sex hikaye

Tiszavirágzás - Millenniumi Tudományos Filmszemle

2001. május 15. - Geréb Anna
2001. június 15-20 között Szolnokon megrendezendő Millenniumi Tudományos Filmszemle és Tanácskozás a "2001 űrodüsszeia, avagy a jelenné lett jövő" alcímet kapta.
A Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a tudományhoz kapcsolódnak: tudományos munkáról, tudományos eredményekről szólnak, vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjában fontos szerephez jut a tudomány.

A filmszemlére az alábbi témákban várnak alkotásokat:

1. Olyan tudományos-ismeretterjesztő filmek, amelyek újszerű, kreatív módon tárgyalnak tudományos, vagy azzal összefüggő kérdéseket. (Értelemszerűen nem tartoznak ezek közé a hagyományos oktatófilmek, a szakértőkkel folytatott tévés kerekasztal-beszélgetések, a szokványos televíziós természetfilmek és sorozatok.)

2. A tudósokról, tudományos felfedezésekről készült dokumentum- és portréfilmek.

3. Olyan hosszú és rövid játékfilmek, amelyeknek cselekményében fontos szerepet játszik a tudomány, a tudományos tevékenység.

4.Olyan experimentális filmek, amelyek a tudomány és a technika eredményeit felhasználva törekszenek a mozgóképi kifejezés megújítására.

5. A tudomány és az áltudomány kapcsolatával foglalkozó filmek.

6. Áldokumentumfilmek, amelyek nem létező tudományos felfedezéseket létezőként mutatnak be.

A bemutatóprogramban, amely a magyar és az egyetemes filmtörténet legismertebb tudományos és áltudományos filmjeiből ad ízelítőt, a Lumiére előtti tudományos ősfilmektől az expresszionista aranycsináló filmeken keresztül egészen Kubrick filmjeiig (Clockwork Orange, dr. Strangelove, 2001 űrodüsszeia), Tarkovszkij Solarisáig, a magyarok közül pedig Kamondi Zoltán, Enyedi Ildikó játékfilmjéig és az utóbbi évek áldokumentumfilmjeiig (Az igazi Mao, A Wapra-jelentés, A növekvő város).

A tanácskozás egyik fő témája a vizualitás szerepe az ezredfordulón.

A fesztivál művészeti programjai is a fentiekből kirajzolódó szellemiségűek lesznek, kiállítások, mozgásszínházi bemutatók és zenei rendezvények várják az érdeklődőket.


A fesztivál honlapja a www.tiszamozi.hu címen található.


Címkék

nevezz , nevezes



nka emblema 2012