sex hikaye

Spanyol kisjátékfilm nyert a Faludi Filmszemlén

Csoda

2009. november 24. - filmhu
Spanyol kisjátékfilm nyert a Faludi Filmszemlén
Egy spanyol kisjátékfilm nyerte meg szombat este az Urániában a XIV. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázatot. Az ifjú alkotók idén a "csoda" kényes témáját álmodták mozifilmre - kisjáték-, dokumentum- és kísérleti film kategóriában -, illetve a most másodszor meghirdetett fotópályázat keretében képre.

A széles nemzetközi mezőnyből - spanyol, svájci, argentin, szerb, angol, izraeli - 107 film és 106 fotó a zsűri előválogatója után került versenybe. A kiírt kategóriák közül messzemenően a játékfilmes kivitelezés volt a legkedveltebb, ötvenkilenc alkotás közül Jezús Pérez-Miranda: Jesusito de mi vida (Kedves gyermek Jézusom) munkája nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

Magyarok vitték a prímet a dokumentum- és a kísérleti film szekcióban. A dokumentumfilm kategória I. helyezettje Nemes Anita: Nilshorgerson. A kísérleti film kategória I. helyezettje pedig Bóné Péter: Kapcsolat. Filmegyetemi kategóriában is magyar hozta el a fődíjat: Szőcs Petra Rejtekhely (Aki bújt) c. alkotása. A filmegyetemi kategóriában 18 külföldi alkotás versengett a mindösszesen 6 magyarral.

A fotópályázat nyertese Ijjas Teréz Az angyal c. képe. A második alkalommal kiírt tematikus fotópályázatra félszáz alkotó 107 képet nevezett be a csoda témában.

A fesztivál a Budapesti Lengyel Intézet és a Faludi Ferenc Akadémia közös rendezésében valósult meg; utóbbi a magyar jezsuiták ifjúság- és felnőttképzési intézete. Az akadémia névadója, Faludi Ferenc 18. századi jezsuita szerzetes, jelentős költő, prózaíró és fordító.






nka emblema 2012