sex hikaye

Útikalauz: premier után

Júniusban érkezik hozzánk!

2005. április 21. - filmhu
Útikalauz: premier után
A rádiójátékként indult Galaxis útikalauz stopposoknak, majd bestsellerré és tévésorozattá alakult űrkalandozás mozifilmváltozatának tegnapi londoni premierje megosztotta a rajongókat – olvasható a Yahoo Entertainmenten. Douglas Adams, a kultikus scifi-komédia szerzője régóta szerette volna az Útikalauzt filmváltozatban is látni. Éppen a forgatókönyvön dolgozott, amikor 2001 májusában negyvenkilenc évesen szívrohamban elhunyt.
 
 
 
 

A Walt Disney és a Touchstone Picturesnek köszönhetően négy év munka után elkészült végre a mozifilm változat is, amelyet először szerdán mutattak be Londonban, az általános premier pedig április végén lesz.

Az alkotók remélik, hogy a történet legfőbb lényegét jelentő sajátos brit humor nem riaszt el senkit, és az Útikalauz mozi legalább olyan nemzetközi sikert fog elérni, mint Adams ötkötetes trilógiája, amely több mint 15 millió példányban kelt el világszerte.

A történet egy kissé visszafogott angol figura, Arthur Dent utazását követi. Dent éppen időben kerül egy űrhajóra, így megússza a Föld pusztulását, amelyet a vogonok okoznak, hogy egy új hiperűrsztrádát építhessenek a bolygó helyére.

„Ugyanahhoz a fajhoz tartozom, ezért indokolt volt, hogy én játsszam el az utolsó földi embert – mondta Martin Freeman, az Arthurt alakító színész. Tetszett a feladat, hogy belebújjak egy, a modern angol irodalomban nagyon népszerű alak bőrébe.”

Arthur, Zaphod, Prefect és Trillian
Galaxis útikalauz stopposoknak
Megítélni a közönség reakcióját nehezebb lehet, mint megtalálni a választ az „Élet a Világmindenség és Minden”-re. A felelt 42, amit egy számítógép ad, hét és fél millió évig tartó kalkuláció és ellenőrzés után. A film máris megosztotta a rajongókat. Egyesek szerint elveszett az adamsi lényeg, mivel nem sikerült az Útikalauz abszurd természetét teljes egészében vászonra vinni, másfelől pedig olyan anyag is bekerült a filmbe, amelyet az eredeti nem tartalmazott.

„A Galaxis útikalauz stopposoknak rossz, igazán nagyon rossz. Szörnyű film, ami engem könnyekre fakaszt.” – írta M.J. Simpson, aki önjelölt Útikalauz-szakértő, és bejelentette, hogy weboldalán nem fogja tovább kommentálni a filmmel kapcsolatos eseményeket.

Ám mások a film védelmére keltek. „Az Adams rádiósorozatát és könyvét átható csodát, játékosságot sikerült a moziban is megjeleníteni” – olvasható a Daily Telegraph-ban.

A szereplők óvatosan hangsúlyozták, igyekeztek Adamas elképzeléséhez tartani magukat. „A film őszintén próbál hűséges maradni a könyvhöz, és az alkotók rendelkeztek a megfelelő technikával, elegendő pénzzel, így aki szerette a könyvet, elégedett lesz a filmmel is. Az Útikalauz egy teljesen eredeti film, semmivel sem lehet összehasonlítani.” – mondta a Szlartibartfaszt alakító Bill Nighy.

Adams könyvét már számtalan módon igyekeztek értelmezni. A történet egyesek szerint ostoba, felszínes, mások viszont úgy vélekednek, hogy az Útikalauz az emberi tehetetlenségről szól, amelynek köszönhetően képtelenek vagyunk életünket megfelelően irányítani.

Az InterCom tervei szerint náluk nyár elején, június 16-án lehet első alkalommal megnézni Adams könyvének filmváltozatát.






nka emblema 2012