sex hikaye

Titanic-rekordot döntött a Valami Amerika

2002. augusztus 16. - filmhu
Ezen a héten 27-ik alkalommal került föl a 10 legnézettebb film közé a Valami Amerika. A magyar vígjáték ezzel megdöntötte a Titanic című monstre opusz sokéves rekordját. A bíztató indulás után Herendi már második filmjére készül: ezúttal az ezeréves magyar történelem elé tart görbe tükröt.
A harmadik évezred eddig legnagyobb honi mozisikere Budapesten elérte a 277.384 látogatót, míg országosan július végéig összesen 462.650 fő látta.

Herendi Gábor rendező a filmhunak elmondta, hogy a Valami Amerika bevétele már 300 millió forint fölött jár. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy a 225 millióból készült film visszahozta az árát, hisz a magyar forgalmazási menetrend szerint a bevétel 60 százaléka a mozinál marad, míg a fennmaradó hányadon osztozik a forgalmazó és a gyártó.

A SkyFilmet vezető elsőfilmes rendezőnek tehát más forrásokból kell megteremtenie az anyagi alapot új filmjéhez. Ehhez a kezdő löketet az egy hónappal ezelőtti MMK-döntés adta, melynek értelmében Herendi 40 millió forint támogatást kapott második filmtervéhez.

A Magyar Vándor a bevált zsáner, a vígjáték mellett marad, mégis szokatlan terrénumra vezérli a humort. A rendező elmondása szerint kosztümös történelmi szatírára számíthatunk, amely - nem minden iróniától mentesen - a honfoglalással indul, s onnan száguldunk végig az "ezeréves álmon". Ki más vezethetne minket az utazáson, mint a hét vezér?

A pannon história görbe tükre kb. 300-350 millió forintba kerülne - ezt az összeget azonban jóval nehezebb lesz összeszedni, mint a debüt esetében, hisz egy történelmi filmbe még egy olyan rutinos reklámfilmes, mint Herendi Gábor, is csak igen nehezen tudna termékeket elhelyezni. A rendező azonban bízik abban, hogy talál olyan támogatókat, akik csak az ügy miatt is áldoznak filmjére.

A szereplőgárdáról még nem tud sokat elárulni Herendi, hisz a castingokat szeptemberben tartják. Az biztos, hogy több arc is visszatér majd a Valami Amerikából, így Szabó Győzőnek a Magyar Vándorban is helye lesz.

Címkék

hír



nka emblema 2012