sex hikaye

Snicket és a mocskos függetlenfilm

Gyerekkönyvek és a Holokauszt

2004. szeptember 23. - filmhu
Snicket és a mocskos függetlenfilm
A Lemony Snicket álnéven is ismert Daniel Handler író hátborzongtató gyerekkönyv-sorozatának új darabja mellett két írásának filmadaptációja is látható lesz hamarosan az amerikai mozikban. Az egyik egy hollywoodi nagyfilm Jim Carrey-vel, a másik egy keményebb és népszerűtlenebb független.

Az új könyv a The Grim Grotto (A hátborzongató barlang) címet viseli, és a rendkívül sikeres Series of Unfortunate Events (Szerencsétlen események) című gyerekeknek írott könyvsorozat 11. darabja. Ezek a gótikus gyerekkönyvek a három Baudelaire-testvér történetét mesélik el, akik egy szörnyűséges tűzben elvesztették szüleiket, majd földönfutókká váltak a gonosz Olaf gróf ármánykodásai miatt. A fantasztikus kalandokról beszámoló könyvek 25 millió példányban keltek el a világon az elmúlt 5 évben, és a szerző a felnőttek körében is elismerést váltott ki agyafúrt történetmesélésével és ügyes szójátékaival.

Az író Rick című, szintén borzongtató, de szigorúan csak felnőtteknek készült alkotása az egyik celloidra került munkája. A Handler forgatókönyvéből készült függetlenfilm nem fukarkodik a szókimondással és a szexualitással. A Variety filmkritikusa szerint például a New Yorkban holnap debütáló Rick "egyike azoknak a mocskos filmeknek, amik után egy hosszú zuhanyzásra vágyik az ember". A Rick mégsem azért született, hogy az író megmutassa, a gyermekkönyveken túl mást is tud írni. A forgatókönyv, mely a Rigoletto-opera alapján készült (egy apa a lánya halála fölötti felelősségérzetével küzd), 7-8 évvel ezelőtt született, amikor Handler még csak egy szokásos, a megélhetésért küszködő New York-i író volt. A Rick azután válhatott csak megvalósíthatóvá, miután már angolos álnevén, Lemony Snicket-ként híres lett.

A rendező Curtiss Clayton-nak nem volt könnyű dolga a forgalmazással, hiszen a film mindenben ellene megy a mai piaci viszonyoknak: a Bill Pullman által alakított ellenszenves főszereplőtől kezdve a happy end hiányáig, valamint a Rigoletto, mint a sztori bázisa - megannyi népszerűtlen elem az amerikai moziban. 
  
Handler New Yorkban jelenleg egy másik, az előzővel ellentétben nagyon is hollywoodi filmet is promótál: a december 17-én mozikba kerülő nagy költségvetésű Paramount-Dreamworks produkciót, mely a Lemony Snicket-könyvekből született Jim Carrey és Meryl Streep főszereplésével.

"A két film alighanem hasonlítani fog egymásra", nyilatkozta a már őszülő, de még mindig pufók kisfiúarcú Handler hamiskás vihogással a New York Timesnak. A kapcsolat azonban a szomorú történetek között sejthetően a Holokauszt. Handler apja Németországból gyermekként elmenekült zsidó volt. "Nem úgy értem ezt, hogy a könyveimben apám fájdalmas örökségéről írnék. Az én központi kérdésem újra és újra a sors abszolút kiszámíthatatlansága, és az, hogy vajon a végén hol fejezzük be. Ez rögvest a Snicket-könyvekhez vezet. A legtöbb gyermekkönyv úgy működik, hogy ha jól viselkedsz, jutalmat kapsz, ha rosszat teszel, utolér a büntetés. De ha olyan történetet mesélsz, amiben egy ember nagy nehezen elmenekül egy országból, ott nehéz megmondani, hogy ki a bátrabb, és ki a jobb ember."  

A Holokauszt-kapcsolat megkerülhetetlen: amikor Handlert bemutatták Steven Spielbergnek (aki a Snicket-mozi mögött álló Dreamworks társtulajdonosa), a kétperces beszélgetés alatt a téma szinte azonnal felmerült.  

Handler következő, harmadik felnőtteknek szóló könyve jövőre jelenik meg, valamint két további Snicket-könyvet tervez, megcélozva a 13 részes sorozatot. "Amikor a gyerekek elérik azt a kort, amikor Snicket-könyveket olvashatnak, már érzik, hogy a világ ellentétes irányba megy azokkal a szabályokkal, amiket te felnőttként mondtál nekik. Ha jól viselkedsz, nem kapsz feltétlenül jutalmat érte. Ha rosszat csinálsz, nem biztos, hogy elnyered érte a büntetésed. A könyveimben erre az igazságra próbálok rámutatni." 






nka emblema 2012