sex hikaye

Összefognak az animációsok

Manifeszt

2004. szeptember 23. - filmhu
Összefognak az animációsok
Szeptember 22-én hivatalosan is megkezdte működését a Magyar Animációsfilmes Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület, a Manifeszt. A szervezet céljairól, tervezett tevékenységéről beszélt Patrovits Tamás elnök és László Marcell alelnök a Toldi moziban megrendezett sajtótájékoztatón.

A fiatalok kevesebb támogatáshoz jutnak
Gauder Áron: Nyócker
Az Egyesület mindössze három hónapos múltra tekint vissza; idén nyáron alakult tizenkét, jórészt fiatal alkotó részvételével (Baumgartner Zsolt, Békési Sándor, Csáki László, Gauder Áron, Heim István, Klingl Béla, László Marcell, M. Tóth Géza, Patrovits Tamás, Riedl Katalin, Szmieskó Zsolt, Varga Erika). Időközben ez a szám harmincra emelkedett, tiszteletbeli tagjaik között van a szakma néhány olyan régi, prominens képviselője, mint Foki Ottó vagy Cseh András.

A Manifeszt létrehozását eredetileg egy, elsősorban generációs jellegű, probléma motiválta; amely egyrészt a különböző korosztályú alkotók közti kommunikáció hiányában mutatkozott meg, valamint abban, hogy a fiatalok jelentősen kevesebb lehetőséghez és támogatáshoz jutnak, mint idősebb és ismertebb kollégáik. Később ez a fundamentális ok árnyalódott, így az egyesület jelen formájában a magyar animációs kultúra egészének képviseletét kívánja felvállalni; ez magában foglalja a szakma összefogását, a fent említett kommunikációs szakadék megszűntetését, illetve az alkotások elkészülésének és terjesztésének előmozdítását is.

Mint Patrovits Tamás elmondta, célkitűzéseik között szerepel - az alapkoncepció megvalósítását elősegítendő - az animációs film fogalmának tisztázása és széles körben való megismertetése, a magyar animáció hagyományainak felelevenítése, valamint az utánpótlás nevelése. Mindezzel szeretnék biztosítani egyrészt a szakmai folytonosság megteremtését, másrészt így kívánnak nyitni a közönség irányába, amely hosszú évek óta nem ismeri és nem is igényli a magyar rajzfilmeket. Ez utóbbi célt szolgálnák a tervek között szereplő találkozók, fesztiválok; valamint az animációs filmek televíziós bemutatásának szorgalmazása, a lehetőségek keresése. A közönség mellett a szervezet kapcsolatot kíván teremteni a szakma külföldi, elsősorban közép-kelet európai képviselőivel is, szeretné megteremteni a külföldi filmes egyesületekkel illetve a különböző társszervezetekkel való együttműködés lehetőségeit (szakmai találkozók szervezése).

Cél a magyar animáció hagyományainak felelevenítése
Dargay Attila: Vuk
A tájékoztatón természetesen szó esett a filmkészítés anyagi feltételeiről, pontosabban azok hiányáról is. A magyar animációs film komoly financiális gondokkal küzd, ezért fontosnak tartják, hogy a Manifeszt érdekvédelmi képviseletként figyelemmel kísérje az animációra szánt közpénzek elosztásával foglalkozó testületek munkáját, arról tagjait tájékoztassa; illetve, hogy az állami támogatás nyújtotta lehetőségek kihasználásán túl, más anyagi forrásokat is keressen (potenciális támogatók felkutatása, civil pályázatok).

Az Egyesületnek van honlapja (várhatóan a napokban lesz elérhető), ahol riportok, kritikák, aktualitások kapnak helyet. Az oldal ugyanakkor egyfajta hiánypótló információs forrásként is kíván működni – tekintve, hogy sokak ismeretei animációs téren szegényesek vagy pontatlanok. A tervek szerint fogalomtárral, történeti áttekintéssel, a szakma jeles alkotóit bemutató írásokkal várják majd az okulni vágyókat.

És, hogy mik a távolabbi célok? A magyar animáció hagyományaiból is merítő, egyéni alkotások, gyermekfilmek, sorozatok, a jelenlegi - elsősorban képzőművészeti dominanciájú - filmkínálat gazdagítása, a magyar animáció népszerűségének újbóli megteremtése. A Manifeszt megalakult; majd meglátjuk.
  



Címkék

hír



nka emblema 2012