sex hikaye

Szabó filmjével nyit Toronto

29. Torontói Filmfesztivál.

2004. augusztus 31. - filmhu
Szabó István Being Julia című filmjének világpremierjével nyit a szeptember 9-18 között megrendezésre kerülő Torontói Nemzetközi Filmfesztivál. A töb mint egyhetes mustra alatt hatvanegy ország háromszázhuszonnyolc filmje lesz látható. A bemutatandó kétszázötvenhárom nagyjátékfilm közül több mint száz Torontóban ünnepli világpremierjét is. A fesztiválhoz kapcsolódóan workshopokat és szakmai rendezvényeket ígérnek a szervezők.

Ezek közé tartozik, a Talent Lab Toronto elnevezésű workshop, amelyen Gus Van Sant, Amos Gitai, Kevin Spacey, Guy Matten és Peter Mettler vezetésével - és egyéb meghívottak közreműködésével - tartanak "továbbképzést" a fiatal kanadai filmeseknek. A fesztivál ezen felül több mint négyszáz filmest lát vendégül a világ minden tájáról: köztük The Angelopoulos-t, Terry Gilliam-t, Johnnie To-t, Agnes Varda-t, Zsigmond Vilmost és Szabó Istvánt. A filmszakmai programok közül kiemelkedik az OMDC Sales Office vezette kerekasztal-sorozat, amelyben filmkészítők, terjesztők és producerek vesznek majd részt.

A fesztivál legnagyobb presztizsű előadásai a Gálavetítések. Ezek között szerepel (nyitófilmként) Szabó István Maugham-adaptációja, a Being Julia, Kevin Spacey Beyond the sea című filmje, Walter Salles Che Guevaráról szóló életrajzi alkotása, a Motorycle Diaries, a francia krimihősről és úri betörőről szóló Arsene Lupin (Jean-Paul Salomé rendezése), valamint az Andy Garcia főszereplésével készült Modigliani, amely Picasso és Modigliani titkos rivalizálásáról rántja le a leplet.   

A Contemporary World Cinema (Kortárs Világfilm) szekcióban láthatóak az elmúlt évek legizgalmasabbnak tartott nem angol nyelvű filmjei. Itt mutatják be Janisch Attila szemle-fődíjas alkotását, a Másnapot; Kim-ki duk (3-Iron)  és Johhnie To (Breaking News) új filmjeit, valamint a cannes-i rendezői díjas Oldboyt is. Kelet-európát Janisch Attilán kívül Pjer Žalica és Jan Hrebejk képviseli.

A torontói fesztiválon külön blokkot kaptak a kortárs film klasszikusai is: érdekesség, hogy minden alkotó új filmmel van jelen. A nézők többek között Abbas Kiarostami (10 on ten), Pedro Almodovar (Bad Education), Agnes Varda (Cinévardaphoto), Wim Wenderrs (Land of Plenty), Goran Paskiljevic (Midwinter Night's Dream), Volker Schöndorff (The Ninth Day) és Jean-Luc Godard (Notre Musique) legfrissebb alkotásai közül szemezgethetenek.



Címkék

hír



nka emblema 2012