sex hikaye

Örök nyugalomra helyezték Sinkovits Imrét

2001. február 2. - Sulyok Máté
Tisztelők sokasága sorakozott fel péntek reggel Budapesten, a Magyar Színház előtt, hogy lerója kegyeletét Sinkovits Imre Kossuth-díjas, kiváló művész, a Nemzet Színésze ravatalánál. Az óbudai temetőben tartott búcsúztatáson részt vett a kormány több tagja, jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, politikusok, közéleti személyiségek és színésztársak.
A kapunyitást követően elsőként a Magyar Színház tagjai álltak díszőrséget a Nemzeti Színház örökös tagja koporsójánál.
Az egymást tízpercenként váltó díszőrség tagjai között voltak a színházi szakma, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Cserkész Szövetség képviselői, valamint sportolók is.
A tisztelők 13 óráig róhatták le kegyeletüket a ravatalnál.
A Magyar Színház teljes társulata csendes főhajtással, majd a a Himnusszal búcsúztatta Sinkovits Imrét a teátrumban.
Amikor pedig a koporsót kivitték a színház épületéből, a kint várakozók a Szózatot és a Himnuszt énekelve tisztelegtek.
Mindazok, akik a teátrum épületéből kint rekedtek a Hevesi Sándor téri bejáratnál Sinkovits Imre fényképe és az égő mécsesek előtt helyezték el a virágokat.
- Sinkovits Imre hiánya, pótolhatatlansága a nemzet számára halhatatlanná teszi a művészt - jelentette ki Rockenbauer Zoltán, a január 18-án elhunyt színész temetésén pénteken, az Óbudai temetőben. A nemzeti kulturális örökség minisztere búcsúbeszédében azt mondta: az igazán nagyoknak adatik meg, hogy megélhetővé tegyék a Weöres Sándor-i kihívást, hogy úgy tudjanak gondolkodni hivatásukról, ahogyan Sinkovits Imre.
Szőnyi G. Sándor az iskolatársak nevében búcsúzva úgy fogalmazott: a szeretet csillaga volt Sinkovits Imre.
- Nemcsak a szeretet, a hűség embere is voltál - mondta.
Sütő András író - aki a Magyar Művészeti Akadémia és a határon túli színházak nevében vett búcsút Sinkovits Imrétől - szavai szerint a művészi hitvallás és a nemzeti sorsproblémák fölött virrasztó szellem volt Sinkovits Imre.
- A vészterhes években az éter hullámain harsogta világgá a hazától elszakított magyarok gyötrelmeit - mondta az író.
Kállai Ferenc, a volt Nemzeti Színház társulatának nevében búcsúzva jelezte, hogy a művész a játék lenyűgöző erejével mindig az igazságra, a szépre, a jóra tanította a körülötte lévőket.
- Sinkovits Imre nemzetis volt akkor is, amikor a hatalom más színházba kényszerítette - mutatott rá Kállai Ferenc.

Az óbudai temetőben tartott búcsúztatáson részt vett a kormány több tagja, jelen volt Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, politikusok, közéleti személyiségek és színésztársak. A megjelentek között volt Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter és Boross Péter volt miniszterelnök is.

(MTI)

Címkék

hír



nka emblema 2012