kezdetét a magyar film honlapján.

Tavaly őszi treatment-írói pályázatunk -- lásd a műhely-rovat archívumát -- sikerén felbuzdulva friss akcióba kezdünk a Szemle után.

Célunk, hogy a pályázók március végére, megadott irodalmi szövegek alapján, szakmai felügyelet és internetes konzultáció mellett összeállítsák egy maximum 15 perces kisjátékfilm rendezői könyvét.

A nyilvános, publikus és dokumentált munkát fordulóról fordulóra háromfős szakmai zsűri koordinálja, kommentálja és értékeli. A 100.000 forintos első díjról Peták Eleonóra producer, Radnóti Zsuzsa dramaturg és Mundruczó Kornél filmrendező dönt a közös munka végeztével, de a filmhu hagyományaihoz híven most is lesz közönségszavazás – az általatok legjobbnak ítélt dolgozat 50.000 forintot ér majd.

Nem csupán azért esett választásunk az Egyperces novellákra, mert Örkény István világhírű és világszínvonalú magyar művész, hanem azért is, mert munkásságát egyetemesnek és kortalannak tartjuk, így a kisjátékfilmes adaptációk méltán tarthatnak majd számot a külföldi nézők érdeklődésére.

Nem csupán azért esett választásunk a kisjátékfilmre, mert a magyar kisjátékfilmek anyagi támogatottságát, finanszírozását és forgalmazását méltatlannak tartjuk, hanem azért is, mert a kisjátékfilm a nagy játék előszobája, terepgyakorlat és esettanulmány, esztétikai és gyártási szempontból egyaránt sajátos és kötött műfaj. Úgy hisszük, az elkészült pályamunkák megvalósulási esélye is nagyobb ebben a kategóriában, azt pedig reméljük, hogy a megvalósult filmtervek olyan nemzetközi sikereket érhetnek el, mint Iványi Marcell Szele, Kenyeres Bálint Zárása, Nyitrai Márton Villamosa, vagy legutóbb A mi gólyánk Gyarmathy Líviától.

A pályázati cél meghatározásakor nem csupán azért esett választásunk a story-boarddal, mood-boarddal, jelzésértékű helyszín- és szereplőfotókkal illusztrált, forgatókönyvet, jelenetsort és alkotói koncepciót tartalmazó rendezői könyv kidolgozására, mert a munkafázisok feltételezik a film elkészítésében érintett alkotók (rendező, operatőr, látványtervező, színész… stb) együttműködését és –gondolkozását, hanem azért is, mert az elkészült pályamunkák egyrészt jó eséllyel indulhatnak a Magyar Mozgókép Közalapítvány 4 K Szakkolégiumának tavaszi pályázati fordulóján, másrészt a rendezői könyvek garanciát jelenthetnek arra, hogy az alkotók szakmailag felkészülten, tökéletesen átgondolt koncepció alapján kezdhetnek a forgatáshoz.

Egy gyakorló magyar producer állítása szerint filmforgatás nem képzelhető el rögtönzés nélkül, viszont a véletlen, az esetlegesség és az ihlet csak fegyelmezetten megtervezett helyzetekben, pontosan kitalált keretek között játszhat fontos szerepet. Ezt valljuk mi is, a pályázat kiírói. Az előttünk álló két hónap ennek a kitalálásnak a jegyében telik majd el. A kiválasztott Örkény-novellák szövegével, valamint a pályázat feltételeivel és menetrendjével február 9-én ismerkedhettek meg itt, a filmhu műhely rovatában. Addig is: olvassátok az Egyperceseket, nézzétek a Szemle-filmeket, és használjátok a megújult filmhut.

Üdv: a szerkesztőség.


Címkék

nevezz , nevezes



nka emblema 2012