sex hikaye

Winona Ryder a Márai-adaptációban

A gyertyák csonkig égnek

2003. július 8. - filmhu
Márai SándorWinona Ryder lesz Sean Connery partnere a Gyertyák csonkig égnek című Márai-regény filmváltozatában. A filmet október 8-án kezdik forgatni Prágában, a rendező Milos Forman.
A gyertyák csonkig égnek Márai Sándor 1942-es, még Magyarországon íródott regénye. A cselekmény egyszerű: két öreg barát 41 évi szünet után újra találkozik. Leülnek vacsorázni és felidézik utolsó együttlétüket, azt az eseményt ami eltávolította őket egymástól. Az ok, mint a világirodalomban oly sokszor, természetesen egy nő.

A gyertyák csonkig égnek az egyik legsikeresebb és legismertebb magyar regény külföldön. A minden nagyobb nyelven megjelent regény (angolul Embers, Zsarátnok címmel) hatalmas sikert aratott szerte a világon az elmúlt évtizedben. A sikerre magyarázatot nehéz adni, de a kritikusok abban egyetértenek, hogy Márai érzékletesen ragadta meg egy korábbi, mára végleg letűnt világ atmoszféráját és melankolikus hangulatát.

A film több idősíkban játszódik majd: a vacsora jelenidejében, ahol a két öreg barát (Sean Connery és Klaus Maria Brandauer) próbálja tisztázni a félévszázados történetet; és a múltban, ahol egyikük felesége (Winona Ryder) robbanásveszélyes szerelmi háromszöget generál.

Formant Robert Haggiag amerikai filmproducer kérte fel a regény megfilmesítésére, miután megvette a szerzői jogokat. Forman javaslatára a forgatókönyv megírását Jean-Claude Carrier vállalta. Carrier a hetvenes évek óta ír forgatókönyveket. Közreműködött Luis Bunuel A szabadság fantomja és A vágy titokzatos tárgya című filmjeiben, Volker Schlöndorff Oscar díjás Bádogdobjában, Andrzej Wajda Danton-jában.

Zsarátnok forgatását október 8-án kezdik, Prágában.

Címkék

hír



nka emblema 2012