sex hikaye

Vasárnap éjjel osztják az Oscart

Kinek?

2008. február 23. - filmhu
A hollywoodi filmipar csúcseseménye, a 80. Oscar Gála február 24-én este kezdődik a Kodak Színházban. A szakma krémjét felvonultató mega-show házigazdája immár második alkalommal Jon Stewart műsorvezető lesz, a díjakat olyan sztárok adják át, mint George Clooney, Tom Hanks, Cameron Diaz és Nicole Kidman. A magyar nézők hétfőn hajnali 2-től követhetik az eseményeket az RTL Klubon.

A Golden Globe ceremónia és a TV közvetítés bojkottja után sokan attól féltek,  az amerikai írósztrájk  miatt „dark” lesz az Oscar Gála is. Kérdéses volt, hogy lesz-e egyáltalán látványos „red carpet” show a forgatókönyvírók és a velük szolidaritást vállaló színészek nélkül. Az írók és a producerek végül megegyeztek, a filmrajongók pedig megnyugodhattak. Több mint kétszáz ország TV csatornái készülnek az élő közvetítésre.

Az idei kínálatban a nagyszabású szuperprodukciók mellett egy meglepetés független film (Juno) és egy francia nyelvű szerzői film (Szkafander és pillangó) is komoly díjakra esélyes. A verseny azonban a Vérző olaj és a Nem vénnek való vidék között a legerősebb.  Mindkét film nyolc jelöléssel várja a díjátadót. Alternatívát jelenthet a hét jelölést begyűjtő Michael Clayton, amely a 2007-es szezonban a színészi játékkal tarolt; vagy a Golden Globe sztárja,  a Vágy és Vezeklés, szintén hét jelöléssel. Tim Burton látványos horrorja, a Sweeney Todd három jelölést kapott.


Sweeney Todd - a Fleet Street démoni borbélya
 
Johnny Depp harmadik Oscar jelölését  rendhagyó módon egy musical főszerepével érdemelte ki. A Sweeney Todd egy sikeres Broadway darab feldolgozása a Fleet Street sorozatgyilkos borbélyáról, aki bosszúra és vérre éhesen tér vissza Angliába, hogy elégtételt vegyen megerőszakolt feleségéért és elrabolt lányáért. A rendező Tim Burton ,, a gótikus horrormesék mestere, Depp kedvenc alkotótársa (Ollókezű Edward , Az Álmosvölgy legendája ).
A film eddig tíz jelentős díjat kapott , köztük a legjobb musicalnek és a legjobb férfi musicalszínésznek (Depp) járó Golden Globe-ot. Oscar díjra a legjobb férfi főszereplő (Depp), a legjobb látványterv és a legjobb jelmez kategóriákban jelölték.

A magyar mozik 2008. február 21-e óta játsszák a Sweeney Todd-ot
Bosszú Ária: Sweeney Todd – A Fleet Sreet démoni borbélya
Hivatalos honlap
IMDb

Vágy és vezeklés
 
Joe Wright, a Büszkeség és balítélet rendezőjének új filmje ismét csodaszépen fényképezett, keserédes szerelmi történetet. 1935-ben, Angliában járunk, közeleg a világháború. Cecilia (Keira Knightley) és Robbie (James McAvoy) izzó vággyal közelednek egymáshoz, miközben a lány húga, Briony (Saoirse Ronan) értetlenül figyeli az eseményeket. A kislány zavarában végzetes lépésre szánja el magát. A forgatókönyv Ian McEwans kortárs író lélektani regényéből készült.
A film a legjobb dráma kategóriában kapott Golden Globe-ot és megnyerte a Brit Filmakadémia fődíját is. Oscar-ra hét kategóriában jelölték: legjobb film, legjobb női mellékszereplő, legjobb operatőr, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb eredeti filmzene, legjobb jelmez, legjobb látványterv.

A Vágy és vezeklés hazai bemutatója január 24-én volt
Kitartó szerelem: Vágy és vezeklés
Hivatalos honlap
IMDb



Michael Clayton
 
Michael Clayton (George Clooney) igazi gennyes ügyvéd, aki multicégek ködös ügyeit egyengeti főállásban. Egy nap azonban idegösszeroppanásos kollégájától olyan feladatot „örököl”, ami már neki is sok. A film cselekménye Clayton morális és magánéleti válsága köré szerveződik, háttérben egy falkavaró bűnügyi történettel, valamint George Clooney és Tilda Swinton bravúros alakításával.

Tony Gilroy forgatókönyvíró (Az ördög ügyvédje) rendezői debütálása négy Golden Globe jelölést ért (kettő Clooney és Swinton alakításáért). Legjobb film, legjobb rendező (Gilroy), legjobb férfi főszereplő (Clooney), legjobb női mellékszereplő (Swinton), legjobb férfi mellékszereplő (Tom Wilkinson), legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb eredeti filmzene kategóriákban is jelölték Oscar-ra.

