sex hikaye

Születőben az orosz Hollywood?

Hazai filmsikerek

2004. augusztus 9. - filmhu
Születőben az orosz Hollywood?
A legnagyobb sikerrel induló orosz filmnek, az Éjjeli őrjáratnak megvan minden tartozéka, ami egy hollywoodi kasszasikerhez kell. Az amerikai filmek kötségvetésének töredékéből készült film a hazai piacon bevételben felülmúlja Hollywoodot, írja a Reuters.

Vér, akció és késlelteséssel felkeltett izgalom: mindez hozzásegítette az Éjjeli őrjárat című filmet ahhoz, hogy 3 hét alatt 7 millió fontnak megfelelő összeget kaszáljon be a jegypénztárakban. Ezzel már csaknem utolérte az Oroszországban két hónapja futó legújabb Gyűrűk Ura-epizódot, míg a korábbi legnagyobb bevétel, amivel orosz film debütált, mindössze 1,6 millió volt.   

Ez egy hatalmas mozi, hatalmas közönségnek, állítja Timur Bekmambetov, a film rendezője. Ugyanakkor a 2 milliós költségvetés elég alacsony: Amerikában a rendező szerint 10-szer többe került volna a film elkészítése.

Az Éjjeli őrjárat egy, Szergej Lukanyenko könyvein alapuló trilógia első részeként született. A filmet már segítette az a filmipari reform, mely a kommunizmus összeomlása utáni mostoha, állami támogatás nélküli helyzetet változtatta meg.

A filmpiac folyamatosan növekszik Oroszországban. Bekmambetov szerint egy évvel ezelőtt filmjükkel csupán az idei bevétel 30-50%-át tudták volna produkálni. Oroszország bevételi mutatói ugyanakkor még mindig jelentéktelenek a többi országéhoz képest. Ennek elsősorban a kevés (400) üzemelő mozi és a burjánzó kalózkodás lehet a legfőbb oka. De már a jelenlegi állapot is nagy fejlődés eredménye: az elmúlt időszakban évi 40 új filmszínházat nyitottak meg, és a 90-es évekkel szemben, amikor a peresztrojka hatására gyakorlatilag megszűnt a

Bekmambetov és Vladimir Menshov
 
forgalmazási szisztéma Oroszországban, most egyre kedvezőbb lehetőségek jönnek létre a terjesztésben.

Az Éjjeli őrjáratot az orosz mozik 80%-a vetíti. A film úgy tűnik legyőzte a kalózokat is, akik illegális DVD-másolataikait pár dollárért árusítják. Az oroszoknál egy mozijegy 3 font körül van, míg a havi átlagos kereset 110 font.

Az Éjjeli őrjárat a jó és a rossz harcáról szól. Megjelennek vámpírok, valamint az orosz sztárszínész krémje is látható a vásznon.  Persze a nagy siker ellenére sem mindenkinek tetszik a film. Egyesek, Lukanyenko rajongói, a film hibájául róják fel, hogy nem nagyon hasonlít az eredetire. Mások a hosszan mutatott kávé- és mobiltelefon-termékeket találták túl zavarónak. Sokan azonban úgy üdvözölték a filmet, mint az orosz moziipar új hajnalát.

Az elmúlt 12 év egyébként is gyümölcsöző volt az orosz filmek számára. Tavaly Andrej Zvjagincev első filmje, a Visszatérés két Arany Oroszlánt is elvitt a Velencéből. A költségvetés itt még szűkebb volt: kb. 215 ezer font. A Visszatérésből mégsem lett kasszasiker, hiszen eleve nem széles nézőréteget célzott meg.

Bekmambetov filmje ebben különbözik igazán: speciális effektjei a Mátrix, A Gyűrűk Ura és a Harry Potter effektjeihez hasonlíthatók - így aztán a népszerűség már meg is van alapozva.

A rendező elmesélte, hogy Hollywood lecsapott a filmre és már cégek közötti kooperációról is tárgyalni kívánnak. Akárhogy is lesz, az amerikaiak már csak a trilógia utolsó filmjébe szállhatnak be. A második ugyanis már csaknem teljesn készen van, és márciusban a tervek szerint vetítik is a mozikban.  

Bekmambetov reméli, hogy filmje segít majd felszámolni azt a kulturális kisebbrendűségi komplexust, melyben idegen életstílusok kedvezőbb fogadtatásban részesülnek, mint a sajátjuk. Az orosz filmek népszerűségétől a rendező azt várja, hogy a nézők büszkébbek tudnak majd lenni saját mindennapjaikra, kultúrájukra.



Címkék

hír



nka emblema 2012