sex hikaye

Vezér Éva, a Magyar Filmunió vezetőjének tervei

2001. augusztus 1. - Pataki András
Vezér Éva, a Magyar Filmunió három évre megbízott új vezetője a magyar filmek külföldi megjelenésének segítésére többi között a producerekkel való szorosabb együttműködést tartja fontosnak.

Az MTI-nek adott interjúban a Magyar Filmunió igazgatója úgy nyilatkozott:a filmek fesztiváli szerepeltetésével összefüggésben szeretné elérni, hogy a producerek is vállaljanak részt az alapvető anyagok elkészítésének költségeiben.
Véleménye szerint egy valódi producer "gondolkodásában benne van az", hogy a filmnek el kell jutnia a szakmai értékelőkhöz, illetve a közönséghez, az alkotásoknak meg kell jelenniük nemzetközi fesztiválokon és a mozikban.
A Filmunió vezetőjének szavaiból kiderült: nem tartja könnyű feladatnak az ilyen irányú elmozdulást, hiszen a produkciók maguk is szűkös keretből gazdálkodnak, sokszor a filmek befejezéséhez szükséges anyagi eszközök előteremtése is nagy nehézségekbe ütközik.
A párbeszédet, a lehetőségek felmérését azonban el kell kezdeni - szögezte le.
A Filmunió a jövőben szeretne szorosabban együttműködni a filmjogok tulajdonosaival, a filmek külföldi forgalmazóival is, hogy a szervezet promóciós feladata - amelyet a magyar filmek külföldi fesztiválokon való szerepeltetésével végez - ne különüljön el teljesen a forgalmazási kérdésektől, hiszen ezek összefüggő, egymást erősítő, támogató tevékenységek - mutatott rá.
Vezér Éva, aki májusban foglalta el posztját, utalt arra is, hogy a Filmunió a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) szervezete.
Feladata eljuttatni a magyar mozgóképeket nemzetközi fesztiválokra; lehetőség szerint be kell kapcsolódnia az audiovizuális területen működő nemzetközi szervezetekben, programokban - mint például az Eurimages, az Eureka, az European Film Promotion (EFP) - folyó munkába.
A szervezet közreműködik a Magyar Filmszemlék külföldi vendégei - fesztiváligazgatók, kritikusok - programjainak szervezésében, lebonyolításában is - sorolta fel.
A Filmunió vezetője jelezte: a magyar filmszemlék jelentősen hozzájárulnak, meghatározzák a hazai filmek kijutását nemzetközi fesztiválokra, hiszen a külföldi filmeseknek ezen az eseményen van lehetőségük először a magyar alkotások megismerésére, a véleménynyilvánításra.
- A hazai filmek nemzetközi fesztiválokon való megjelenésének természetesen alapja az is, hogy készüljenek olyan színvonalas, jó magyar filmek, amelyek könnyen utat találnak a fesztiválokra - szögezte le az igazgató.
Vezér Éva mindemellett megjegyezte azt is: a Filmuniónak nem feladata, hogy közvetlenül beleszóljon a hazai filmes vitákba, a magyar filmtámogatás rendszerének átalakításába, a források bővítésének kérdésébe.
A millenniumi filmszemle a magyar alkotások fesztiválmeghívásai szempontjából egyébként nagyon eredményesnek bizonyult, mivel a vetített alkotások közül több filmet nem csak egy, de számos nemzetközi megmutatkozásra is felkértek - jelezte.
Tarr Béla Werckmeister harmóniák című rendezésének sikere "már előre látható volt", Gothár Péter Paszportja immár három nemzetközi díjat tudhat magáénak, és még várnak rá fesztiválszereplések, Fekete Ibolya pedig Karlovy Vary filmes mustráján nyerte el a rendezői díjat, ami remek indítás egy produkció nemzetközi fesztiváli karrierjéhez - sorolta.
Vezér Éva elmondta azt is, hogy a Filmunió szűk költségvetésből, 60-65 millió forintból gazdálkodik évente.
Ebből az összegből kell úgy sáfárkodnia a szervezetnek, hogy a fesztiválszereplésekhez szükséges angol, esetleg francia vagy olasz nyelvű feliratozott kópiát legyártassa, promóciós anyagokat, fotókat, idegen nyelvű ismertetőket, kiadványokat készítsen, állja a szállítás, vámoltatás költségeit, az esetenkénti nevezési díjat - fejtette ki.
Egy normál hosszúságú film angol nyelvű kópiájának legyártása mintegy másfél millió forintba kerül - jegyezte meg.
A Filmunió az MMK-tól kapott támogatása mellé természetesen igyekszik pótlólagos anyagi támogatáshoz jutni, így például pályáztak a Nemzeti Kulturális Alapprogramhoz, valamint célzott támogatásért fordulnak a kultusztárcához - vázolta fel.
Vezér Éva az Országos Rádió és Televízió Testületet szeretné megnyerni arra, hogy a dokumentum, kísérleti- és kisjáték-, illetve rövidfilmek elkészítéséhez nyújtott anyagi segítségén túl, azok fesztiválokon való szereplését is támogassa.
MTI

Címkék

hír



nka emblema 2012