sex hikaye

Véget ért a Vízenjárás

Jövőre Kegyelem

2006. november 13. - filmhu
Véget ért a Vízenjárás
Vízenjárás címmel rendezte meg a Faludi Ferenc Akadémia nemzetközi amatőrfilm-szemléjét, az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 10-11-én, immár tizenegyedik alkalommal. A szemle záróünnepe és a díjátadás szombaton este 19 órától zajlott az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.

A zsűri elnöke idén Jacek Petrycki lengyel operatőr volt, aki többek között Krzysztof Kieślowski első filmjeinek operatőreként, továbbá Agneska Holland filmjeiben is dolgozott, és elévülhetetlen érdemeket szerzett számos más lengyel, amerikai, francia, német mű társalkotójaként hazájában, és világszerte egyaránt. 

A zsűri tagjai a magyar filmalkotás szakemberei: Gelencsér Gábor filmesztéta, Hajdu Szabolcs filmrendező, Lázár Kovács Ákos esztéta, Mispál Attila filmrendező voltak.
 
Először működött a szemlén diákzsűri. A Magyar Filmszemlén és más filmes seregszemléken működő, filmszakos egyetemi-, és főiskolai hallgatókból álló testület különdíját Király Tamás Határvidék című filmje kapta, professzionális operatőri munkáért, amely videotechnikától szokatlan, szuggesztív hangulatot ad a filmnek – fogalmazott Besze Flóra (ELTE). A Diákzsűri fődíját Lendvai Gábor és Nagy András Vízenjárása kapta. A formai egyszerűség mély tartalmat adott a filmnek, intenzív érzelmi és gondolati ívet járt be, és a pályázat tematikájához is kapcsolódik – indokolta a döntést Bendó Zsuzsanna (SZTE). 
 
A szemle zsűrije öt különdíjat adott ki, melyeket Mispál Attila filmrendezőtől vehettek át az alkotók. Mispál elmondta, a zsűri nagy vitát folytatott a díjak odaítéléséről. Mester Ákos Aqua-run című alkotását a vágásért és a zenehasználatért értékelték, Hernádi Csaba színészi alakítását emelték ki a Nagy Viktor által rendezett Vizsgában, a forgatókönyvírói különdíj Vépy Zoltán Csabáé lett a Hétköznapló-délután című filmjéért, Kiss Gravi András operatőri munkáját jutalmazták Király Tamás Határvidék című filmje fényképezéséért, valamint rendezői különdíjat ítéltek oda Fehér Zsuzsannának, a Gyurika című dokumentumfilm alkotójának.
 
A filmegyetemi hallgatók közül Nagy Viktor A vizsga című kisjátékfilmje a PORT.hu különdíját nyerte, promóciós támogatás formájában majdani diplomafilmjéhez. A film a Faludi Akadémia különdíját (két hetes szakmai utat Varsóba, a TOR filmstúdióba) is elnyerte, amelyet Krzisztof Zanussi filmrendező felajánlásából adnak át évről évre.
 
A legjobb elsőfilmes rendezés, és egyben a kísérleti kategória első díjasa Lendvai Gábor és Nagy András Vízenjárás című alkotása lett. A dokumentumfilm kategória győzteseként Fehér Zsuzsanna Gyurika című alkotása került ki. E díjat Jacek Petrycki, a zsűri elnöke adta át. „Külön kértem a zsűrit, hogy elkötelezett dokumentaristaként én adhassam át a díjat – mondta. Nagyon örülök, hogy egy szép és megható film kapta ezt az elismerést.”A kisjátékfilm kategória első díjasa Vépy Zoltán Csaba Hétköznapló-délután című alkotása lett.
 
A szemle támogatóinak köszönhetően a zsűri összesen 1 500 000 millió forint értékű díjat oszthatott ki. Szinte minden díjhoz hozzátartozott a támogató filmes szaklapok felajánlott éves előfizetése, és számos alkotó elnyerte az Uránia Nemzeti Filmszínház egy évre szóló tiszteletjegyét is.
 
A Faludi Akadémia immár hagyományos szakmai értékelő napot tart a szemle után, ahol az alkotók ismét találkozhatnak a zsűri tagjaival, hogy közösen értékeljék, és megvitassák a látottakat egy kötetlenebb együttlét formájában.
 
Az amatőrfilm-szemlét az Akadémia igazgató helyettese Lázár Kovács Ákos azzal zárta, hogy meghirdette a következő év pályázati témáját, amely a "kegyelem" lesz.



Címkék

hír



nka emblema 2012