sex hikaye

Oscar-díjra esélyes a Maestro?

A legjobb tíz között

2007. január 23. - filmhu
Oscar-díjra esélyes a Maestro?
Kedd este eldől, hogy a Maestro című magyar animációs film, M. Tóth Géza alkotása, bekerül-e az Oscar-díjra felterjesztett öt legjobb mű közé. A Magyar Televízió és a Kedd Animációs Stúdió közös produkciója már a legjobb tíz között szerepel  - adta hírül a Magyar Televízió.

Los Angelesben ma este hozzák nyilvánosságra, hogy melyik az az öt film, amelyet az Oscar-díj bizottság nominációra jelölt, azaz méltónak tartott arra, hogy a legjobb öt mű közé kerüljön.  M. Tóth Géza Maestro című filmje, a Magyar Televízió és a Kedd Animációs Stúdió közös alkotása már most a legjobb tíz között szerepel, és van esély arra, hogy még közelebb kerüljön a szakma legmagasabb elismeréséhez.

M. Tóth Géza rendező 2005-ben készült animációja egyszerű ötletre épül: a művész, a Mester egy szobában fellépésre készül, feszülten, idegesen. Hallucinációit jeleníti meg a kis ötperces opus – tele humorral, zenei leleménnyel, és a végén pompás csattanóval.

Nem új keletű M. Tóth Géza és a Magyar Televízió kapcsolata. A rendező éppen a napokban tárgyal az MTV-ben egy hosszabb együttműködés részleteiről, legutóbb pedig tanítványai kaptak lehetőséget az m2 új arculatának kialakítására. „Nem az enyém volt az érdem” – jegyzi meg M. Tóth Géza szerényen, majd hozzáteszi: „Én csupán figyelemmel kísértem a sikert hozó munkát, amikor pedig kérdezték, elmondtam a véleményemet”.
A rendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs szakán tanít. Műértők körében nagy feltűnést keltett 2005-ben a Művészetek Palotájában a Bartók évre készített A csodálatos mandarin című alkotása. Ennek sikere nyomán a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon tárta a közönség elé A kékszakállú herceg vára című filmjét. Az alkotó tervei között említette a májusra elkészülő, jelenleg Ergo munkacímen futó alkotását. 

A Magyar Televízió 2006-ban mintegy harminc koprodukciós alkotásban vett részt. Az MTV a karácsonyi ünnepek idején vetítette a Szabó Magda regényéből készült hat részes tévéfilmsorozatot, a nagy közönségsikert hozó Régimódi történetet. Ugyancsak az utolsó negyedévben ismerhette meg a közönség a Kádár utolsó beszéde című dokumentumfilmet. Szintén emlékezetes volt Elek Judit A hét utolsó napja című alkotása is.

Ma este, immár Los Angelesben a döntnökök újabb sikernek lehetnek kovácsai, amikor elbírálják a Magyar Televízió és a Kedd Animációs Stúdió közös produkciójának értékeit. Jankovics Marcell 1975-ben Oscarra jelölt Sisyphusa, és Rofusz Ferenc A légy című Oscar-díjas alkotása után M. Tóth Géza és a Maestro révén újabb elismerést kaphat a magyar filmszakma.



Címkék

hír


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2007. február 16. péntek, 12:55#1| dobrosi
Nekem nagyon, nagyon tetszik.
http://www.dailymotion.com/video/xyt6l_maestro

nka emblema 2012