sex hikaye

Roma Sátor - először a Szigeten

2002. július 29. - filmhu
Az idén először roma sátor is várja az érdeklődőket az augusztus eleji Sziget Fesztiválon, a program célja a cigány kultúra megismertetése - jelentette be a programszervező Rádió C.

A Rádió C felbecsülhetetlen jelentőségűnek tartja a lehetőséget, hogy az évről évre növekvő népszerűségű fesztivál látogatói körében a Roma Sátor elnevezésű program segítségével felkelthetik az e kultúra iránti érdekődést, esetleg szimpátiát, és ösztönözhetik annak elfogadását - mondták.

Az ismertetés szerint, az óbudai Hajógyári-szigeten felállítandó sátor zenei kínálatában a cigány zene széles spektruma szerepel: az oda betérők európai - francia, spanyol, olasz, osztrák, romániai - és magyar előadókat egyaránt hallhatnak, utóbbiak a magyar és oláh cigány, továbbá dzsessz és roma rap irányzatokat képviselik.

A sátorban délutánonként politológusok, szociológusok, pszichológusok, néprajzkutatók és roma politikusok részvételével vitákat rendeznek egyebek között a roma radikalizmusról és nacionalizmusról, a roma politika útvesztőiről, a roma értelmiség útkereséseiről, valamint a roma és a többségi kultúra konfliktusairól.

A programok sorában szociálpszichológusok felmérik az érdeklődők romákkal kapcsolatos előítéleteit, jeles roma sportolók mutatkoznak be és megvitatják a magyar filmek cigányképét is.

A roma sátorba látogatók roma jósnőhöz fordulhatnak és a roma konyha remekeivel csillapíthatják éhüket.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint, a Roma Sátor elnevezésű program hagyományteremtő szándékkal kap helyet a Sziget Fesztiválon.

Címkék

hír



nka emblema 2012