sex hikaye

Toronto: szorosan Cannes mögött

A legfontosabb őszi mustra

2003. szeptember 5. - filmhu
Talán még kissé korai lenne a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált a világ legfontosabb filmes mustrájának nevezni, de egy gyengének titulált Cannes után, sokan erős Torontóban reménykednek. Az elmúlt évek során a kanadai rendezvény méltó riválisává vált a franciaországinak. Mivel az idei Oscar-cirkusz minden eddiginél korábban kezdődik, a szervezők komoly sztárjelenléttel számolhatnak, valamint nagyszámú premierrel híres és feltörekvő filmrendezőktől.  Minden kockázat nélkül kimondhatjuk, hogy a szeptember 4-én induló Torontói Filmfesztivál körül nagyobb a felhajtás, mint eddig bármikor.
"Toronto egyértelműen az év legnagyobb őszi fesztiválja, míg Cannes a legnagyobb tavaszi esemény” – mondta el Piers Handling fesztiváligazgató a Variety-nek.

Kevesen szállnának vitába Handlinggel. A program 184 nagyjátékfilmet tartalmaz, melyek vagy Észak-Amerikában bemutatók, vagy a hazájukon kívül, esetleg az egész világon. Ez a bemutatásra kerülő 254 nagyjátékfilm jó háromnegyede, ami 85 rövidfilmmel egészül ki. A tények azt mutatják, hogy a filmiparban sokan elfordultak az éppen most zajló Velencei Filmfesztiváltól, és inkább Torontóba utaznak 10 nap mozizásért.

"Ez a legjobb hely egy film elindítására" kommentálta a Sony Pictures Classics társ-elnöke Tom Bernard  a cég azon lépését, hogy egy tucat filmet Torontóban tárnak először a közönség elé. Bernard szerint a helyi mozilátogatók remekül működnek tesztközönségként, és a mindennapi nézők, filmkritikusok, rendezvényszervezők valamint forgalmazók reakciói kincset érhetnek, amikor apró változtatásokat hajtanak végre a filmeken.

Idén a versenyprogram filmjei 21 teremben kerülnek vetítésre. A város négy nagy napilapja, oldalai jelentős részét a fesztiválnak szenteli és igyekszik a lehető legjobban átfogni a filmek igen heterogén spektrumát. Torontóban a szokatlan, példa nélküli filmek is komoly sajtóvisszhangot kaphatnak.

A program 58%-a, 55 ország szám szerint 145 filmje nem angol nyelvű alkotás. Az üzlet szempontjából Torontó közel olyan fontos, mint Cannes. “Ha egy fontos film nem szerepel Cannes-ban, akkor itt van Torontóban” vélekedik Marie Therese Guirgis, az első sorban nem angol nyelvű produkciókra specializálódott Wellspring beszerzési osztályának vezetője.

A Cannes-i és Edinburgh-i felhozatalt látva, Guirgis szerint Torontóban elsősorban a feltörekvő tehetségek filmjei tarthatnak nagy érdeklődésre számot, élen a programban szereplő 66 elsőfilmmel, melyek között ott lesz a Rengeteg is.

Ami a közönséget illeti, Torontóban legendásan nem félnek a sztárok nélküli filmektől, vagy a névtelen rendezőktől, sőt kifejezetten szeretnek ismeretleneket ünnepelni.

"Lelkes mozilátogatók, akik az újszerű kihívásokat kedvelik. Élvezik, hogy elsőnek láthatnak egy filmet” – mondta el Jeremy Walkers, a sajtós szakma egyik nagy öregje.

Ha valaki kételkedne a torontóiak ízlésében, annak elég a tavalyi közönségdíjas Whale Rider-re gondolnia. Niki Caro, minden különösebb felhajtás nélkül érkezett filmje számos nagy fesztiválon kapott díjat és idén nyáron 17 millió dollárt hozott csak az USA-ban.