Michael Clayton-t február 21-től vetítik a magyar mozikban
Velence: Képben vagyunk (Michael Clayton)
Hivatalos honlap
IMDb


Vérző olaj
 
Daniel Day-Lewis a legesélyesebb a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarra. A Vérző olajban nyújtott alakításáért eddig tizenkilenc díjat kapott.  A film központi figurája egy múlt századi olajmágnás (Lewis), aki módszeresen kizsákmányolja a kaliforniai farmereket, miközben adoptált fiát mutogatva igyekszik felelősségteljes családapának és üzletembernek látszani. A siker ára az elszigeteltség és az őrület.

A filmet Paul Thomas Anderson jegyzi, akit a rendezésért és az adaptált forgatókönyvért is Oscar-ra jelöltek. A Vérző olaj esélyes még a legjobb film, legjobb látványterv, legjobb operatőr, legjobb vágás, legjobb hang díjakra. Így összesen nyolc jelölésével és eddigi sikerei miatt a 2008-as Oscar Gála nagy esélyese.

A Vérző olaj magyarországi bemutatója február 28-án lesz
Amerika arca: Vérző olaj
Hivatalos honlap
IMDb


Nem vénnek való vidék

 
Llewellyn Moss (Josh Brolin), a békés texasi vadász egy csomó hullát és kétmillió dollárt talál pusztában. Amikor úgy dönt, a pénz mostantól az övé, kihívja maga ellen a sorsot: az összeg ugyanis valakinek nagyon hiányzik. A végzet egy súlyosan szociopata sorozatgyilkos személyében érkezik (Javier Bardem). Az Oscar díjas Coen-fivérek (Fargo, 1996) által jegyzett neo-western „ízig-vérig amerikai, költőien puritán, rettenetes erőszakdráma”(Géczi Zoltán).
 
A film esélyes a 2007 legjobb filmje címre: eddig 76 díjat kapott, melyek közül nem egyet az Amerikai Filmakadémia tagjai ítéltek neki.  A kritikusok főként Bardem alakítását méltatják, aki valószínűleg megkapja a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart. Nyolc jelölésével (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb hang, legjobb vágás, legjobb hangvágás, legjobb férfi mellékszereplő) a Nem vénnek való vidék a Vérző olaj legnagyobb vetélytársa.

A Nem vénnek való vidék hazai bemutatója: március 8.
Tudod, hogy nincs bocsánat: Nem vénnek való vidék
Hivatalos honlap
IMDb


Szkafander és pillangó

 
Julian Schnabel festő - zenész - filmrendező harmadik filmjében bezárja a nézőt egy lebénult ember „csodálatos elméjébe”. A forgatókönyv alapja Jean-Dominique Bauby önéletrajzi regénye. A férfi a francia Elle főszerkesztője volt, aktív és szenvedélyes életet élt. Negyvenhárom éves korában azonban agyvérzést kapott és majdnem teljesen lebénult. Könyvét bal szemhéja mozgatásával diktálta le. A film a férfi gazdag belső világával mossa össze a valóságot.

A filmet jelölték a legjobb rendezés, legjobb operatőr, legjobb adaptált forgatókönyv és legjobb vágás kategóriákban. A Cannes-i Film Fesztiválon a Szkafander és pillangó két díjat kapott.

A Szkafander és pillangó magyarországi premierje február 7-én volt
Mozgékony mozdulatlanság: Szkafander és pillangó
Hivatalos honlap
IMDb


Juno
 
Jason Reitman (Thank you for smoking) független filmje egy amerikai tinilányról, aki teherbe esik hasonlóan zöldfülű pajtásától. Juno próbál felelősségteljesen gondolkodni, és örökbefogadó szülőket keres a bébinek. Egy juppie házaspár mellet dönt, akikkel aztán bonyolult kapcsolatba kerül, miközben igyekszik felnőni a saját életéhez.

A film igazi közönségsiker, eddig 125 millió dollár bevételt hozott.  A legtöbb díjat a főszereplő lány, Ellen Page és a forgatókönyvíró Diane Cody kapta. Indul a legjobb film díjért az Oscar díjátadón, bár nem sokan tartják esélyesnek a „mindent vivő” filmek (Véres olaj, Nem vénnek való vidék) mellett.  További jelölései: legjobb rendező, legjobb női főszereplő, legjobb eredeti forgatókönyv.

A Juno március 13-án kerül a magyar mozikba
Hivatalos honlap
IMDb



Címkék

jótudni



nka emblema 2012