sex hikaye

Sophie Marceau Montrealban rendezőként nyert

2002. szeptember 4. - filmhu
Hétfőn este adták át a 26. Montreal World Film Festival díjait. A Grand Prix of Americas díjat Cristina Comencini olasz rendező vehette át The Best Day of My Life című filmjéért. A díjazottak között volt még Carlos Saura és Sophie Marceau (legjobb rendező) is.

A francia alkotásokban idén különösen dúskáló filmfesztivál egyik meglepetése Sophie Marceau volt, akit eddig színészként ismerhettünk (Anna Karenina, A világ nem elég, Szentivánéji álom). Idén rendezőként debütált és Speak to Me of Love című játékfilmjéért mindjárt át is vehette a legjobb rendező díját.

A fődíjas alkotás, a The Best Day of My Life egy hatvan éves nagymama története, aki magányosan éldegél egy római családi villában. A néni nagy dologra vállalkozik: három generációt próbál összehívni és újraegyesíteni a házában. A film 25 másikat ütött ki a nyeregből.

A zsűri különdíját Tayfun Pirselimoglu török rendező kapta az Innowherelandért, míg Carlos Saura Saloméját a legjobb művészi közreműködésért díjazták.

A legjobb forgatókönyvet Diego Arsuaga írta, aki egyúttal a rendezője is volt a The Last Train című filmnek. A legjobb színésznőnek járó díjat megosztva adták át Maria Bonnevie-nek az I Am Dinaban, illetve Leila Hatami-nak, a The Deserted Stationben (iráni) nyújtott alakításukért, a legjobb színész pedig Alexei Chadov lett, a The War című orosz alkotásból.

A közönségdíjas I Am Dina egyébként kisebb botrányt is kavart a fesztiválon. Még a kritikusok véleménye is megoszlott arról, hogy a film túl sokat enged meg magának, vagy csak egy friss, extrém melodráma. A skandináv koprodukció dán rendezője Ole Bornedal, tőle legutóbb a Nighwatch- éjjeliőr a hullaházban című thrillert vetítették a mozik.

A rövidfilmek versenyében Philippe Orreindy I'll Wait for the Next One-ja volt a befutó, míg a második helyezett Diana's Smile lett, Luca Lucini rendezésében.

Raul Ruiz rendező Chilean Rhapsody című, saját hazájában DV-vel készített alkotásáért a Prix de la Federation Internationale de la Presse Cinematographique, a FIPRESCI-díját kapta. A kritikusok kiemelt elismerésében részesült a Blue Skies, Ann Marie Fleming rövidfilmje.

Címkék

hír



nka emblema 2012