sex hikaye

Újabb lista, újra Tarr

A Variety rendszerezett

2003. december 5. - filmhu
Tarr BélaÚgy tűnik a véleményformáló kulturális lapok ezentúl hetente jelentkeznek rendezői toplistákkal. Az amerikai kritikai nyilvánosság egyik meghatározó fóruma, a Variety ezúttal az európai filmrendezőket katalogizálta. A bombasztikus című listában (The Masters Mesterek) tíz alkotó kapott helyet, köztük a kultrendezőből lassan sztárrendezővé avanzsáló Tarr Béla.
Az európai kritikusok előszeretettel rangsorolják az amerikai filmeseket különböző szempontok szerint – ezt teszik most a tengerentúli ítészek is az öreg kontinens rendezőivel. A listát nyilván lehet vitatni, az viszont bizonyos, hogy Amerikában jelenleg a következő alkotók jelentik a kánon elitjét: Pedro Almodovar, Jean-Pierre és Luc Dardenne, Michael Haneke, Jean-Pierre Jeunet, Nanni Moretti, Aki Kaurismaki, Emir Kusturica, Tarr Béla, Lars von Trier, Michael Winterbottom. „Ők az európai film kreatív kulcsfigurái, akik folytatják a hagyományokat” – írja a Variety 2003. december 1-ei számában.

Novemberben a brit Guardian a világ negyven legjobb rendezőjét rangsorolta. A Variety európai filmes és a Guardian világfilmes összeállításából kitűnnek a jelentős átfedések: mindkét listán szerepel a spanyol Pedro Almodovar, az osztrák Michael Haneke, a finn Aki Kaurismaki, a dán Lars von Trier, a brit Michael Winterbottom és a magyar Tarr Béla. Bár minden lista vitákat generál, az már biztosra vehető, hogy a magyar rendezőnek bérelt helye van a világfilmes panteonban.

Tarr Béla jelenleg A londoni férfi című film forgatását készíti elő. A Georges Simenon azonos című regényéből készülő film jelentős nemzetközi összefogással készül.

Címkék

hír



nka emblema 2012