Ami a programot illeti, lépten nyomon ütközni ismerős nevekbe, és érdekes filmcímekbe. Az idei 18 gála-vetítés között található, Tracy Chevalier Magyarországon is megjelent regényének adaptációja, a Girl With a Pearl Earring (Lány gyöngy fülbevalóval). A történetet, mely Johannes Vermeer és egy szolgálólány egy házban eltöltött éveit meséli el, Peter Webber vitte filmre Scarlett Johannssonnal és a festőt alakítő Colin Firth-szel a főszerepben.

A fesztivál záróelőadása egy ausztrál vígjáték lesz Danny Deckchair címmel. A tavalyi Titanicon sikerrel vetített Volt egyszer egy Közép-Angliából ismert Rhys Ifans ezúttal egy betonkeverő sofőrjét alakítja, aki gázlufikat köt a kerti székre és elszáll. Az igen termékeny Michael Winterbottom egy futurisztikus drámával jelentkezik Code 46 címmel, a főszerepben Samantha Morton és Tim Robbins, míg Arany Medve díjas filmje, az In this world a Visions szekcióban szerepel.

Robert Altman új filmje, a The Company egy New York-i balettáncos portréját rajzolja meg. A Philip Roth regényéből készült The Human Stain Robert Benton rendezésében, Nicole Kidmannel és Anthony Hopkinssal izgalmasan hangzik, noha velencei szereplése nem mondható sikeresnek. Ezen kívül vetítik még a Cannes-i díjazott Les Invasions Barbares-t és Ridley Scott új filmjét a Matchstick Men-t, melyben Nicholas Cage alakít szélhámost. A nézők elé kerül még Jane Campion (In the Cut), Richard Linklater (School of Rock), és Joel Schumacher (Veronica Guerin) új filmje is.

Az európai filmgyártást képviseli többek között Marco Bellocchio, Anne Fontaine, Margarethe von Trotta, John Irvin és Jean-Paul Rappeneau. A filmes kifejezésmód határait feszegető próbálkozásokat a Visions szekció gyűjti egybe Torontóban, itt szerepelhet Peter Greenaway, a The Tulse Luper trilógia első és harmadik részével, melyeket a Cannes-i és Velencei szétválasztott bemutató után együtt is láthat a közönség.

21 Grams a címe Alejandro Gonzalez Inarritu új filmjének, aki az Amorres Perros sikerei után angol nyelvű filmmel próbálkozik. A film szereplői között található Benicio Del Toro, Sean Penn és Naomi Watts. Nagy várakozás előzi meg Jim Jarmusch legújabb Coffee & Cigarettes epizódját, melyben Steve Buscemi, a The White Stripes együttes, Steve Coogan és Iggy Pop is megjelenik.

A Contemporary World Cinema szekcióban mutatják be Jafar Panahi új filmjét, Crimson Gold címmel, valamint Stephen Fry Bright Young Things című alkotását. A dokumentumfilmes szekció Real to Reel néven fut és komoly programmal büszkélkedhet. Thom Anderson filmje a Los Angeles Plays Itself például arra tesz kísérletet, hogy játékfilmek segítségével mesélje el a város történetét. A The Mayor of the Sunset Strip című film szintén Los Angelest mutatja be, igaz más oldaláról. George Hickenlooper filmje a legenáds rádió DJ-ről Rodney Bingenheimerről szól, aki Rodney on the ROQ című műsorában olyan együttesek számait játszotta nagyközönség előtt először, mint a Ramones, Blondie, a Sex Pistols, a Nirvana, vagy a Coldplay.

16 filmet vetítenek a Planet Africa szekcióban, részben amerikai filmeket igen sokatmondó cimmel:  Afropunk: The 'Rock N Roll Nigger' Experience vagy How to Get the Man's Foot Outta Your Ass, valamint afrikai produkciókkat kameruni-gaboni-közép-afrikai koprodukciótól (Le Silence De La Foret), Burkina Faso-i filmig (Moi et Mon Blanc).

Címkék

hír



nka emblema 2012