sex hikaye

Pálfi családfilmet preparál

A filmhu filmklub vendége

2003. július 31. - filmhu
Pálfi György nem csügged az MMK-döntés után, hiába nem kapott pénzt tavasszal, feltett szándéka, hogy leforgassa a Taxidermiát. A Parti Nagy Lajos novelláiból felfűzött "klasszikus családregény", három generáción vezet végig: a szexuálbeteg tisztiszolga nagyapától, a kommunista evőbajnok apán át, a jelenkori preparátor fiúig ível a történet. A filmterveiről még többet megtudhatunk a Szigeten, a péntek 18 órakor kezdődő filmhu filmklubban.
A tavaly Európa legjobb elsőfilmesének választott Pálfi Györgyöt a Hukkle sikerei után hidegzuhanyként érte, hogy az MMK Játékfilmes Szakkollégiuma nem támogatta legújabb filmtervét. Az tény, hogy a rendező és Ruttkay Zsófia dramaturg által Parti Nagy Lajos novelláiból írt forgatókönyv a Hukkléhez hasonlóan nem adja meg magát a mai filmezés sablonjainak. Bár Pálfi nemes egyszerűséggel "klasszikus családregényként" aposztrofálja a Taxidermiát.

A sztori átíveli a fél huszadik századot, egy nagyapa, egy apa és a fiú életéből szkeccsszerűen villantva fel a legfontosabb életszakaszokat. Morozsgoványi Vendel a 2. Világháború alatt tisztiszolgaként dolgozik egy százados alatt. Ám a kis faluban Vendelt sokkal inkább tekinti cselédnek a ház ura. A megalázott, lelkileg nyomorított férfi a rideg való elől szexuális fantáziáiba menekül, s a tél hidegében jobb kezével fűti fel magát esténként. Csakhamar a elmosódik a határ valóság és képzelgés között, olyannyira, hogy Vendel egy nap a századosné lábai közt találja magát. Mikor lelepleződik, a százados nemes egyszerűséggel lelövi alattvalóját. Ám a feleségben elkezd növekedni Vendel magzatja.

Az új jövevényt már ereje teljében lévő férfiúként látjuk viszont, ő a kommunista korszak evőbajnoka. A férfi a desszertben olyannyira jó, hogy ott akár világbajnok is lehetne, de sajnos versenyeket csak menüben rendeznek. A szép reményű fiatalember aztán az egyik kulináris megmérettetés folyamán szájzárat kap, melynek nyomán visszaminősítik az aktív versenyzéstől. De a bajnok nem csügged, visszatornássza magát olyan magasságokig, hogy még az evősport magyar női világbajnokának a szívét is elnyeri. Ez a románc is teherbeesésbe torkollik, de két aktív sportoló nem vállalhat be egy gyereket, s minthogy a két hatalmas darab embernek furamód nagyon pici gyermeke érlelődik, így a külvilág felé csak cisztának titulálják a család legifjabb tagját. Hát milyen gyermek születhet ebből?

A jó válasz: preparátor, még pedig nem is akármilyen. A napjainkban élő fiú szakmáját művészi tökélyre fejlesztette, bár ő magát továbbra is csak mesterembernek tekinti. Mégis a szakbarbár szerénysége ellenére szembenéz az ultimate kihívással: preparálja önmagát. Elkészíti ehhez a megfelelő szerkezetet, amely - minthogy egyik kezét és fejét nem tudja preparálni - a művelet végén levágja a tökéletlen élő testrészeket.

Pálfi egyet megígér, az első két történet alapján abszolút értelmezhető lesz a családmagot elhalasztó preparátorfiú identitása. A rendező által elmesélt történetből kitűnik, hogy minden szélsőséges abszurditása ellenére humoros lesz a reménybeli film hangvétele, de az sem vitás: a Taxidermia egyszerre lesz színes, de a humora fekete.

A Taxidermia az Eurofilm égisze alatt készül. Váradi Gábor és Miskolczi Péter producerek az MMK nemleges válasz révén elapadó hazai források után most külföldi koproducerek révén próálják megszerezni a magyar filmek átlagos költségvetésének másfél-kétszeresét kitevő büdzsét. Ennek érdekében a forgatókönyvet az összes létező világnyelvre lefordíttatták, illetve elkészítettek egy multimédiás CD-romot, amely tartalmazza a linkekkel dúsított forgatókönyvet angolul és magyarul, valamint könyvtárakból és archívumokból összeszedett fotók garmadát, s legvégül zenei iránymutatással is szolgál. Pálfi szerint a CD-rom alapján már legalább fogalmat alkothatnak a Taxidermia atmoszférájáról.

A forgatás Pálfi reményei szerint, a kezdeti 2004 januári indulást elvetve, egy éves csúszással indulhat be. A rendező megtartja a Hukkle sikercsapatát, az operatőr ez esetben is Pohárnok Gergely lenne. Színészekkel addig nem kezd tárgyalni, amíg bizonytalan, hogy egyáltalán elkészülhet-e ez a film.

Az MMK-döntés kudarca után azért Pálfi egy másik szálon is elkezdte mozgatni pályáját. Szintén a pénszerzés stádiumában jár titokzatos projektje, ami a Taxidermiánál jóval olcsóbb lenne, hisz például egyetlen kockát sem kell majd hozzá forgatni, ugyanis a film nyersanyagául a világ filmművészetének eddig leforgatott összes képkockája szolgálna. Pálfi egyelőre nem hajlandó többet elárulni a koncepcióról, ám számíthatunk arra, hogy a Sziget Szabadiskolájában péntek 18 órakor kezdődő filmhu filmklub keretében moderátoraink képesek lesznek többet kiszedni belőle.

Címkék

hír



nka emblema 2012