sex hikaye

Romániáig fújta a szél

Fliegauf filmje az Alter-Nativén

2013. november 5. - filmhu
Romániáig fújta a szél

A Csak a szél mellett két másik Oscar-díjra nevezett alkotás is szerepel a holnap induló 21. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztiválon. Lesz szerb háborús dráma, és egy mindenre elszánt, román anya története is.

A november 6. és 10. között zajló marosvásárhelyi fesztiválra 53 ország több mint 700 rövidfilmjét nevezték, az előzsűrizés után ezekből 26 ország 60 filmje maradt versenyben. A szemlén 27 animációs film, 23 kisjátékfilm, valamint 5 dokumentum- és 5 kísérleti film mérettetik meg.

Versenyprogramon kívül három Oscar-díjra jelölt filmet is láthat a közönség, köztük Fliegauf Bence Csak a szél című művét, amelyet Magyarország tavaly nevezett a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Levetítik az idei Berlinálén Arany Medvét nyert Anyai szívet is (Pozitia copilului), amely a román Calin Peter Netzer alkotása. A harmadik Oscarra-nevezett mozi Szerbiából érkezik. Srdan Golubović Templom a dombon című filmje (interjúnk a rendezővel itt) a bosznia-hercegovinai háborúról mesél.

JW
A szervezők megemlékeznek az erdélyi színjátszás nagymesteréről, Lohinszky Lorándról is. A 89 éves korában idén júniusban elhunyt színművész és egyetemi tanár nevéhez számtalan nagy színházi és filmalakítás fűződik. Utóbbiak közül három látható a szemlén, az Apám néhány boldog éve, A Mándy-hagyaték, és a Nincs idő.
  






nka emblema 2012