sex hikaye

Új Semmelweis film

Beresford helyszínt keres

2004. szeptember 7. - Dénes Balázs
Új Semmelweis film
Bruce Beresford Semmelweis Ignác életéről készül filmet forgatni Magyarországon. Most a forgatás egy hétig tartó előkészületein szerzett tapasztalatairól számolt be a filmhunak. A produkció létrehozásában részt vesz az Amerikában Vincent deVille-ként ismert magyar származású producer, Csomai Zoltán, valamint az Üvegtigris-t társrendező Kapitány Iván és a Filmservice Kft.. Semmelweisről 1939-ben már készült magyar játékfilm - Tóth Endre (később Andre de Toth néven lett híres Amerikában) rendezte, operatőre Eiben István volt.

Bruce Beresford ausztrál rendező 1940-ben született, korábban színészként és íróként is próbálkozott. 1980-ban Breaker Morant című alkotása után Hollywood is felfedezi. A hazai közönség előtt leginkább egy idős hölgy és sofőrjének különös barátságát elmesélő, 4 Oscar-díjjal jutalmazott Miss Daisy sofőrje alapján lehet ismert. Az eddig 25 filmet forgatott rendező munkáiban szerepelt többek közt Pierce Brosnan, Glenn Close, Morgan Freeeman, Sharon Stone is.

filmhu: Miért éppen Semmelweis Ignác életéről szeretne filmet forgatni? Talán vannak magyar rokonai?

Az egész rendszer ellen
Semmelweis Ignác
Bruce Beresford: Nem, nincs magyar rokonom, viszont Csomai Zoltántól kaptam egy forgatókönyvet, ami Semmelweis életéről szól, akiről már hallottam korábban – egy keveset. Amikor az ügynököm felhívott, hogy a filmről beszéljünk, azt mondhattam, hogy igen, már hallottam a „Magyar Doktorról”. Sokan hallottak már róla, kivéve az ügynökömet, mert ő Hollywoodban él! Tulajdonképpen fél évvel ezelőtt olvastam egy hosszú, háromoldalas írást a New York Timesban, ami Semmelweisről szólt. Épp az előtt, hogy a forgatókönyvet megkaptam. Amikor megérkezett a forgatókönyv, úgy éreztem, hogy nagyon jó filmet lehetne belőle forgatni.

filmhu:
Milyen típusú filmet szeretne készíteni?

B.B.: Egy történelmi kosztümös drámát. A drámai alaphelyzet különösképpen érdekes. Képzeljünk csak el valakit abban az időben, amikor az orvostudomány még meglehetősen kezdetleges, és ennek az embernek a magányos harcát, hogy egy teljesen új korszak kezdődhessen az orvoslásban. És Igaza volt! Az egész rendszer ellene harcolt, ami igencsak feszült drámai helyzet. A háttérkutatások mutatják, hogy nagyon kemény küzdelmet folytatott a kórházakban uralkodó szemlélettel szemben.

filmhu: Hogyan folyt a háttérismeretek megszerzése?

B.B.: Könyvekből, újságcikkekből és az internetről gyűjtöttük össze az anyagot.

filmhu: Milyennek képzeli el Semmelweis figuráját?

B.B: Fiatalkorától követjük nyomon az életét. Ő ekkor még nagyon kedves, szeretetreméltó személy volt, de ahogy az évek teltek egyre kiábrándultabbá válik. Megkeseredik és nehezen elviselhető természetű ember lesz. Érthető, hiszen olyan sok harcot kellett folytatnia a bürokráciával, hogy végül mindaz, ami vele történt az őrületbe kergetik, és elmegyógyintézetbe kerül.

filmhu: Életrajzi jellegű lesz a film, ami a gyermekkortól a halálig követi Semmelweis életét?

B.B.: A film az elmegyógyintézetben kezdődik és flashback-szerűen, az időben ugrálva ismerjük meg Semmelweis életét, kezdve onnan, amikor még fiatal medikushallgató.

filmhu: Szóba került magyar színész neve a film kapcsán?

Adottak-e a feltételek?
Bruce Beresford
B .B.:
Szóba kerülhet, ha elég jól beszél angolul. Most viszont nem szereplőválogatás miatt vagyunk itt, hanem igyekeztünk megfelelő helyszíneket találni az utóbbi egy hét alatt. Csomai Zoltán hívott Magyarországra - hiszen még nem voltam itt -, hogy helyszínt találjunk, és hogy találkozzunk technikusokkal. Minderre azért volt szükség, hogy megtudjuk, adottak-e a feltételek a film elkészítéséhez, hiszen mehetünk Bécsbe vagy Prágába is. Most úgy gondolom, hogy a filmet mindenképpen itt kellene forgatni, hiszen rengeteg nagyszerű helyszínt találtunk.

filmhu: Pontosan milyen helyszíneket látogattak meg?

B.B.: Egyrészt külső és belső helyszíneket kerestünk, másrészt bizonyos épületeket az atmoszférájuk miatt is látogattunk meg. Külsőként jöhet számításba a Fő utca 1. szám alatt a régi Lánchíd Társaság épülete, a Ludovika még fel nem újított része, vidéken Komáromban a Monostori erődöt néztük meg. Belsőket kerestünk a Műegyetemen és a Pécsi Orvostudományi Egyetemen is. Meglátogattuk a Rókus Kórházat, ahol Semmelweis egykor dolgozott és a Semmelweis Múzeumot is. A technikai háttér felmérése miatt felkerestük a fóti stúdiót is.

filmhu: Visszatérve a színészekre, főszereplőként ki jöhet számításba?

B.B.: Mint mondtam, most csak helyszínt néztünk, a színészek válogatása majd később, Amerikában kezdődik.

filmhu: Mégis, kikre lehet, érdemes gondolni?

B.B.: Samuel L. Jackson vagy talán Whoopi Goldberg (széles vigyor).






nka emblema 2012