sex hikaye

Orosz Dénes: Mindenki írjon regényt!

Könyv formában a poligamy

2009. december 3. - Takács Eszter
Orosz Dénes: Mindenki írjon regényt!
Napokon belül a mozikba kerül Orosz Dénes első filmje, a Poligamy,  melynek regényváltozata is megjelent a Nyitott Könyvműhely gondozásában. A filmhu ott járt a kötet bemutatóján, melyen a rendezővel és a két főszereplővel, Csányi Sándorral és Tompos Kátyával Valuska László beszélgetett a Libriben rendezett könyvbemutatón.

Adott egy szorongó forgatókönyvíró, András, aki imádja a filmeket, legyen az a  Kifulladásig vagy az Ördögűző, és sorozatokat ír. Öt éve együtt él már Lillával, s kapcsolatukban fontos változás történik: beköltöznek életük első otthonába. A nő pedig miharabb gyereket szeretne a közös lakásba. A férfi kevésbé. Aztán Lilla bejelenti, hogy terhes, András bepánikol, aztán másnap reggel egy ismeretlen nő mellett ébred. Aki mindennek tetejébe azt állítja: ő Lilla. Majd jön egy újabb nő, aki szintén azt állítja magáról, hogy ő Lilla. És így tovább, ad infinitum.

Valuska kérdésére, hogyan jött ez a regény, Orosz Dénes elmesélte, hogy saját magánéleti tapasztalatai, és barátaival, ismerőseivel megesett történetek inspirálták a Poligamy sztoriját. Felvetődött benne a kérdés, „mi lenne, ha egy pasas megkapna egy csomó lányt legálisan?” A Színház és Filmművészeti Egyetem forgatókönyíró szakának befejezése óta foglalkoztatta a párkapcsolati kérdéseket boncolgató történet, majd sikerült megnyerni producernek Herendi Gábort. A rendezőtől megtudtuk, hogy a regény megírására a végső lökést Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely vezetőjének megkeresése adta, s a forgatást követően fogott hozzá az íráshoz.

Jó lett volna hallani a főszereplő gondolatait

Az egyes szám első személyű elbeszélés humoros és önreflektív mivoltáról tanúskodott a két felolvasott részlet, melyből az is kiderült, hogy a főszereplővel történő eseményeket saját belső monológjai kísérik. Csányi Sándor sajnálta, hogy a regény csak a forgatás után született meg, remek lett volna szerepnaplónak, vélekedett, míg a filmben a főszálat kell továbbvinni, a regényben helyet kaptak a főhős gondolatai is. „Kimondom, hogy jó reggelt, s tudhatnám, mire gondol közben András.” 

Valuska kérdésére azonban, másként csinált volna-e valamit a film ismeretében, humorosan és határozottan azt felelte, nem, a film nagyon jó, és a szereplők különösen. A forgatás követően készült kötetbe Orosz Dénes „beleírta” a filmje főszerepét játszó színészt: az első jelenetben a András magában morfondírozva azt találja mondani, „nem vagyok egy Csányi Sándor”. Valójában egy csúnya fickót akart a szerepre, de végül Csányi mellett döntött, mire a színész úgy replikázott, hogy „elég, ha a rendező ronda”. A filmbéli András karakteréről sokat vitázott a rendező és a főszereplő, Csányi elmondása szerint neki az emberről, Orosznak a történetről volt nagyon határozott elképzelése, így a mélypont kivitelezésében akadtak véleménykülönbségek.

Szóba kerültek a regény és a film közötti különbségek is. Valuska László úgy vélte, a regénybeli Lilla sokkal inkább önreflektívebb és hárpiább, mint a filmbéli, akit szerinte Tompos Kátya visszafogott játéka megszelídít a filmben. A rendező és színésznője ezt a különbséget nem érzékelte, s Orosz Dénes arra a kérdésre, ilyenre akarta-e a filmben Lillát, az mondta, nemcsak, hogy ilyen akarta, hanem egyenesen neki írta a szerepet (Orosz Dénes már nem először dolgozik együtt Tompos Kátyával, az ő főszereplésével készült a Melletted című rövidfilmje is). A regény kapcsán pedig elmondta, hogy mindent bele tudott írni, ami nem fért bele a filmbe, így aztán mindenkinek azt ajánlotta, írjon regényt, kiváló terápia.

Önreflexív színészi játék

A Poligamyt érzelmes párkapcsolati vígjátékként aposztrofálta Orosz, szerinte a legtöbb romantikus komédiáról elmondható, hogy „kiszámított klisékre épülő robotvázak”, s filmje tudatosan eltér a harsányabb előképektől, ám visszafogottsága ellenére bátran elmegy az érzelmek irányába.

A film premierje december 10-én lesz, Orosz Dénes elmondása szerint „egészséges félelemmel” várja a fogadtatást, a közönségfilmnél ugyanis csak az számít, hogy közönség szereti-e. Ezenkívül azt reméli, hogy a pasik, s a lányok maguk ismernek majd.



Címkék

beszámoló



nka emblema 2012