sex hikaye

Versengenek a cseh bérgyilkosért

Játékfilm Kajinek-ről

2005. május 27. - filmhu
Versengenek a cseh bérgyilkosért
A hírhedt bérgyilkos, Jiri Kajinek életét két cseh filmes is vászonra álmodta. Jiri Svoboda rendező és Petr Jakl producer jelenleg arról vitázik, melyikük is rendelkezik a megfilmesítés jogaival. Kajinek letartóztatásáról és az azt követő tárgyalásról Csehországban annyi cikk jelent meg az újságokban, mint soha más témáról előtte. A média által megrajzolt Kajinek-portré hitelessége ugyanakkor éppannyira vitatható, mint hogy pontosan milyen jogokat is kell birtokolni egy életrajz megfilmesítéséhez. 

Már rengeteget dolgozott rajta
Jiri Svoboda filmrendező
Az Oliver Stone és Baz Lurhmann Nagy Sándor-vitájára emlékeztető versengésben egyelőre fej-fej mellett halad Svoboda és Jakl. Svoboda, akinek legutóbbi filmje az ugyancsak az alvilágban játszódó Sametovi vrazi (Bársonyos gyilkosok) volt, a tavalyi Karlovy Vary Filmfesztiválon jelentette be, hogy leforgatná Kajinek történetét. "Már rengeteget dolgozott a terven, még Kajineknek is írt erről levelet", állítja Adam Dvorak, Svoboda előző filmjének producere és vágója.

J.B.J Productions producere, Petr Jakl viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az ő filmterve még régebbről származik. "Kizárólagos jogokat birtoklunk Kajinek életének feldolgozására. Másfél évet küzdöttünk azért, hogy magától Kajinek-től megvegyük a jogokat - igen sok pénzt fizettünk érte." Jakl, aki egyébként eredetileg kaszkadőr, állítja, hogy a bíróság le fogja állítani bármely más film elkészítését, ami Kajinek életére emlékeztetne - még akkor is, ha nem használják benne a bérgyilkos nevét. Dvorak szerint ez abszurdum: "Nyilvános ügyről van szó. Kajinek nem írt semmilyen könyvet, milyen jogokról beszélünk akkor?"

Már rengeteget fizetett érte
Petr Jakl producer
A versenyben úgy tűnik, most inkább Svoboda vezet. Jiri Kajinek - bérgyilkos vagy a cseh Monte Cristo? munkacímű filmterve 2006 őszén már forogna, és kitűzték a bemutató idejét is 2007 novemberére. Jakl pedig bevallotta, egyelőre még rendezőt sem talált a filmjéhez.

Kajinekről, aki egyébként élvezettel szerepel a média figyelmének központjában, a cseh sajtó azt állítja, hogy jóravaló fiatalemberből (jogot akart tanulni) a 80-as években vált előbb piti tolvajjá és keveredett gyanús üzletekbe. Barátai szerint már 15 évesen is furcsa dolgok vették körül, például nála 10 évvel idõsebb nõkkel járt. Prágában valutaüzér lett, s elég nagy lábon élt. Ám továbbra is Trabanttal járt haza, hogy ne keltse fel a szomszédok érdeklõdését.

A 80-as években kétszer is volt börtönben, majd 1991-ben fegyveres rablásért 11 évre ítélték. 1993-ban, amikor jó magaviselete miatt 3 napos eltávozást kapott, 4 hónapra eltűnt. A rendőrség szerint ekkor kapott megbízást egy üzletember megölésére, amit állítólag végre is hajtott - egyúttal célpontja testőrét is meggyilkolta. 1994-ben sikerült letartóztatni: 9 pisztoly volt nála, 3 gépfegyver, egy puska és vagy 10 ezer töltény.   

Bérgyilkos, Monte Cristo vagy médiasztár?
Jiri Kajinek
Amikor a kétszeres gyilkossággal vádolt Kajinek 2000 októberében megszökött az addig maximálisan biztonságosnak tartott Mirov börtönből, többen úgy gondolták a francia idegenlégióban keres majd menedéket. A barátai szerint ugyanakkor a gyilkosságokat nem ő követte el - erre utal Svoboda filmjének címe is. Kajinek a sajtón keresztül meg is fenyegette azokat, akiknek fogvatartását köszönheti. Ekkor többen testőröket fogadtak maguk mellé. Végül Prágában decemberben egy különleges egység lecsapott rá és elfogták.

Kajinek azon ritka bűnözők közé tartozik, akinek saját honlapja van: a www.kajinekjiri.com cseh nyelvű oldal ráadásul rendszeresen frissül, - megtekinthető rajta például Kajinek cellája, - és tekintélyes archívummal rendelkezik 1993-ig visszamenően.



Címkék

hír



nka emblema 2012