sex hikaye

Viszonylag háborús Oscar

Nyerő Chicago, vesztes Gangs

2003. március 24. - Béres Dániel
Béke veletek...... Oscar velem (Almodóvar)A Chicago a legjobb film, Polanski a legjobb rendező, a Beszélj hozzá! a legjobb forgatókönyv, Oscar-díjat kapott Nicole Kidman és Adrian Brody a legjobb színésznek járó kategóriákban, míg a mellékszereplők díját Catherine Zeta-Jones és Chris Cooper kapta. A Chicago a legsikeresebb film, hat szoborral, A zongorista hármat, míg A Gyűrűk Ura kettőt vitt haza. Martin Scorsese filmje a New York bandái díj nélkül maradt. A háborúról nem tudott mindenki hallgatni, ki fiktív elnöknek titulálta Busht, míg más jelenlévők visszafogottabban protestáltak. A gálát visszafogottnak ítélni azonban a relativitás körébe tartozik.
Fiktív Bush, valós protestálás

- Nincs vörös szőnyeg ma este, jól megadtuk nekik! - kezdte Steve Martin a 75. Oscar-gálát, és egy pillanatig úgy tűnt, hogy beigazolódik a szervezők félelme, és az egész díjkiosztó egy nagy háborúellenes demonstrációba fullad. De az idei házigazda gyorsan témát váltott és békésebb viccelődésbe kezdett, átadva a terepet a díjazottaknak.

Viccet csináltak Bushból
Michael Moore és Michael Donovan, a Bowling for Columbine rendezői
Bár a gála szüneteiben a vendégeknek a legfrissebb iraki eseményekből vetítettek összeállítást, így próbálván elébe menni a kínos pillanatoknak, néhányan mégis úgy érezték, ennél több kell, és a szobor kézhezvétele után saját véleményüknek is hangot adtak. Tették ezt annak ellenére, hogy a díjazottakat előre megfenyítették: kikapcsolják a mikrofonjukat, ha szóba hozzák a háborút. 

A kamikaze akciók élén a dokumentumfilm kategória nyertese, Michael Moore járt, aki magával vitt még egy maroknyi jelöltet a színpadra és az ő nevükben is közölte Bush-sal, hogy szégyelheti magát. Moore elmondta, hogy a mai nem fikciós világban a nem fikciós filmek játsszák a főszerepet, még akkor is, ha Amerikának egy fiktív elnöke van, aki fiktív háborút indított.

Ha nem is ennyire direkt módon az amerikai kormány ellen, de legalábbis a béke mellett szólaltak fel még jópáran, többek között Chris Cooper, Salma Hayek és Adrian Brody is.   

A végignyalt szobor és a világfilm sikere 

Az egyik nagyobb, mint a másik
Catherine Zeta-Jones és Queen Latifah
- Egy skót adja át a díjat egy walesi lánynak, el sem hiszem - kiáltott fel Catherine Zeta-Jones, amikor Sean Connery a kezébe nyomta az egyik, állítólag Steve Martin által végignyalt szobrocskát. A szüléshez igencsak közel járó színésznő előtte még elénekelte a Chicagobetétdalát is, a szintén jelölt Queen Latifah mellett azonban még túlsúlyosan is eltörpült.

A legjobb betétdalt Eminem kapta, aki meg sem jelent, akárcsak Polanski és még jó néhányan, ott volt viszont Peter O'Toole és átvette az életműdíjat. A jubileumi gála a múlt híres díjazottjainak is szentelt egy blokkot, 50 régebbi Oscar-díjas jelent meg a színpadon igazi nagy öregek és pár éve díjazottak egyaránt.

Nicole Kidman és Adrian Brody, a két színész nyertes nagyjából azonos mértékben érzékenyült el, Az órákfőszereplője alig jutott szóhoz a sírástól, míg A zongoristának annyi mondanivalója akadt, hogy jó ötszörösére nyújtotta a rendelkezésre álló időt.

