sex hikaye

Világjáró Fehér tenyér

Brókerek és vámpírok a soron

2006. február 21. - filmhu
Világjáró Fehér tenyér
Sikeres volt a berlini filmmarket a Fehér tenyér számára. Hajdu Szabolcs február 23-án bemutatásra kerülő harmadik nagyjátékfilmjét rövidesen a világ több mozijában is láthatják. A filmben társproducerként közreműködő Kassovitzok révén Onoma Open Sesame nevű francia sales company nemcsak a forgalmazás, de a fesztiváloztatás jogát is megvásárolta. A producerek, Kovács Gábor a Filmpartners és Angelusz Iván a Katapult Film részéről máris újabb közös tervekről számoltak be a filmhunak.

Hajdu Szabolcs harmadik nagyjátékfilmje, a „családi vállalkozásként” létrejött Fehér tenyér, a tornászvilágba kalauzol. A rendező öccsének élményeit feldolgozó nemzetközi szálakat futtató sztori a 37. Magyar Filmszemle Rendezői, Operatőri, Közönségdíja, illetve a külföldi kritikusok elismerése mellett, elnyerte a Produceri díjat is. Utóbbit Angelusz Iván, Kovács Gábor, Pataki Ágnes és Reich Péter közösen vehette át „a film megvalósulása érdekében végzett tevékenységéért, összefogásáért”. A filmet február 23-ától vetítik a hazai mozik. A Hungarotop forgalmazásában piacra kerülő alkotás 10 kópiával indul, ebből 4 multiplexbe kerül. A producerek bíznak abban, hogy a Fehér tenyeret a nagyközönség is szeretni fogja, s már akkor is elégedettek lesznek, ha 10 ezer nézőt csalogat be.

Fehér tenyér forgatásán

Cannes-ból egyenes az út

Kovács Gábor, a Filmpartners vezetője elmondta, az Onoma világforgalmazásra szóló joga egyedül Kelet-Európára nem érvényes, mivel erre a régióra más típusú szerződést kötöttek a film producerei. Az Onoma nemcsak forgalmazni, de a Filmunióval közösen fesztiváloztatni is fogja Hajdu Szabolcs filmjét. A producer közlése szerint a fő csapásirány természetesen Cannes, ahol a franciák szerint is jó esélyekkel indulhat a film. Ezen a szereplésen sok múlik, hiszen cannes-i verseny részeseként a filmnek, ahogy Kovács Gábor fogalmazott, egyenes útja lenne. Már a Szemle alatt meghívták a Fehér tenyeret Karlovy Varyba, Moszkvába, Isztambulba, Edinburgh-ba és Torontóba, ahol a Szemle-zsűri elnöke, Dimitri Eipides a fesztivál egyik válogatója. Kovács és Angelusz úgy véli, ha nem jön be Cannes, a haladási irány Karlovy Vary, s mivel minden filmnek kontinensenként egy A-kategóriás fesztivál-premierre van lehetősége, Észak-Amerika felé Toronto lehet a kapu. Annál is inkább, mivel a film részben kanadai helyszíneken játszódik.

Török és a szingapúri kapcsolat

A Filmpartners és a Katapult Film együttműködése olyannyira bevált, hogy a két stúdió egy újabb közös projectet tervez. Áprilisban elkezdődnek Török Ferenc Overnight című filmjének gyártási munkálatai. A brókerekről szóló magyar-szingapúri-német koprodukció a tervek szerint három országban forog majd, összesen 45 napig. A hazai helyszíneken augusztusban, míg külföldön szeptemberben dolgozik a stáb - 10 napot Szingapúrban, két napot Berlinben. A producerek elárulták, hogy a film 300-350 millió forintos összköltségvetése szinte száz százalékos biztonsággal összeáll.

Angelusz Iván, a  Katapult Film vezetője ehhez még hozzátette, a szingapúri fél már Magyarországon is járt a Szemle utolsó két napjában, s az Onoma világforgalmazásra szóló szándéknyilatkozatának birtokában, mely normatív feltétele volt a szingapúri pályázatnak, február végén meg is pályázza az általa felajánlott összeget. A német féllel még folynak a tárgyalások, melyeket az Onoma-nyilatkozaton túl kedvezően befolyásol az is, hogy az egyik jelentős epizódszerepet A lé meg a Lolából ismert Joachim Król alakítaná. Az új Török-film pillanatnyilag a harmadik forgatókönyv-változatnál jár. A szingapúri jelenetek írásába a rendező és Maros András mellett egy szingapúri társ-forgatókönyvíró is becsatlakozik majd. A mozi a tervek szerint a következő szemlén debütál.

Sorban állnak a rémfilmért

Angelusz Iván a Katapult Film további terveiről szólva megemlítette, hogy még az idén leforog Erdélyi Dániel új filmje is. A Mélyből még az első, 2003-as Katapult forgatókönyvírói pályázaton nyert. A lélektani rémfilm nem viseli magán a horror összes műfaji elemét, inkább a rémfilm klasszikusaira épít, például a ’32-es Drakulára. Az elszigetelt kis faluban játszódó történet, mely a magyar népi hiedelemvilágból is merít, olyan népszerű a befektetők körében, hogy a koprodukciós partner meglelése nemhogy erősfeszítést nem igényelt, de majdhogynem castingolni kellett a jelentkezők között. A film végül magyar-német koprodukcióban készül. Az utómunkákat a német fél vállalta magára.

Nincs meg a filmkalóz

Kovács Gábor és felesége, Pataki Ágnes a
37. Magyar Filmszemlén
Kovács Gábor is beszámolt a Filmpartners háza táján történtekről. Az Üvegtigris 2. körüli kalóz-botrányban egyelőre nincs előrelépés. Mint az ismeretes, Rudolf Péter filmjét már hetekkel a premier előtt le lehetett tölteni a netről. A felelős feltételezhetően a stúdión belül keresendő, hiszen csak alig néhányan férhettek hozzá a kész anyaghoz. A Filmpartners nem indított belső vizsgálatot, inkább a rendőrségi nyomozás eredményeire hagyatkozik, aminek részleteiről egyelőre maguk az érintettek is csak kevés információhoz jutottak hozzá. Ami biztos, a kihallgatások már lezajlottak. Kovács Gábor hangsúlyozta, hogy az első lépés annak az IP szervernek a megtalálása, amin keresztül feltették a filmet a hálóra.

Szintén az Üvegtigrissel kapcsolatosan pattant ki egy másik ügy. A Filmpartners nehezményezi, hogy a mozikban a hétvégén 12 ezer nézővel Kovács szerint meglehetősen gyengén indító Kútfejeket úgy reklámozzák, mint az Üvegtigris rendezőjének és forgatókönyvírójának új filmjét. A Filmpartners jó néhány érdeklődés után hivatalosan is szeretné elhatárolni magát a filmtől, továbbá pontosítani kíván: Kapitány Iván az Üvegtigrisnek mindössze társrendezője volt, a forgatókönyv megírásában pedig csak részt vett.  Így nincs joga vindikálni magának ezeket a titulusokat, bár Kovács szerint a filmjén ez sem segítene, annál is inkább, mert az Üvegtigrist a nézők elsősorban Rudolf Péter nevéhez társítják.






nka emblema 2012