sex hikaye

Spielberg új sci-fije

csak idő kérdése

2006. június 19. - filmhu
Spielberg új sci-fije
Filmekben gazdag időszakot tartogat Steven Spielberg számára a jövő. A következő évben bemutatandó Indiana Jones, illetve Jurassic Park-mozik negyedik epizódja és az Abraham Lincoln életét feldolgozó dráma mellett egy sci-fi rendezését is elvállalta. A Paramount Pictures égisze alatt készülő – egyelőre cím nélküli – tudományos fantazmagória alapjául Kip Thorne amerikai fizikus időutazással kapcsolatos elméletei szolgálnak.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Katedra után mozi?
Kip Thorne
Steven Spielberg elkötelezett a science-fiction mellett – rendezőként és producerként is számos darabbal gazdagította a műfajt. Az Oscar-díjas rendező legújabb filmterve is egy sci-fi, amely a Kaliforniai Technológiai Intézet professzorának, Kip Thorne-nak a gravitációs mezőkkel, féreglyukakkal és végső soron az időutazással kapcsolatos teóriáin alapul. Bár a terv meglehetősen embrionális állapotban van – azaz a forgatókönyv nem készült még el – a Thorne által írt vázlatos filmötlet annyira megragadta Spielberg fantáziáját, hogy sebtiben megállapodott a gyártó Paramount Pictures-szel – adta hírül a Variety. A lap értesülései szerint a film cselekménye egy maroknyi űrkutató - féreglyukakon keresztül tett - időutazása körül bonyolódik majd.

A Variety szerint Spielberg már régóta dédelgeti egy tudományos fantazmagória tervét a féreglyukakról - a rendező rendszeresen látogatja a különböző egyetemek időutazással kapcsolatos előadásait, s évek óta nyomon követi Kip Thorne elméleti munkásságát is.

Spielberg az elkötelezett
Részlet Steven Spielberg Világok harca című filmjéből

A féreglyukakról szóló elméletek – az asztrofizika szerint a féreglyukak azok az (általában űrben felfedezhető) alagútszerű képződmények, amelyek a téridő két távoli pontja között létesítenek kapcsolatot, lehetővé téve a hatékony és gyors közlekedést a világegyetemben – 1915 óta foglalkoztatják a fizikusokat. Először Ludwig Flamm német tudós mutatott rá, hogy Einstein relativitáselméletéből kiindulva lehetséges olyan téridő-rések létezése, amelyek segítségével akár az időben is utazhatnánk. A kérdés ez után csak az volt, hogy egy efféle féreglyukon egy űrhajó-szerű közlekedési eszköz is keresztül utazhat-e. Ezt a kérdést válaszolta meg Kip Thorne és Michael Morris, amikor Carl Sagan csillagászprofesszor és sci-fi novellista felkérte a Kaliforniai Technológiai Intézetet, az ott tevékenykedő fizikusok főzzenek ki egy tudományosan is elfogadható módot a fénynél gyorsabb utazásra. Thornék akkori megoldása a moziba is eljutott: Sagan 19985-ös Kapcsolat című regényéből tizenkét év múlva Robert Zemeckis rendezett – az eredetitől számos ponton eltérő – filmet. Thorne féreglyukakkal és időutazással kapcsolatos elméleteit 1994-ben adta közre Black Holes and Time Warps (azaz Fekete lyukak és időgörbületek) címmel.

Annak ellenére, hogy a Spielberg által rendezendő film már igazi időutazókat vonultat fel, Thorne szerint az efféle időutazás megvalósulásától fényéveknyire van az emberiség. Sőt, úgy tűnik az asztrofizikus elméleteire építkező Spielberg-mozira is várnunk kell még, igaz jóval kevesebbet, csupán három-négy évet. A Variety értesülései szerint ugyanis ennyi ideig tartanak majd a film előkészületei.

Lynda Obst, a film producere szerint mindenesetre megéri várni: a produceri és rendezői ígéret szerint a közönség olyan alkotásra ülhet be leghamarabb három év múlva, amely Stanley Kubrick 2001-Űrodüsszeia-jához lesz mérhető. Utóbbi kijelentés fényében érthető, miért is van szüksége a rendezőnek időre.



Címkék

hír



nka emblema 2012