A legjobb külföldi film díját a Hontalanul Afrikában nyerte el, de a külföldi Oscarok számát gyarapította a Chihiro győzelme az egészestés animációsfilm kategóriájában, a Der er en yndig man (Ez egy csodálatos ember) című dán rövidfilm, illetve Almodóvar a legjobb eredeti forgatókönyvvel. Posztumusz díjat kapott Conrad L. Hall A Kárhozat útja időközben elhunyt operatőre, míg a legjobb adaptált forgatókönyv díját is A zongorista hozta el.

A két dokumentumfilmes díj, két tipikusan amerikai témát feldolgozó filmnek jutott, a már említett Michael Moore Bowling for Columbine-ja, az iskolai lövöldözések és általában az USA-ban jelenleg hatályban lévő fegyvertartási törvények és fegyverkultusz problémáját járja körbe, míg a Twin Towers, a szeptember 11-i tragédia idején szolgálatot teljesítő tűzoltóknak állít emléket.

Relativitás-elmélet

Egy aranyos fiú egy aranyos lánnyal
Adrian Brody és Nicole Kidman
Összeségében nem volt visszafogott a hetvenötödik gála, bár maga a fogalom igen relatív és pusztán az a tény, hogy bejelentették, hogy visszafogott lesz már önmagában elég is.

Amikor a sztárok bevonulását közvetítő műsor ugyanazt a retorikát használja, mint a hadművelet szerves részeként működő CNN, amikor a két hadakozó fél egymást igyekszik felülmúlni megrendezett, illetve a megrendezettséget leleplező képek cirkuláltatásával, akkor nehogy már ne a tévé mondhassa meg, hogy mit tart visszafogottnak és mit nem a saját háza táján, a szórakoztatóiparban.

Az egész, kissé abszurd helyzethez leginkább illő gondolat, a szintén két Oscar díjat bezsebelő Frida című filmmel kapcsolatban hangzott el: - Ha Frida Kalo ma élne, kinn lenne az utcán és tüntetne a háború ellen.


A 75. Oscar gála díjazottai:

Legjobb film
Chicago

Legjobb férfi főszereplő
Adrian Brody – A zongorista

Legjobb női főszereplő
Nicole Kidman – Az órák

Legjobb férfi mellékszereplő
Chris Cooper - Adaptation

Legjobb női mellékszereplő
Catherine Zeta-Jones – Chicago

Legjobb rendezés
A zongorista – Roman Polanski

Legjobb animációs film
Chihiro szellemországban

Legjobb adaptált forgatókönyv
A zongorista – Ronald Harwood

Legjobb eredeti forgatókönyv
Beszélj hozzá – Pedro Almadóvar

Legjobb eredeti filmzene
Frida – Elliot Goldenthal

Legjobb betétdal
Lose Yourself – Eminem, Jeff Bass és Luis Resto – 8 mérföld

Legjobb díszlettervező
Chicago – John Myhre és Gord Sim

Legjobb operatőr
A kárhozat útja – Conrad L. Hall

Legjobb jelmez
Chicago – Colleen Atwood

Legjobb smink
Frida – John Jackson és Beatrice De Alba

Legjobb vágás
Chicago – Martin Walsh

Legjobb hang
Chicago – Michael Minkler, Dominick Tavella és David Lee

Legjobb hangvágás
A Gyűrűk Ura: A két torony - Ethan Van der Ryn és Michael Hopkins

Legjobb vizuális effektek
A Gyűrűk Ura: A két torony - Jim Rygiel, Joe Letteri, Randall William Cook és Alex Funke

Legjobb külföldi film
Hontalanul Afrikában - Németország, rendezte Caroline Link

Legjobb egészestés dokumentumfilm
Bowling for Columbine - Michael Moore és Michael Donovan

Legjobb rövid dokumentumfilm
Twin Towers - Bill Guttentag és Robert David Port

Legjobb rövid animációs film
The Chubbchubbs - Eric Armstrong

Legjobb rövidfilm
This Charming Man (Der er en yndig mand) - Dánia, Martin Strange-Hansen és Mie Andreasen

Életműdíj
Peter O'Toole

Címkék

hír



nka emblema 2012