sex hikaye

Újabb díjak a Kísértéseknek és a Torzóknak

2002. október 7. - filmhu
Újabb magyar sikerek a nemzetközi fesztiválokon. Kamondi Zoltán a Kísértésekért a „Bronz Kamera 300” díjat hozta haza a makedón Filmkamera Fesztiválról. Sopsits Árpád Torzók című filmje három díján kívül nyert, továbbá Mészáros Tamás a legjobb főszereplőnek járó díjat vihette haza a kanadai Ifjúsági Filmfesztiválról - tájékoztatta a filmhut a Magyar Filmunió.

Kamondi Zoltán Kísértések című filmjének a „Bronz Kamera 300” díjat ítélték szeptember 30-án, a 23. nemzetközi „Manaki Brothers” Filmkamera fesztiválon. A macedóniai Bitolán rendezett filmfesztivál a balkán első operatőréről Milton Manakiról kapta a nevét.

Sopsits Árpád: Torzók című játékfilmje pedig a Carroussel Nemzetközi Ifjúsági Filmfesztiválon tarolt, melyet szeptember 15-22 között rendeztek a kanadai Rimouski-ban. A film egyszerre négy kategóriában bizonyult a legjobbnak, melyek közül hármat a 12-17 éves tagokból álló ifjúsági zsűri, egyet pedig az ifjúsági- és gyermekfilmekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, a CIFEJ ítélt a Torzóknak. A CIFEJ trófeáján, a legjobb játékfilm és a legjobb forgatókönyv díján kívül, Mészáros Tamás a legjobb alakítás díját nyerte el.
 
A producer, a rendező és az operatőr - Budai György, Kamondi Zoltán és Mevigy Gábor legútóbbi sikere, hogy a Kísértéseket az Európai Filmakadémia Dettre Gábor Felhő a Gangesz felett című filmje mellett, az Európai Film 2002 díjra jelölte. A 37 film között olyan riválisok szerepelnek, mint Francois Ozon, Mike Leigh, Pedro Almodovar, Otar Josseliani, Aki Kaurismaki, Alexander Sokurov és Roman Polanski. A díjkiosztó gálára december 7-én, Rómában kerül sor.

Miután a Kísértések a 33. Budapesti Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezés, a legjobb operatőri munka és a legjobb férfialakítás díját, kezdetét vette a nemzetközi fesztiválokon való szereplése.Versenyfilmként mutatkozhatott be a Berlini Filmfesztiválon, bemutatták Seattle-ben, Shanghai-ban, Moszkvában, Karlovy Vary-ban és Montrealban is. Várnában különdíjat nyert „kiváló filmnyelvi értékeiért", Phenjanban pedig a legjobb operatőrnek járó díjat ítélték neki oda. 
 
Sopsits Árpád a Torzókkal 2001-ben a Montreali Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezésért járó fődíját nyerte el, s további díjakkal ismerték el Berlinben, Strasbourgban és Belgrádban. Sopsits Árpád filmjét hivatalosan nevezték az Oscar-díjra, a legjobb külföldi film kategóriában.



Címkék

hír



nka emblema 2012