sex hikaye

Woody Allen Asztúria Hercege

2002. június 6. - filmhu
"Az újabb kori filmtörténet kulcsfigurájaként" Woody Allen amerikai rendező és filmszínész nyerte el a tekintélyes spanyol Asztúria Hercege-díjat a művészetek kategóriában.

- A kitüntetés Woody Allen zsenialitásának elismerését jelenti - indokolta a zsűri döntését José Lladó, a testülete elnöke kedden az észak-spanyolországi Oviedóban. - Woody Allen műveiben bizonyítékát adta nagy alkotói tehetségének - állapította meg a zsűri, kiemelve a rendező "példátlan függetlenségét" és "éles kritikai érzékét" is.

Az amerikai rendező első reagálásában azt mondta, hogy "el van ragadtatva" a kitüntetéstől, amelyet azonban nem érdemel meg. Egy szóvivő megerősítette, hogy Woody Allen személyesen veszi majd át a díjat, amelyet hagyományosan ősszel ad át Fülöp herceg Oviedóban, Asztúria tartomány székhelyén.

A mindenkori spanyol trónörökös hivatalos titulását viselő és 50 ezer euróval járó díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, az irodalmi kategóriában májusban Arthur Miller amerikai írót ismerték el.

Woody Allen több mint 30 filmet forgatott, legtöbb művében forgatókönyvíróként és főszereplőként is közreműködött. Legújabb filmjével, a Hollywood Endinggel nyitották meg három hete a cannes-i fesztivált - emlékeztet a dpa.

Címkék

hír



nka emblema 2012