sex hikaye

Török Zoltán: A kis rénszarvas

Nomádok és farkasok között Szibériában

2006. szeptember 22. - filmhu
Török Zoltán: A kis rénszarvas
Tavaly októberben az NHNZ produkciós cég beszámolt arról, hogy Török Zoltán rendezésével dokumentum-játékfilmet készít Szibéria egyik utolsó nomád közösségében, az evenkek közt, A kis rénszarvas címmel. Török Zoltán elkötelezett természetfilmes, legutóbb a Brazília felett átlebegő termiklovagokról készült munkájával hívta fel a figyelmet.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Vándormadarak és pingvinek után

Egy néprajzos baráttal beszélgetve kezdett formálódni a film elkészítésének ötlete, amely megtetszett a Fox Television Studios tulajdonában lévő Natural History New Zealandnak (NHNZ), amellyel Török Zoltán korábban már kapcsolatba került. Az Új-Zélandi produkciós társaság természettel, egészséggel, tudománnyal, felfedezéssel és emberekkel kapcsolatos témájú produkciókat készít.

Mása és társa

Az NHNZ-nél először még egy ötven perces filmet képzeltek el. Az első Szibériában tett 2005. októberi látogatás nem hozta meg a várt eredményt. „Akkor ugyanis nem találtunk rá a sztorira. Ma már Szibéria egyes részein a mobiltelefon megszokott dolog, és nem az általunk keresett eredeti nomád életformát találtuk. Aztán márciusban még egy próbát tettem, ezúttal helikopterrel sikerült eljutnom mélyen a tajgába és rábukkanom az utolsó igazi nomád családra, akik nagyon a szívemhez nőttek.” Azonban a kéthetes „kirándulás” után a producerek már egy egészestés featuredoc forgatása mellett döntöttek. A műfaj felfutását jelzi a Pityergő teve története, a Vándormadara vagy a Pingvinek vándorlása is.


Az NHNZ produkciós vezetője, Neil Harraway, nagyra értékeli Török Zoltán tehetségét. „Egy filmhez, amely ennyire távoli és szélsőséges környezetben készül nem csak technikai és művészi képességekre van szükség, hanem jól kell tudni tárgyalni, és egy felfedező készségeivel is rendelkezni kell."

Szibériában is ismerik a busmanokat

Török Zoltán az ELTE-n végzett földrajz szakon, ahol filmes kurzusokat is látogatott. 1995-ben forgatta az első természetfilm jellegű alkotását, és 1997 óta elkötelezettje a műfajnak. A következő évtől kezdve pedig már főként külföldön dolgozik. „2000-2001-ben francia, spanyol, svéd kereskedelmi televíziók megbízásából forgattam a tiszai ciánszennyezésről, Mérges folyó (Cyanide Blues) címmel, amit a Magyar Televízió is átvett. 2002-2003-ban a Discovery Channel USA-nak készítettem egy rénszarvasról szóló, karácsonyi különkiadású animációs természetfilmet, de ez egy teljesen más történet.”

Télen nem ritka a -50-60 Celsius fok sem

Az évek óta tervezett film arra vállalkozik, hogy bemutatja a világ egyik legtávolabbi és legkevésbé ismert területét, Szibéria szívében. Evenkiáról van szó, amely 800 000 négyzetkilométeren (két Németországnyi területen) helyezkedik el Szibéria közepén, és mindössze 20 ezren élnek ott, de az alacsony lélekszám ellenére 67 különböző etnikai csoport lakhelye. A területnek rendkívül szélsőséges a klímája és szinte teljesen elzárt a külvilágtól.

Az Evenk közösség körülbelül 20%-át adja a terület népességének, és mára csak néhány család folytatja a hagyományos nomád életmódot. Török Zoltán filmje egy nomád család hétköznapjait mutatja be, miközben az a rénszarvasokból álló hordát kísér északra, a nyári legelők felé, amelyet eddig még senki sem filmezett le. A kicsiny evenk közösség mellett azonban farkasok is követik a részszarvasokat.

Az utazás külön megér egy filmet

Török Zoltán beszámolója alapján eljutni sem egyszerű a forgatás helyszínére. „Amikor idén májusban elkezdtük a forgatást, kilenc napig tartott az utazás, ami önmagában kalandos volt. Repültünk TU 154-essel és más orosz kisrepülőkkel, helikopterrel, illetve utaztunk motorcsónakban, rénszarvasháton és szánon is.”

Egymilliós rénszarvascsorda  nyomában

A filmben a 65 éves Vlagyimir, - eredeti nevén Bagatir, ami hatalmasat jelent, - az egyik központi figura, aki egész életében a rénszarvasok mellett élt, és mindenkinél jobban ismeri a vadont. Vlagyimir elhatározta, hogy segít elkészíteni a filmet, hiszen, mint mondja, a világnak látnia kell az evenkek életét, akárcsak az afrikai busmanokét. Szibéria közepén is vannak nézői a Discovery Channelnek! A film igazi főszereplője a férfi unokája, az ötéves Mása.

Vadállatok mellett talán a legkomolyabb veszélyforrás, főként a melegebb éghajlathoz szokott európaiak számára, a hideg. Nem ritka a -35-40 fokos hideg, és márciusban sem emelkedik nagyon -15 Celsius fölé a hőmérséklet. A körülbelül egy millió dollárból készülő játékfilmes doku költségeit főként a zord időjárás növel meg „A hideg miatt legalább két HD kamerára van szükségem a forgatáshoz, amit az NHNZ-től el is küldtek, sőt, adtak még egy harmadik kisméretű kamerát is. Ezek olyan felvételeket képesek készíteni, amelyeket később kimondottan 35 filmre lehet átírni.”

A május-júliusi forgatás után finanszírozási gondok miatt átmenetileg szünetel munka, de a tervek szerint egy magyar produkciós céggel, a Librecine-vel összefogva jövő márciusban újra indulhatnak a felvételek. A film leghamarabb 2008 Karácsonyán kerülhet mozikba.






nka emblema 2012